Tiszta Forrás
2023. november 28.   
Névnap: Stefánia, Jakab

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
21 látogató

Látogatások

- ma: 128
- tegnap: 142
2015.03.09. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Országjárásra indult a máriapócsi kegykép – KÉPGALÉRIÁVAL

Országjárásra indult a máriapócsi kegykép – KÉPGALÉRIÁVAL
2015. március 9. hétfő

 

Országos körútra indult Máriapócsról a könnyező Szűz Mária-ikon március 8-án, vasárnap Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök áldásával. Az országjárás első állomása Csenger volt, ahonnan a kegykép Nyírcsaholy felé vette útját. A Hajdúdorogi Egyházmegye híradását közöljük.

 

Aktuális állomások (klikk a szövegre):

 

 


KÉPGALÉRIÁVAL – klikk a képre!

A máriapócsi görögkatolikus kegytemplom zarándokhellyé válásának 300. évfordulója alkalmából országjáró körútra indult a búcsújáróhely Szűz Mária-kegyképe. A tricentenáriumi év keretében zajló országjárás első állomásaként Csengerbe érkezett a híres könnyező Mária-ikon, melynek érkezését a város és a környék lakosain kívül számos messziről – határon innen és túlról – érkező zarándok is izgatottan várta. Porcsalmáról húszan indultak el gyalogosan már a reggeli órákban, hogy útközben (Tyukod, Ura és Csengerújfalu községek érintésével) közel százfősre duzzadt csoportjukat a szent kép érkezéséhez igazítva csatlakozzanak a város főterén összesereglett hívekhez.

A kegykép 13.30-kor, rendőri felvezetéssel érkezett meg Csengerbe, hogy rövid ideig a Szent István téren váljék láthatóvá a hívek számára. Miután a kegyképet elhelyezték a város főterén felállított színpadon, Ignácz András parókus köszöntőjében elmondta, hogy ez egy olyan nap, mikor a város főterén nemcsak az utcák érnek össze, hanem a szívek és a lelkek ugyanúgy. Forján Zsolt, Csenger polgármestere amellett, hogy köszöntötte a városba érkezőket, kiemelte: „a mai nap kettős ünnep Csenger számára, hiszen amellett, hogy március 8-án ünnepeljük a hölgyeket, ugyanezen az ünnepi napon érkezett Csengerbe a magyar és egyetemes történelem páratlan kulturális értékkel bíró, hazánkban és külföldön is egyaránt tisztelt, féltve őrzött ereklyéje, az Isten fiának életet adó Szűz Máriát ábrázoló kegykép.”

A köszöntőket követően a kegyképet gyalogosan kísérték át a Makovecz Imre tervei alapján 2000-ben épült ,,angyalszárnyas” templomba, ahol Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök üdvözölte az egybegyűlteket, majd megkezdődött a paraklisz (könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához. A görög παράκλησις ’odahívás, segítségül hívás, kérés; buzdítás, felszólítás; vigasztalás’ szóból – A szerk.). Ezután következett a rozsályi és csegöldi egyházközség, majd az Orfeusz Egyesület és a Támasz-Pont műsora. A nap római katolikus szentmisével folytatódott, melyet Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök celebrált. Ezt Nagy Szent Bazil Liturgiája, majd a vecsernye követte.

Fotó: Hajdúdorogi Egyházmegye

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás