Tiszta Forrás
2023. június 08.   
Névnap: Medárd, Helga

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
7 látogató

Látogatások

- ma: 57
- tegnap: 166
2015.02.17. 19:15 JóB
Hozzászólások: 3

Kárpátalja - 2015

Kárpátalja - 2015

Ukrán behívók: megszoksz vagy megszöksz

Tombol a féktelen gyűlölet a világban. Mintha egy készülő Apokalipszis előjátékának lennénk szemtanúi. Folyik a vér az európai nagyvárosokban a szinte naponta történő merényletek következtében, de nincs békesség tőlünk keletre sem. Ukrajnában kirobbantották a háborút, a Kárpátalján élő magyarlakta területek békés lakosságát a frontra vezénylik.

A média  - mint mindig – most is tudni véli, ki az agresszor, kit miért terhel felelősség. Nem maradnak el a napi eseményekkel foglalkozó szenzációhajhász cikkek, legyen szó vallásgyalázásról, vagy terrorizmusról, vagy akár helyszíni tudósításról valamelyik frontvonalról.

Nemrégen volt szó az ukrajnai háború kapcsán a kárpátaljai magyarságot is érintő kényszersorozásokról.  >  NAPI AKTUÁLIS :  2015.01.14.  Hol vannak a katonák? 

http://www.tiszta-lap.hu/napi_aktualis/484/Hol-vannak-a-katonak/

A helyzet azóta tovább romlott.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Január közepén újabb mozgósítást rendelt el Petro Porosenko ukrán elnök, amelynek következtében háromezer hadkötelest mozgósítottak Kárpátalján. Arról még nincsenek adataink, hogy ezek közül mennyi a magyar nemzetiségű. Aki teheti, elhagyja szülőföldjét, vagy „kivásárolja” magát.

Vasárnap életbe lépett a „normandiai négyek” által hosszú órák után kiharcolt tűzszünet. Helyszíni jelentések szerint az első órákban úgy tűnt, a kelet-ukrajnai válságban érintett felek túlnyomórészt tiszteletben tartják a megállapodást. Mindkét fél részéről elhangzottak ugyanakkor olyan vádak, hogy a másik megsérti a megállapodást. Estére annyiban változott a helyzet a francia államelnökség közleménye szerint, hogy Ukrajnában általában betartják a tűzszünetet, leszámítva a helyi incidenseket, amelyeket gyorsan meg kell oldani.

 

 

Harckocsik ágyúival lövik az oroszbarát szakadárok az ukrán katonák állásait a Donyeck megyei Debalceve térségében – közölte hétfőre virradóan Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője. Hozzátette, hogy a támadásokra tüzérségi csapásokkal válaszolnak az ukrán egységek. Eközben az ukrán válság békés rendezését célzó minszki megállapodáson túlmenő követelésekkel léptek elő a délkelet-ukrajnai szakadár területek képviselői – jelentette hétfőn az orosz sajtó.

A behívók

A szomszédunkban zajló háború egyik legfontosabb kérdése, hogy a válság mennyiben érinti a kárpátaljai magyarokat, illetve azokat a magyar fiatalokat, akik számíthatnak katonai behívókra.

A kelet-ukrajnai harcok nyomán az ország nagy részében felborult a közrend, azonban Kárpátalján viszonylagos rend uralkodik. Ennek ellenére a válság mindenre és mindenkire rányomja a bélyegét. A nemzeti valuta, a hrivnya, szinte óráról órára gyengül, az élelmiszerek ára már most is az egekben van, míg például az idősek csak késve kapják meg a kevéske – tíz-tizenöt ezer forintnak megfelelő – nyugdíjukat.

A harcok súlyosbodását jelezte, hogy napokkal ezelőtt újabb részleges mozgósítást rendeltek el Ukrajna- és Kárpátalja-szerte.

Arról azonban még nincs információnk, hogy ez mennyi magyar nemzetiségű fiatalembert érint. A hírek azonban megelőzik a behívókat, így rengeteg hamis információ, rémhír is terjed a lakosság között. Ennek egyik szemléletes példája volt, amikor tavaly nyáron egy éjszaka alatt több tucat fiatalember kelt át az ukrán–magyar határon, mert elterjedt az a hír, hogy tömegével viszik a magyarokat Kelet-Ukrajnába.

„A megyében mintegy háromezer hadkötelest mozgósítottak. A behívás olyan tényezőtől függ, mint például az egészségi állapot, szakmai képesítés, katonai tapasztalat, családi állapot, így nem lehet pontosan meghatározni, hány magyar szerepel a mozgósított személyek névsorán.

Arról viszont vannak információink, hogy a megyei átlaghoz képest a magyarlakta járásokban az átlagnál több behívót kívántak kézbesíteni. A KMKSZ levélben fordult az érintett hatóságokhoz, amelyben a kialakított kvótákra vonatkozóan magyarázatot kértünk, illetve felszólítottuk az illetékeseket, hogy a behívások kapcsán mind a megyék, mind a járások vonatkozásában tartsák be az arányosság elvét. Igyekszünk mindent megtenni, hogy a magyarokkal szemben ne legyenek túlkapások” – mondta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában .

A szóbeszéd

A behívókkal kapcsolatban több szóbeszéd is terjed a lakossága körében. A behívókat az adott megye Hadkiegészítő Parancsnoksága küldi ki, és a papírt az adott személy a munkahelyén vagy az otthonában tudja átvenni. A behívás, mint Brenzovics utalt rá, több tényezőtől függ, de nem tudunk elmenni amellett a tény mellett, miszerint pénzért elkerülhető a fronton való harc. Természetesen a parancsnokságok vezetői tagadják, hogy ilyen „ügyek” léteznének, de a pletyka szerint van az az összeg, aminek „befizetésével” minden bonyodalom megoldható.

A Jobb Szektor is aktív

A Kárpátaljalap.net a Munkachevo.net-re hivatkozva arról számolt be, hogy „február 9-én Ungváron több helyen is álltak a közlekedésrendészet járművei, amelyekben a munkatársakon kívül ültek még emberek katonai formaruhában. Este 8 óra körül állítgatták az autókat, és saját adatbázis szerint ellenőrizték a személyeket, hogy nem tagadták-e meg a mozgósítást.”

Ivan Vaszilcjun, a Kárpátaljai Hadkiegészítő Parancsnokság vezetője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „a mi munkatársaink nem voltak ott, ez száz százalék. Mi csak tartózkodási helyre, valamint munkahelyre visszük ki a behívókat. Lehetséges, hogy a rendőrség a Jobb Szektor embereivel kereste azokat, akik bujkálnak a behívás elől”.

Egyértelmű, hogy az újabb mozgósítás sok magyart arra kényszerít, hogy elhagyja Ukrajnát, aminek az lesz a következménye, hogy drámaian csökkenhet a magyar lakosság létszáma Kárpátalján.

Forrás: MNO

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#3    2015.02.18.   19:29:07   JóB
Előzmény: #2
Pontosan így van. Ha elolvassuk a Jelenések Könyvét, és az Evangélium végidőkre vonatkozó részeit, pontosan az ott leírtakat látjuk megvalósulni.

Ehhez még ki sem kell menni az utcára, elég csatlakozni az internetre.
( Csak zárójelben, és kissé szkeptikusan jegyzem meg, hogy egy nagyvárosban lassan már ki sem lehet menni az utcára > mert nem tudhatod, hogy mikor robbantanak fel, vagy lőnek agyon. A robbanószernek, és golyónak nincs szeme, nem válogat célszemély, és ártatlan ember között > uszításban, és provokációban pedig nincs hiány).

A Via Dolorosa kitaposott útját ma is vér áztatja. Ártatlan keresztények vére.
A gyűlölettől elvakult gonosztevők ma sem tudják, hogy mit cselekszenek, álljanak bármelyik oldalon.

Imádkozzunk mi is értük, mint ahogyan a szenvedő Krisztus is imádkozott értük a kereszten.
#2    2015.02.17.   21:25:19   __
A sátán egyszerre két fronton is terjeszti a békétlenséget, no de ez a módszere nem ismeretlen. Európa nyugati felén az iszlám konfliktussal, a keleti régióban pedig két testvér népet ugrasztott egymás ellen. Valóban elég apokaliptikus jelek lengenek a levegőben.
#1    2015.02.17.   21:22:54   __
Mivel igen közel lakom a keleti határhoz, ezért sok tesóm van, akinek még a rokonai odaát vannak, de ők már áttelepültek évekkel ezelőtt. Az egyiktől tudom, hogy a határ menti panziók tele vannak a fiatalokkal, mert bujtatják őket, meg aki csak tud, az jön át a rokonokhoz, hogy ne vegye át a halált jelentő behívót. A magyarokat, de ugyanúgy a kisebbségben lévő románokat is egy olyan háborúba küldik meghalni, amihez semmi közük nincs.