Tiszta Forrás
2023. december 10.   
Névnap: Judit, Loretta

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

KEDVES TESTVÉREINK! ~ ~ ~ ~ A weboldalon működik egy virtuális imaközösség, melyet Szent Kristófról neveztünk el. Minden hónapban meghatározott célra ajánljuk fel imáinkat. ~ ~ II ~ ~ December hónapban a következő szándékokra ajánljuk fel imádságainkat: > Imádkozunk a koronavírus járvány megszűnéséért. > Imádkozunk a családokért. > Imádkozunk a Kárpát-medencében élő magyarokért. > Imádkozunk az európai országokban élő honfitársainkért, és a világon szétszóródott magyarokért. > Imádkozunk a békéért, a háborúk áldozataiért, a hitükért vértanúságot szenvedett keresztény testvéreinkért. > Imádkozunk a terrortámadások áldozataiért, a meggyilkolt papokért és civilekért, az erőszakot szenvedett nőkért, gyermekekért. > Imádkozunk Krisztus urunk második eljöveteléért. ~ ~ II ~ ~ Kérjük minden kedves olvasónkat, hogy csatlakozzon a felajánlott imádsághoz! ~ ~ Áldja meg az Isten az imádkozókat, és minden embernek adjon békességet! ~ ~ II ~ ~ Domine Deus, Rex caelestis, Deus Pater omnipotens, Domine Fili, unigenite Iesu Christe. Domine Deus, Agnus Dei, Filius Patris! ~ ~ Qui tollis peccata mundi, miserere nobis! ~ ~ Qui tollis peccata mundi, suscipe deprecationem nostram! ~ ~ ~ ~ Urunk és Istenünk, mennyei Király, mindenható Atyaisten; Urunk Jézus Krisztus, egyszülött Fiú, Urunk és Istenünk, Isten Báránya, az Atyának Fia! Te elveszed a világ bűneit, irgalmazz nekünk! Te elveszed a világ bűneit, hallgasd meg könyörgésünket! ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
16 látogató

Látogatások

- ma: 101
- tegnap: 148
2021.12.21. 23:40 JóB
Hozzászólások: 0

Közel az Úr!

Közel az Úr!

Mint minden évben, most is várjuk a karácsonyt. Van ahol már betiltották, és csak titokban ünnepelhetnek a keresztények. A valamikori keresztény Európa liberális urainak is roppant kínos ez a jeles ünnep, egyesek még magát a karácsony szót is betiltanák. Talán viccnek gondolhatná valaki, de ez a mai, abnormális európai „elit” egyik legújabb találmánya. De ne csodálkozzunk ezen: a legelső karácsony is „be lett tiltva” az akkori paranoiás uralkodó, Heródes által. Minek egy új „király”? Nem kell a konkurencia: az alattvalók szolgálják csak a regnáló uralkodójukat! El kell tüntetni, ki kell irtani azt, aki veszélyeztetni meri a királyi hatalmat. Nem számít, milyen módszerrel, milyen eszközzel: csak a cél a lényeg. Az ártatlan betlehemi kisgyerekek brutális meggyilkolása példázza, hogy a Gonosz bármire képes. Aki pedig szövetséget köt vele, maga is gonosszá válik.

 

De mégsem az övé az utolsó szó: terve, ármánykodása kudarcot vall. Istent nem lehet kiiktatni, megsemmisíteni. A Betlehemben megszületett, jászolba fektetett védtelen kisgyermekben sem Heródes katonái, sem a mostoha körülmények nem tudtak kárt tenni. Az önként vállalt kereszthalál is sokkal inkább a végtelen szeretetből a bűnös emberekért vállalt áldozat, mintsem az Istenember ellenségeinek győzelme. A feltámadás fényében világosodik meg Krisztus igazi küldetése, Isten mindenható hatalma, és soha el nem múló szeretete.

 

Korunk heródesei, júdásai ugyanazt akarják, mint kétezer évvel ezelőtt. Eltörölni mindent, ami Istenre emlékeztet. Betiltani a nagyvárosokban az évszázados hagyományt, a karácsonyfa állítást. Lehetőleg megszüntetni, vagy erősen korlátozni a szenteste, a karácsony meghitt családi összejöveteleit, ahol ilyenkor a világ minden részéről hazalátogatnak a családtagok, rokonok, barátok. Együtt vannak a nagyszülők, szülők, gyerekek, unokák, hogy együtt ünnepeljék Jézus születését.

A szentmisék is az istenellenes erők célkeresztjébe kerültek. Jó lesz az online közvetítés is, lám  milyen sok mindenre használható a fejlett technika. Jó ürügy a Covid-járvány. Érdekes módon az éppen soron következő hullám mindig karácsonykor tetőzik. Lehet korlátozni az utazást, a látogatásokat, a templomi szertartásokat, az összejöveteleket, stb.

Kellenek persze az óvintézkedések, mert egy járvány nagy károkat okozhat. De valahogy ez a pandémia mintha nem akarna véget érni. Pedig a tudomány, az egészségügy sokkal fejlettebb szinten van, mint a korábbi járványok idején volt.

 

Miért irritál oly sok embert a szeretet? Miért gyűlölték a megtestesült Isten fiát oly sokan? Miért gyűlölik ma is? Nehéz erre válaszolni.

A szeretet az ember egyik legfontosabb lételeme. A gondoskodó anyai, atyai szeretet nélkül nem élhet egy kisgyermek. A testvéri, felebaráti szeretet nélkül nem lennének emberi közösségek. Szerelem nélkül üres lenne az ember élete, nem lennének családok, nem lennének életcélok, nem lenne öröm.

A szeretet megfoghatatlan, leírhatatlan, nem materiális természetű. A szeretetnek forrása van, mint a patakoknak, folyóknak, melyek végül a tengerbe ömlenek.

A szeretet forrása maga Isten. Ő az egyedüli forrás. Forrás nélkül nem lennének patakok, nem lennének folyók, nem lenne tenger sem. Minden kiszáradna, elsivatagosodna, elhalna. Egy élet nélküli, kietlen pusztaságban elpusztulna az ember is.

 

A szeretet elpusztítása az élet pusztulását jelentené. A megtestesüléssel maga az Isten, az isteni szeretet vált emberré. Azért jött, hogy ezt az esztelen pusztítást, - amit a gyűlölet, a bűn testesít meg - megállítsa. Az emberi lét célja nem a materiális javak féktelen élvezete: annál sokkal magasabb rendű. Amikor a római birodalom egy keleti kis provinciájában valaki visszaadja a látását egy születésétől vak embernek, meggyógyít egy bénát, feltámaszt egy halottat, akkor az nem közönséges halandó. Erre csak Isten képes.

Miért választják mégis a lelki-szellemi vakságot, a szeretetet elutasító magatehetetlenséget, az Élet-vizének kiöntéséből fakadó halált oly sokan a ma emberei közül? A beígért, ideig-óráig tartó hatalomért? A munka nélkül megszerezhető sok pénzért? A határtalan élvezetekért, a jólétért, a fényűzésért?

Miért árulják el sokan az Istent, a hazát, a nemzetet, a barátot,a  családot? Ezekre a kérdésekre is nehéz válaszolni.

A Gonosz ereje ember feletti. Rendelkezik minden olyan eszközzel, tudással, hatalommal, melyekkel az embert uralma alá tudja hajtani. A teremtés kezdetén, az Édenkertben is becsapta az első emberpárt. Pedig Isten figyelmeztette őket. Ugyanígy figyelmeztette a bűnben fetrengő embereket Isten Noé idejében is. Jézus Krisztus, a megtestesült Fiúisten is azért jött, hogy figyelmeztesse a tékozló embert, és visszavezesse az atyai házba.

 

Isten szava, az Evangélium ma is figyelmeztet: térjetek meg, mert közel az Úr! Eljött közénk karácsonykor, megtestesült Szűz Máriától. Vállalta az emberi lét kiszolgáltatottságát, minden gyötrelmét, még a kereszthalált is. Azért, hogy nekünk életünk legyen. Életünk az örök hazában, az Ő országában. De újra eljön majd: dicsőségben. Ítélni: élőket és holtakat. Eljön, hogy különválassza a juhokat a kosoktól. Az igazakat az elvetemült bűnözőktől. Az igazakat magával viszi az örök hazába, a gonoszok pedig az örök kárhozatra jutnak.

 

Közel az Úr! Keresztelő Szent János Krisztus érkezésére irányította a figyelő tekinteteket: a fejsze már a fák gyökerére tétetett! Térjetek meg!

Ma is hangzik az Evangélium szava: közel az Úr!

Az életünk a tét!

 

A.D.2021.12.21.©JóB

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás