Tiszta Forrás
2020. július 08.   
Névnap: Ellák, Edgár

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

VIRGINIS MARIAE, PATRONAE HUNGARIAE, ORA PRO NOBIS! ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen. ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
10 látogató

Látogatások

- ma: 104
- tegnap: 216
2015.02.06. 00:00 Pela
Hozzászólások: 0

Idén ünneplik a máriapócsi kegyhely tricentenáriumát

Idén ünneplik a máriapócsi kegyhely tricentenáriumát
 
 
2015. február 6. péntek 19:10

Március 24-én nyitják meg Máriapócson a kegyhely fennállásának háromszázadik évfordulójához kapcsolódó ünnepi esztendőt, amely lelkigyakorlatokkal, előadásokkal és különféle programokkal várja majd a híveket – adja hírül a Hajdúdorogi Egyházmegye.


Az eredeti Mária-ikon, amely 1696-ban könnyezett, igen hamar Bécsbe került,  helyette egy másolatot kaptak a pócsi görögkatolikus hívek, melyet aztán elhelyeztek kis fatemplomukban, hogy ne éktelenkedjék üresen az erőszakkal elvitt ikon helye.

1715 augusztusában csodálatos módon a másolat is könnyezni kezdett. Ekkor már nem volt kétséges, hogy az Istenszülő ezt a kis eldugott falut, az itt élő egyszerű embereket választotta ki arra, hogy megajándékozza őket könnyeivel és csodatevő szeretetével. Zarándokok százai, majd ezrei érkeztek ettől kezdve a képhez, hogy leróják tiszteletüket és hálát adjanak, vagy segítséget, bátorítást kérjenek és kapjanak. Így vált tehát háromszáz évvel ezelőtt zarándokhellyé Pócs község, amely nem sokkal később nevét – a csodálatos és nagy jelentőségű események nyomán – Máriapócsra változtatta.

A háromszáz éve történt eseménynek és az azóta eltelt időszak ajándékainak kívánnak méltó emléket állítani azzal, hogy a 2015. esztendőt a Hajdúdorogi Egyházmegyében a tricentenárium évének nyilvánítják.

A jubileumi év kiemelkedő eseménye az augusztusi Nagyboldogasszony-búcsú lesz. Ekkor helyezik el az új harangot a kegytemplom tornyában.

Az emlékévhez kapcsolódó programok azt a célt szolgálják, hogy általuk minél többen fölfedezzék annak a keleti rítusú katolikus közösségnek az erejét, értékét, vonzását, amelyet az Istenszülő szeretetével kiválasztott. Ha Máriapócs háromszáz éven át a legnehezebb időkben is össze tudta gyűjteni a tiszta szívű embereket, akkor ez a kegyhely és a belőle táplálkozó egyház ma is vonzó és erőt adó lehet sokak számára.

Ezt kívánja szolgálni a kegykép országjáró körútja, az év során elkészülő három új máriapócsi épület, az esperesi kerületek pócsi lelkigyakorlata, valamint sok egyéb rendezvény, melyekkel szeretnének minél többeket lelkileg megmozgatni.

A tricentenáriumi évet az Örömhírvétel ünnepének előestéjén nyitják meg az ünnepélyes vecsernyével (március 24-én), amelyre Leonardo Sandri bíborost, a Keleti Kongregáció prefektusát is várják.

Az ünnepi megnyitóra különösen is készülnek, hiszen maga az „ünnepelt”, vagyis a háromszáz éve könnyező kegykép „jár majd körbe”, és hívogatja az ünnepelni vágyókat. A kegyképet nemcsak a Hajdúdorogi Egyházmegye, hanem a Miskolci Apostoli Exarchátus területén is körbeviszik, nagy hangsúlyt fektetve ugyanakkor a szórványhelynökség nagy városaira is.

A kegykép március 8-án indul körútjára Máriapócsról a püspöki Szent Liturgiát követően, és március 24-én délután tér oda vissza, közben pedig a következő egyházközségekben fog egy-egy napot eltölteni.

Március 8. – Csenger
Március 9. – Nyírcsaholy
Március 10. – Kisvárda
Március 11. – Sárospatak
Március 12. – Encs
Március 13. – Edelény
Március 14. – Miskolc
Március 15. – Budapest
Március 16. – Győr
Március 17. – Veszprém
Március 18. – Pécs
Március 19. – Szeged
Március 20. – Nyíracsád
Március 21. – Debrecen
Március 22. – Hajdúdorog
Március 23. – Nyíregyháza
Március 24. – Máriapócs

A kegyképet március 24-én délután, az ünnepi vecsernye keretében fogják újra elhelyezni a templomban.

A tricentenárium kiemelt eseményeiről a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapján lehet tájékozódni.

Fotó: Hajdúdorogi Egyházmegye

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás