Tiszta Forrás
2023. szeptember 27.   
Névnap: Adalbert, Vince

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
18 látogató

Látogatások

- ma: 10
- tegnap: 161
2015.01.30. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Szerzetesek digitalizálják Irak keresztény örökségét

Szerzetesek digitalizálják Irak keresztény örökségét

 

Ősi keresztény kézirataik digitalizálásába kezdtek az Iszlám Állam előretörése miatt Erbílbe menekült szerzetesek, hogy megóvják értékes dokumentumaikat a pusztulástól, és mindenki számára hozzáférhetővé tegyék őket – tájékoztat az MTI és a Catholic News Agency.

 

 

A Domonkos-rendi szerzetesek 1750-ben érkeztek először az iraki Moszúl térségébe. A 19. század elején ők honosították meg a nyomdagépeket Irakban, majd a keresztény tanok nyomtatásába kezdtek. A moszúli rendházban rendkívül gazdag kéziratgyűjteménynek viselték gondját a szerzetesek.

A keresztények viszonylag békében éltek Moszúlban egészen 2008-ig, amikor az iszlám felkelők jelentette fenyegetés miatt a város szerzetesei – ősi kézirataikkal együtt – Bakdidába, a mintegy húsz mérföldre lévő, túlnyomórészt szír katolikusok által lakott városba menekültek.

Tavaly nyáron, miután az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elfoglalta Irak északi és nyugati területeinek jelentős részét, a szerzetesek ismét menekülésre kényszerültek, és ezúttal Erbílben találtak menedéket.

Mint Nadzseb Michaeel Domonkos-rendi szerzetes a National Public Radio hírportálnak elmondta, bencés szerzetestársával, a Hill Múzeum vezetőjével, Columba Stewarttal személyesen pakolták fel a rend archívumának és kéziratainak jelentős részét két teherautóra, hogy biztonságban kijuttassák a dokumentumokat a területről. Mintegy ezerháromszáz, a 14–19. századból származó kéziratot helyeztek biztonságba, nem csupán keresztény műveket, hanem a Koránról, a zenéről, valamint nyelvészeti kérdésekről szóló írásokat.

„Három ellenőrzőponton is áthaladtunk minden probléma nélkül, azt hiszem Szűz Mária vigyázó keze óvott bennünket” – idézte fel a szerzetes egy január 26-án adott interjúban, hozzátéve, hogy még így is több mint 50 ezer újabb kiadású könyvet kellett hátrahagyniuk Bakdidában. A várost 2014. augusztus 7-én foglalta el az Iszlám Állam.

Nadzseb Michaeel az Egyesült Államokban végezte tanulmányait, és 1990-ben hozta létre a keleti kéziratok digitalizálását végző központot. Az elmúlt évtizedekben Michaeel testvér mintegy hétszázötven nagy értékű kézirattal gyarapította a gyűjteményt, mely tanúságot tesz a kétezer éves iraki keresztény jelenlétről.

A szerzetesek szerint a bizonytalanság valószínűleg minden még Irakban lévő keresztényt az ország elhagyására fog sarkallni, de addig is minden erejükkel azon lesznek, hogy megóvják örökségüket a pusztulástól.

Fotó: Artnet, CNA

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás