Tiszta Forrás
2020. július 08.   
Névnap: Ellák, Edgár

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

VIRGINIS MARIAE, PATRONAE HUNGARIAE, ORA PRO NOBIS! ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen. ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
8 látogató

Látogatások

- ma: 109
- tegnap: 216
2019.12.09. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Már a betlehem állítását is betiltják Franciaországban

Már a betlehem állítását is betiltják Franciaországban

 

 

 

Már a betlehem állítását is betiltják Franciaországban

 

 

Évek óta megy a harc a jobboldali politikus, Robert Ménard vezette Béziers-ben. 2014 óta minden évben heves vitát vált ki a városban felállított Betlehem, ami egyesek szerint támadást jelent a közintézmények vallási semlegessége ellen - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Már öt éve, amióta megválasztották Robert Ménard-t a dél-franciaországi város, a Languedoc-Roussillon megyében található Béziers polgármesterévé, minden decemberben hatalmas vita van a betlehem miatt, amit a polgármesteri hivatal előcsarnokában állítanak fel. Egyes balliberális jogvédők szerint ugyanis a betlehem sérti a közintézmények vallási semlegességét.

Ezt annyira komolyan gondolták, hogy 2014-ben bírósághoz fordultak, és végül a bíró az egyház és az állam szétválasztásáról szóló 1905-ös törvény 28-as cikkelyére hivatkozva elrendelte a Betlehem eltávolítását a polgármesteri hivatal épületéből.

A döntést azonban megfellebbezte a város első embere, és Montpellier közigazgatási bírósága gyorsított eljárás keretében elutasította a betlehemi szoborcsoport eltávolítására beadott kérelmet.

Ötoldalas ítéletében Marianne Hardy bíró azzal indokolta döntését, hogy nem találta bizonyítottnak az állítást, mely szerint a betlehem előcsarnokban történő elhelyezése aláássa a szekularizmus és a semlegesség elvét.

Robert Ménard polgármester üdvözölte a döntést, mert szerinte az emberek örülnek a betlehemnek.

Kiemelte, hogy bár egyesek szerint Franciaország világi ország, a kultúrájához és a hagyományaihoz hozzátartozik a betlehem és mindaz, amit képvisel.Csakhogy hiába a közigazgatási bíróság döntése, a betlehem körüli vita előjön minden decemberben. Marseille fellebbviteli közigazgatási bírósága ugyanis 2017 áprilisában hatályon kívül helyezte a Montpellier közigazgatási bírósága által hozott korábbi határozatot, amely első fokon érvényesítette a polgármester döntését a jászol felállításáról és elhelyezéséről.

Betlehem Béziers-ben

 

Robert Ménard ezek után az Államtanácshoz fordult, és megtámadta a marseille-i fellebbviteli közigazgatási bíróság határozatát, de nem járt sikerrel, ugyanis elutasították a fellebbezést.

Az Államtanács végül úgy döntött, hogy betiltja a betlehem közintézményben történő felállítását, ez alól csak olyan eset képez kivételt, ha kulturális, művészeti vagy ünnepi jellegű installációról van szó.

Nyilvános helyeken a betlehem felállítása csak akkor jogszerű, ha nincs szó hittérítésről, illetve a vallási nézetek társadalomra való ráerőltetéséről.

Ez a határozat egyértelműen a polgármesteri hivatalban felállított betlehemre vonatkozik, melyet a 2014-es vita után 2015-ben és 2016-ban is felállítottak, de további ünnepi szimbólumokkal bővítették ki, tettek mellé karácsonyfát és egy postaládát is, melybe a Télapónak írt leveleket lehetett bedobni.

Robert Ménard azonban nem adta fel.Idén újra felállították a betlehemet a polgármesteri hivatal előcsarnokában a helyiek nagy örömére.

 

A betlehem leleplezésénél nem csak katolikusok vettek részt, hanem a helyi muszlim, zsidó és evangélikus közösségek képviselői is, mivel Jézus születésének ünnepe senkit nem rekeszt ki.

A polgármester szavait idézve,

     

"A jászol nem vitát generál, hanem egységet kovácsol." 

 

 

 

Forrás

https://www.origo.hu/nagyvilag/20191208-mar-a-betletem-allitast-is-betiltanak-franciaorszagban.html

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás