Tiszta Forrás
2023. december 11.   
Névnap: Árpád, Árpádina

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
15 látogató

Látogatások

- ma: 19
- tegnap: 199
2021.02.01. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Credo: Ha a kereszténység nem áll ki az érdekeiért, halálra van ítélve

Credo: Ha a kereszténység nem áll ki az érdekeiért, halálra van ítélve
 
 
Terrortámadások Európában - európaiak ellen. Párhuzamos társadalmak, identitásukat vesztett, pesszimista nemzetek. Ez ma Nyugat-Európa. Vajon milyen jövőt tartogat, ha minden így megy tovább? Milyen lesz 20-30 év múlva franciának, németnek lenni? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Hír TV Credo című műsorában.

 

 

A műsor első felében a Svédországban élő magyar evangélikus lelkész, Knézy Iván beszélt arról egy videóinterjúban, hogy milyen állapotok uralkodnak az északi országban. A lelkészt nemrégiben azért érte komoly támadás, mert a közösségi oldalán azt írta, hogy Svédország az észak kalifátusa. Véleményének kinyilvánítása miatt még a svéd közmédia is foglalkozott vele, az illetékes egyházi hatóság pedig azonnali vizsgálatot indított ellene, hogy megállapítsa, méltó-e papi hivatalára. A tiszteletes azonban nem várta meg az eredményt, harmadnapra önként távozott Mörrum gyülekezetének parókusi hivatalából.

A videóinterjút követően a stúdióban folytatták a beszélgetést. Rab Irén kultúrtörténész, publicista, a Göttingeni Egyetem volt magyar lektora arról beszélt, hogy

az a fajta identitásválság, amely Nyugat-Európában tapasztalható, az nem a migráció következménye, hanem már a migráció is ennek a válságnak a következménye.

Az egykori egyetemi lektor rámutatott arra is, hogy napjainkban a német lakosság majdnem 40 százaléka vallástalan. A fennmaradó lakosság fele keresztény, a muszlimok aránya pedig 5-6 százalékra tehető.

Kiss Bertalan vallástörténész az elhangzottakhoz azt fűzte hozzá, hogy a bomlást az indította el a nyugati országokban, hogy

egy olyan társadalmat képzeltek el, amelyben a vallás, a hit nem kap szerepet. Kiss szerint az történik, hogy az a normaképző erő, amelynek normál esetben az egyháznak kellene legyen, kikerül a helyéről, és az ott képződő vákuumba egy olyan ideológia fészkeli be magát, amely eleve oda pályázott. Pedig ha Isten helyén nem Isten van akkor a kultusz, a kultúra bomlásnak indul

– hívta fel a figyelmet a vallástörténész.

Rab Irén arról is beszélt, hogy a nyugat-európaiak egy balos diktatúra elszenvedői. Majd valamivel később leszögezte,

hogyha a kereszténység nem lesz harcos és nem áll ki az érdekeiért, akkor halálra van ítélve.

A Credo második részében pedig a január 25-én zárult ökumenikus imahét témájával foglalkoztak.

 

Teljes adás:

 

Forrás: 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás