Tiszta Forrás
2023. december 10.   
Névnap: Judit, Loretta

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Adventi esti imádság: ~ ☼ ☼ ~ O Adonai, et Dux domus Israel, qui Moysi in igne flammae rubi apparuisti, et ei in Sina legem dedisti: veni ad redimendum nos in brachio extento. ~ ☼ ☼ ☼ ~ Ó, Urunk és Izrael Fejedelme, Te megjelentél Mózesnek az égő csipkebokor tüzében és Sinai hegyén törvényt adtál neki. Jöjj, nyújtsd ki karodat, hogy megválts bennünket. ~ ☼ ☼ ~

Jelen van

0 felhasználó
18 látogató

Látogatások

- ma: 160
- tegnap: 148
2019.04.02. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 1

II. János Pált nyilvánítsák egyházdoktorrá és Európa társvédőszentjévé – kérik a lengyel püspökök

II. János Pált nyilvánítsák egyházdoktorrá és Európa társvédőszentjévé – kérik a lengyel püspökök

 

 

In memoriam - papam Ioannes Paulus II (+ 2005.04.02.)

 
„A közelmúltban senki nem tett annyit Európáért, mint II. János Pál pápa” – írja a lengyel püspöki konferencia elnöke és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) alelnöke Stanisław Gądecki érsek abban a levélben, amelyet a világ minden püspöki karának elküldött. Azt kérte, hogy támogassák a Ferenc pápának már bemutatott kezdeményezést, amelynek célja, hogy Szent II. János Pált nyilvánítsák Európa társvédőszentjévé és egyházdoktorrá.

Somogyi Viktória – Vatikán

 

 

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa elnökségi ülésén 2019 decemberében Pozsonyban Stanisław Gądecki érsek megkapta Angelo Bagnasco bíboros, a CCEE elnökének jóváhagyását ahhoz, hogy Európa és a világ püspökeinek támogatását kérje levelében a II. János Pált illető kezdeményezéshez. 2019-ben a lengyel püspöki konferencia elnöke a lengyel egyház pásztorainak és híveinek nevében Ferenc pápához fordult, hogy Szent II. János Pált nyilvánítsa egyházdoktorrá és Európa társvédőszentjévé.

II. János Pál kiemelte Európa felét a nemlétből

„II. János Pál kiemelte Európa felét a nemlétből, amelyet az 50 éves szovjet uralom eredményezett sok ember fejében. Azt gondolták, hogy Európa csak Németországból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból és a Skandináv országokból áll.

Megfeledkeztek arról, hogy az európai civilizációnak létezett egy másik fele „csodálatos örökséggel és ugyanazokkal a kulturális és keresztény gyökerekkel” – olvasható a levélben. II. János Pál folyamatosan emlékeztette Európa nemzeteit gyökereikre: a római jogra, a görög filozófiára és a zsidó-keresztény értékelméletre.

Visszatérés a közös történelmi örökségükhöz, ami a kereszténység

Stanisław Gądecki érsek kiemelte: „a lengyel pápa tisztában volt azzal, hogy a jelenlegi kulturális válság egy korszakos felhívás a bölcs visszatérésre közös történelmi örökségükhöz, ami a kereszténység”. „Ilyen értelemben fontos védelmezője volt az európai értékeknek, amelyek a modern társadalom kitörölhetetlen alapját jelentik. Egyben II. János Pál lelki és intellektuális világát a hagyomány és az újdonság közötti eredményes kiengesztelődés jellemezte”.

Egyensúly a hagyomány és a modernitás között

„Wojtyła pápa öröksége gazdag, sokoldalú és kreatív összegzése a gondolkodás eltérő irányzatainak, amely a kinyilatkoztatáson alapul és hűséges a hit letéteményéhez. II. János Pál gondolkodása valójában nagyon is modern, eredeti és kreatív, míg megmarad nemesen klasszikusnak. Ez a nem könnyű egyensúly a hagyomány és a modernitás között sok frissességet hozott az egyház életébe és ezen keresztül a tág értelemben vett kultúra, politika és tudomány egyetemes világába.” „II. János Pál 27 éves pápasága áttörést jelentett az egyház és a világ számára is tanítását és társadalmi hatását illetően” – írta a lengyel érsek.

Szentmise május 17-én a Szent Péter téren

Levele végén Gądecki érsek a kezdeményezés minden támogatóját meghívta egy ünnepi szentmisére, amelyet Ferenc pápa mutat be május 17-én a Szent Péter téren „a távolról érkezett” pápa születése centenáriumának előestéjén. Azt kérte a hívektől, hogy ezt a zarándoklatot használják fel köszönetük kifejezésére a szent lengyel pápa életéért és szolgálatáért.

 

 

Forrás: 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2020.02.13.   17:29:46   JóB
Anyaszentegyházunk utolsó oszlopai!

Gloria Patri et Filio et Spiritui Sancto, sicut erat in principio, et nunc et semper et in saecula saeculorum.
Amen.