Tiszta Forrás
2023. október 01.   
Névnap: Malvin, Teréz

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Napi intelem: • • • Kíméld hangodat a sírástól, és szemedet a könnytől! Mert van jutalma fáradságodnak – mondja az Úr. (Jeremiás könyve 31,16) • • •

Jelen van

0 felhasználó
7 látogató

Látogatások

- ma: 19
- tegnap: 103
2023.06.11. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Úrnapja

Úrnapja

 

 

 

Az úrnapja (A mi Urunk Jézus Krisztus szent testének és vérének ünnepe) egy rangos katolikus ünnep az eucharisztia (oltári szentség) tiszteletére. Sok helyen díszes körmenettel, virágszőnyeggel ünneplik.

Hivatalos dátuma a Szentháromság ünnepe utáni csütörtök, azonban legtöbbször a soron következő vasárnapon ünneplik, pünkösd után két héttel.

 

 

 

 

 

Az Úrnapja története

Az ünnep keletkezése a 13. századra megy vissza, amikor Liège-i Szent Julianna látomásaiban utasítást kapott az eucharisztia megünneplésére, külön üneppel. A látomásokról beszélt gyóntatójának, a későbbi IV. Orbán pápának is. (Érdekesség, hogy ebből a beéga városból indult a Szentháromság ünnepe is kétszáz évvel korábban)

Az úrnapját kezdetben csak Liège-ben ünnepelték meg, majd Julianna halála után ez is abba maradt. Az ünnepet végül a már említett IV. Orbán tette általánossá 1264-ben egy pápai bullával. Az ünnep officiumát, zsolozsmájának és miséjének szövegeit a híres teológussal, Aquinói Szent Tamás írta meg a pápa felkérésére.

Az első úrnapi körmentekről a 13. század végéről van adatunk.

Úrnapi körmenet és virágszőnyeg

Az úrnapi körmenetben a pap baldachin alatt viszi az oltáriszentséget, előtte a lányok kosárból virágszirmokat szórnak. A körmenet állomásai szabadtéri oltárok, úrnapi sátrak, amelyeket leggyakrabban lombokból, zöld ágakból készítenek el. Minden állomásnál felolvasnak az evangéliumból és áldást osztanak a híveknek.

Sok helyen szokás virágszőnyeggel borítani a körmenet útvonalát. A tömérdek virágsziromból sok órás munkával egyházi jelképeket és más alakzatokat raknak ki a hívek. Magyarországon különösen gazdag virágszőnyeg készül a körmenetre például Budaörsön.

 

 

Mikor van úrnapja?

Úrnapja a húsvét utáni 60. nap, pünkösd utáni második csütörtök. Legyakrabban vasárnap ünneplik, pünkösd után két héttel.

Az úrnapja több országban munkaszüneti nap, például Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Spanyolországban és Portugáliában is.

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás