Tiszta Forrás
2022. május 23.   
Névnap: Dezső, Vilmos

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

VIRGINIS MARIAE, PATRONAE HUNGARIAE, ORA PRO NOBIS! ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen. ○ ○ ○ Szent Isten, szent erős Isten, szent halhatatlan Isten, irgalmazz nekünk! ○ ○ ○ Éhínségtől, járványtól, tűzvésztől és háborútól ments meg, Uram, minket! ○ ○ ○

Jelen van

0 felhasználó
125 látogató

Látogatások

- ma: 107
- tegnap: 157
2021.09.25. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

,,Egy igaz, hiteles ember volt” – 53 évvel ezelőtt halt meg Pio atya

,,Egy igaz, hiteles ember volt” – 53 évvel ezelőtt halt meg Pio atya

 

 

 

 

 

53 évvel ezelőtt, 1968. szeptember 23-án halt meg San Giovanni Rotondóban Francesco Forgione, azaz Pio atya. A már életében legendássá vált kapucinus szerzetesről Szpisják Péter Pál kapucinus szerzetessel beszélgettünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy nincs még egy olyan szerzetes a 20. századból, aki akkora hatást váltott volna ki az emberekből, mint Pio atya, akiről számtalan legenda és történet kering a mai napig. Halála évfordulójának napján ünnepli őt a katolikus egyház – napra pontosan 53 évvel ezelőtt hunyt el. 1999-ben boldoggá, majd három évvel később szentté avatta őt az azóta szintén szentté nyilvánított II. János Pál pápa. (Aki fiatalkorában meglátogatta az addigra már híres szerzetest és az elmondások alapján Pio atya megjövendölte a lengyel papnak, hogy később pápa lesz belőle. Mint olyan sok más történetnél, itt is sok az ellentmondó információ.)

Pio atya testileg és lelkileg is rengeteget szenvedett, élete tele volt csodákkal és megpróbáltatásokkal: 1918-ban – 31 éves korában –  sebek – azaz stigmák – jelentek meg kezén, lábán és oldalán, amelyek egészen a halálát megelőző hetekig jelen voltak testén. Nem csak testileg, lelkileg is sokat szenvedett, sőt a Vatikán is sokáig gyanakodva figyelte őt, egy ideig eltiltották a nyilvános misézéstől és a gyóntatástól is.

A legtöbb tanú által igazolt  rendkívüli jelenségea gyónók lelkének, gondolatainak tökéletes olvasása, valamint a bilokáció – azaz egyszerre két helyen való jelenléte volt. A magyarok számára különösen fontos Mindszenty József bíborossal való találkozása, amely a szentté avatási eljárás dokumentumába is belekerült. 

Fotó: Elia Stelluto e Parrocchia Paupisi

Pio atya személyéről és arról, hogy mit tanulhat tőle a ma embere, Szpisják Péter Pál kapucinus szerzetessel beszélgettünk:

Önnek személy szerint mit jelent Pio atya személye?

Számomra, mint kapucinus szerzetes számára, Pio atya rendtárs, talán a legismertebb, csak a rendalapító Assisi Szent Ferenc előzi meg őt ismertségben, de ami még személyesebb, hogy egy lelki mester. Ha betérünk San Giovanni Rotondóban a Kegyelmek Anyja ötvenes években épített templomába, a bejárat közelében, bal oldalt egy egész alakos Szent Pio-szobrot találunk, amelynek a talapzatára az van írva: „Mindenki mondhatja, hogy Pio atya az enyém”. Tanítómester, példakép, segítő a számomra, hiszen hitünk szerint ő él Isten előtt, és jósággal tekint rám, ránk, akiknek a sok szent közül éppen rá rezonál a lelkünk.

Mi lehet az üzenete Pio atyának a ma emberének? Mi az, amit tanulhatunk Pio atyától?

A mai kor nagyon jelentős tanítást, buzdítást kaphat Szent Piótól. A kirakatok, a reklámok, a külsőségek világában Szent Pio a lényegre tanít. Ő egyfelől úgy beszélt önmagáról, mint aki önmaga számára is titok, másrészről pedig – amikor megcímkéztük őt, mint ’a csodák szentje’, a ’titokzatos karizmatikus’, ’a garganoi stigmatizált’ vagy ’egy misztikus szent’ – ő magáról, egy lelkivezetőinek írott levelében azt írja, hogy „én egy Istenbe szerelmesedett ember vagyok”. Minden külsősége, sajátos adománya utánozhatatlan számunkra, hiszen azokat Isten vagy adja, vagy nem.

Viszont egyetemes távlatokban Pio atya az Istennel való szeretetkapcsolatra hívja fel a figyelmünket. Mi más lenne a stigmatizációja, mint az Isten iránti bensőséges, egész lényét átjárt és átformáló szeretetének megjelenése a testében. S ez arra is int, hogy az istenszeretetnek külsővé kell válnia, de a mi életünkben a felebaráti szeretet által. A Szent Ferenc rendelő előbb, majd a Szenvedés enyhítésének (kór)háza is, az imacsoportok megszületése az istenszeretet külső megjelenítésének irányát adja.

5+1 ok, amiért Pio atya különleges

Melyek azok az értékek, amelyek leginkább jellemezték Pio atyát?

A korábban mondottakból kiindulva első helyre az istenszeretetét teszem, de még felsorolnám a szenvedő emberiséggel való együttérzését, Egyház-szeretetét, kitartását, hűségét, sziklaszilárd engedelmességét Isten felé és Isten akaratának közvetítői felé.

Ön személy szerint mit gondol Pio atya csodáiról, a sebeiről, a bilokációról?

Fontosak számunkra! Szent Pio atya egyszer azt mondta, hogy ő olyan, mint ’egy csali’. Ilyenek vagyunk, kellenek a különleges dolgok, hogy megragadják figyelmünket, hogy megérintsenek bennünket. Ezek a természetfeletti jelenségek arányosak Szent Pio missziójával, de nem tartoznak a lényeghez. Szerintem a lényeg az Isten felé való szerelme, de ez számunkra önmagában jelenleg talán nem elég izgalmas, ezért kellenek azok. Persze funkcionalitásuk is van, hiszen a lélekbe látás segítette gyónóit valóban megtérni, bilokációi által üdvösséges találkozásai voltak szükséget szenvedő emberekkel, stigmái fájdalmait hordozva folyton engesztelt a bűnökért. 

Habár Pio atya már több, mint ötven éve nincsen közöttünk,  töretlen a népszerűsége. Ezt Ön minek tudja be?

Mert igaz, hiteles ember, szerzetes, pap volt.

 

*  *  *

 

Pio atya titkos stigmája


 
 
 
 
 
Film
 
 
 
Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás