Tiszta Forrás
2023. szeptember 27.   
Névnap: Adalbert, Vince

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Minden kedves olvasónknak – határainkon belül, és határainkon túl – nyugodalmas jó éjszakát kívánunk! ~ ~ ~ ~ I ~ ~ ~ Isten, áldd meg a magyart, ~ ~ ~ Jó kedvvel, bőséggel, ~ ~ ~ Nyújts feléje védő kart, ~ ~ ~ Ha küzd ellenséggel; ~ ~ ~ Bal sors akit régen tép, ~ ~ ~ Hozz rá víg esztendőt, ~ ~ ~ Megbűnhődte már e nép ~ ~ ~ A múltat s jövendőt! /Magyar Himnusz/

Jelen van

0 felhasználó
17 látogató

Látogatások

- ma: 6
- tegnap: 161
2015.02.06. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Idén ünneplik a máriapócsi kegyhely tricentenáriumát

Idén ünneplik a máriapócsi kegyhely tricentenáriumát
 
 
2015. február 6. péntek 19:10

Március 24-én nyitják meg Máriapócson a kegyhely fennállásának háromszázadik évfordulójához kapcsolódó ünnepi esztendőt, amely lelkigyakorlatokkal, előadásokkal és különféle programokkal várja majd a híveket – adja hírül a Hajdúdorogi Egyházmegye.


Az eredeti Mária-ikon, amely 1696-ban könnyezett, igen hamar Bécsbe került,  helyette egy másolatot kaptak a pócsi görögkatolikus hívek, melyet aztán elhelyeztek kis fatemplomukban, hogy ne éktelenkedjék üresen az erőszakkal elvitt ikon helye.

1715 augusztusában csodálatos módon a másolat is könnyezni kezdett. Ekkor már nem volt kétséges, hogy az Istenszülő ezt a kis eldugott falut, az itt élő egyszerű embereket választotta ki arra, hogy megajándékozza őket könnyeivel és csodatevő szeretetével. Zarándokok százai, majd ezrei érkeztek ettől kezdve a képhez, hogy leróják tiszteletüket és hálát adjanak, vagy segítséget, bátorítást kérjenek és kapjanak. Így vált tehát háromszáz évvel ezelőtt zarándokhellyé Pócs község, amely nem sokkal később nevét – a csodálatos és nagy jelentőségű események nyomán – Máriapócsra változtatta.

A háromszáz éve történt eseménynek és az azóta eltelt időszak ajándékainak kívánnak méltó emléket állítani azzal, hogy a 2015. esztendőt a Hajdúdorogi Egyházmegyében a tricentenárium évének nyilvánítják.

A jubileumi év kiemelkedő eseménye az augusztusi Nagyboldogasszony-búcsú lesz. Ekkor helyezik el az új harangot a kegytemplom tornyában.

Az emlékévhez kapcsolódó programok azt a célt szolgálják, hogy általuk minél többen fölfedezzék annak a keleti rítusú katolikus közösségnek az erejét, értékét, vonzását, amelyet az Istenszülő szeretetével kiválasztott. Ha Máriapócs háromszáz éven át a legnehezebb időkben is össze tudta gyűjteni a tiszta szívű embereket, akkor ez a kegyhely és a belőle táplálkozó egyház ma is vonzó és erőt adó lehet sokak számára.

Ezt kívánja szolgálni a kegykép országjáró körútja, az év során elkészülő három új máriapócsi épület, az esperesi kerületek pócsi lelkigyakorlata, valamint sok egyéb rendezvény, melyekkel szeretnének minél többeket lelkileg megmozgatni.

A tricentenáriumi évet az Örömhírvétel ünnepének előestéjén nyitják meg az ünnepélyes vecsernyével (március 24-én), amelyre Leonardo Sandri bíborost, a Keleti Kongregáció prefektusát is várják.

Az ünnepi megnyitóra különösen is készülnek, hiszen maga az „ünnepelt”, vagyis a háromszáz éve könnyező kegykép „jár majd körbe”, és hívogatja az ünnepelni vágyókat. A kegyképet nemcsak a Hajdúdorogi Egyházmegye, hanem a Miskolci Apostoli Exarchátus területén is körbeviszik, nagy hangsúlyt fektetve ugyanakkor a szórványhelynökség nagy városaira is.

A kegykép március 8-án indul körútjára Máriapócsról a püspöki Szent Liturgiát követően, és március 24-én délután tér oda vissza, közben pedig a következő egyházközségekben fog egy-egy napot eltölteni.

Március 8. – Csenger
Március 9. – Nyírcsaholy
Március 10. – Kisvárda
Március 11. – Sárospatak
Március 12. – Encs
Március 13. – Edelény
Március 14. – Miskolc
Március 15. – Budapest
Március 16. – Győr
Március 17. – Veszprém
Március 18. – Pécs
Március 19. – Szeged
Március 20. – Nyíracsád
Március 21. – Debrecen
Március 22. – Hajdúdorog
Március 23. – Nyíregyháza
Március 24. – Máriapócs

A kegyképet március 24-én délután, az ünnepi vecsernye keretében fogják újra elhelyezni a templomban.

A tricentenárium kiemelt eseményeiről a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapján lehet tájékozódni.

Fotó: Hajdúdorogi Egyházmegye

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás