Tiszta Forrás
2023. szeptember 27.   
Névnap: Adalbert, Vince

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
22 látogató

Látogatások

- ma: 15
- tegnap: 161
2021.01.24. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Az ember valódi tragédiája

Az ember valódi tragédiája

 

Mára talán már mindenki hallott Silvester Beamen metodista lelkészről, aki az Amerikai Kongresszus 117. ülését „amen and awomen” formulával zárta imádságát. A frissen megválasztott Joe Biden közeli barátjaként ismert lelkipásztor hasonlóan bizarr módon imádkozott a beiktatási ceremónián is.

 

 

„Jézus nevében, Ámen” – mondjuk imáink végén a kérést, melynek alapja a következő bibliai vers: „Amit csak kérni fogtok az Atyától az én nevemben, megadja néktek.” (János 16, 23b)

Azonban Beamen a wilmingtoni Bethel fekete, metodista-episzkopális gyülekezet lelkésze nem Jézus nevében imádkozott, hanem úgy döntött: mindenki nevében. 

„Kollektív hitünk erőteljes nevében, Ámen” – zárta bizarr imádságát.

Miért nem mondta ki Jézus nevét? Keresztény lelkészként miért nem Jézust kéri? Úgy gondolom, ha a vallás politikailag korrekt lenne, akkor valahogy így nézne ki. Mindenkinek eleget akar tenni, és mégis senkit sem segít vele. Teljesen hamis tévképzet az, hogy a kereszténységnek szüksége van egy kis kozmetikázásra, egy kis elkenésre. 

Talán azt hisszük, ettől vonzóbb lesz a kereszténység tanítása?

Ettől többen lesznek a templomban? A liberális teológiától lanyhuló európai kereszténység pont az ellenkezőjét bizonyítja. Üres, lebontásra ítélt templomok meredeznek mindenhol.

Sokan szívesen kihagynák Jézust a képletből, mert akkor nem kéne arról beszélniük, hogy bűnös emberek vagyunk, akiknek szüksége van a bocsánatra, szüksége van Jézusra. Helyette magunkat tesszük az Isten trónusára, és ebből a szemszögből már nincs is szükségünk a szembenézésre, alázatra, bűnbánatra. Magát mindenki tökéletesnek, bűntelennek látja. 

Jézus nem volt politikailag korrekt, az ő személye megosztó, a nevének hatalma van – ahogyan azt a jánosi szakaszban is olvashattuk – véleményem szerint éppen ezért nem mondta ki Beamen. 

Ez a rövid kis mondat nagyon szépen megmutatja számunkra az emberiség problémáját: olyanok akarunk lenni, mint az Isten.

A mi hitünk, a mi érdemeink, a mi vallásosságunk, a mi eszünk. „Nekünk nincs szükségünk Jézusra, majd mi megoldjuk.” 

Csakhogy ez nem így működik. Nem a mi nevünkért, nem a mi érdemeinkért bocsát meg nekünk Isten, hanem Jézusért. Aki pedig megtagadja Őt az emberek előtt, azt Ő is meg fogja tagadni a mennyei Atya előtt. (Mt 10,33)Forrás :

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás