Tiszta Forrás
2020. június 01.   
Névnap: Tünde

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
11 látogató

Látogatások

- ma: 12
- tegnap: 156
2019.06.04. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Kedd

Kedd

                                           

                                  2019. június 4. – Kedd

 

Jézus az utolsó vacsorán tekintetét az égre emelte, és így imádkozott:

„Atyám, eljött az óra. Dicsőítsd meg Fiadat, hogy Fiad is megdicsőítsen téged! Te hatalmat adtál neki minden ember fölött, hogy mindenkinek, akit neki adtál, örök életet adjon. Az örök élet pedig az, hogy megismerjenek téged, az egy igaz Istent, és Jézus Krisztust, akit te küldtél. Én megdicsőítettelek téged a földön. A feladatot, amelyet rám bíztál, teljesítettem. Atyám, most te dicsőíts meg engem azzal a dicsőséggel, amelyben részem volt nálad a világ teremtése előtt! Kinyilatkoztattalak téged az embereknek, akiket e világból nekem adtál. Tieid voltak, és nekem adtad őket. Tanításodat megtartották. Most már tudják, hogy minden, amit nekem adtál, tőled van. Hiszen én a tőled vett igéket mondtam el nekik, ők pedig elfogadták: megismerték az igazságot, hogy tőled jöttem, és hittel elfogadták, hogy te küldtél engem. Értük könyörgök. Nem a világért könyörgök, hanem értük, akiket nekem adtál. Tieid ők– hiszen a tied mindaz, ami az enyém, és minden az enyém, ami a tiéd –, és én megdicsőültem bennük. Én nem maradok tovább itt e világban, ők azonban a világban maradnak. Én most hozzád megyek.”

Jn 17,1-11a

 

                      


Elmélkedés:

A mai evangéliumi részlet az utolsó vacsora termébe hív minket. Üljünk le mi is az asztalhoz, az apostolok közé és hallgassuk az Úr szavait! Az utolsó vacsora eseménye csodálatos rend szerint történik. Minden a megtisztulással kezdődik, Jézus megmossa apostolai lábát. E sajátos cselekedettel, a lábmosással kapcsolatban általában a mi Urunk alázatát és szolgálatkészségét szoktuk hangsúlyozni, valamint azt, hogy az ő példáját kell nekünk is követnünk testvéreink szolgálatában. Van azonban a lábmosásnak egy másik oldala, általa az apostolok megtisztulnak, mert a tiszta szívűek, a tiszta lelkűek ülhetnek egy asztalhoz az Úrral.
A megtisztulás után következik a tanítás, Jézus hosszasan beszél tanítványainak arról, hogy ő visszatér az Atyához, a szeretet fontosságáról, a világ gyűlöletéről, a hamarosan eljövő Szentlélekről, valamint arról, hogy újra el fog jönni a világba. Szavaival reményt önt apostolaiba és felkészíti őket a rájuk váró jövőre, erőt ígér küldetésük teljesítéséhez.
A tanítást pedig az Úr imádsága követi. Jézus arra készül, hogy hamarosan feláldozza magát. Tudja, hogy küldetése ezzel be fog teljesedni, mert megtett mindent, amiért az Atya elküldte a világba. Az emberektől hamarosan megaláztatásban részesül, de tudja, hogy az Atya meg fogja őt dicsőíteni, hiszen ő is mind életével, mind halálával az Atyának szerzett dicsőséget. Megdicsőítem-e Istent életemmel?
© Horváth István Sándor

 

Imádság:

 

 

Urunk, Jézus, te feltámadásodat követően számos alkalommal megjelentél tanítványaidnak, s élőként mutattad meg magad nekik. Mielőtt a földről a mennybe távoztál megbízást adtál nekik tanításod, örömhíred továbbadására. E küldetés nekem, mint a te követődnek is szól. Segíts engem kegyelmeddel és a Szentlélekkel, hogy e küldetésemet teljesítve törekedjek szüntelenül a menny felé!

 

 

 

 

 

 

 

 

                                       A felejtés bére

 

Az ország kétharmada: egy nap híján 99 évvel ezelőtt éppen ekkora arányú magyar föld sorsáról készültek döntést hozni idegen országból érkezett idegen szívek és idegen kezek. 99 éve Magyarországot modern kori Prométheusszá átkozták, akinek a szívét a sas minden nap tépi. 9 éve viszont egy másik kétharmadnak beiktatása után első dolga volt ezt – amennyire az intézményi keretek között lehetséges – jóvá tenni.

Jómagam azok közé tartozom, akik saját családjuk bőrén tapasztalták meg a trianoni békeszerződés mindennapjait. A dédszüleim éppen csak egy hajszállal ragadtak a határ romániai oldalán, amikor meghúzták a vonalat. Aki szökni próbált, arra a kínzások és sanyargatások széles választéka várt, aki maradt, azoknak még a gyerekei gyerekeinek is a legtöbb román tanár/eladó/ápoló/orvos a mai napig egyetlen kérdést tesz fel: milyen nyelven beszéltek otthon. Magyarok százezreivel szedetik le a zászlót, magyarok százezreinek tiltják be a himnuszát ma is. Identitásuk, hovatartozásuk mégsem nekik kérdés. Az elszakított mindig tudja, mitől, kitől ragadták el, a megsebzett Prométheusz azonban arra a néhány órára megnyugszik, amíg a sas újra marcangolni nem kezdi. Ilyenkor talán elfelejti, hogy mit veszíthet és teret ad azoknak, akiknek éppen ez a céljuk.

A napokban sokan aggódtak amiatt, hogy a Szentatya csíksomlyói látogatása még egy visszaigazolás a románoknak arra, hogy az erdélyi magyarok a saját otthonukban másodrendűek. Keleti szomszédaink mindent megtettek, hogy a pápa érkezése ne Erdély, hanem kifejezetten a román nép dicsősége legyen. A pápa alatt pöfögött a dácsia, a tolmács először románra fordított. Aztán a székely himnusz mégis minden eddiginél hangosabban szólt a nyeregben. Az összetartozásunkat nem azoktól az idegenektől kell féltenünk, akik azt hiszik, hogy uralkodhatnak felettünk. Nem a románoktól, szerbektől, szlovákoktól, horvátoktól és osztrákoktól.

“Hányszor támadt tenfiad 
Szép hazám kebledre, 
S lettél magzatod miatt 
Magzatod hamvvedre!”

Azoktól, akik itt vannak, és azt akarják, hogy felejtsünk.

Kilenc éve a Fidesz-KDNP törvényjavaslata, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója egyben a Nemzeti Összetartozás Napja legyen, 302 igent kapott a parlamentben. “A több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek” – ez állt benne. Hogy kik tartózkodtak? Schiffer András igen szavazatán kívül az LMP-frakció többsége. És kik szavaztak nemmel? Főként a nemzetgyűlölő, idegenbarát szocialista párt tagjai. Ők külön meg is indokolták, hogy a törvény bevezetőjében olvasható megfogalmazás bántotta őket a leginkább, vagyis ezek a szavak:

“Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, azok, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni, hazánkért és a magyar nemzet egészéért, az Alkotmányban rögzített felelősségünk jegyében, a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájára, a történelmi Magyarországot szétdaraboló […] békediktátumra emlékezve…”

Ezeknek a politikusoknak a többsége ma is politizál. Olyan bűnöket követnek el, amelyeken nincsen jogi fogás, nem jár értük börtön, de legalább emlékeztessük magunkat a létezésükre és velük szemben a saját értékeinkre. Ne gondoljuk, hogy a határon túli magyarok ellen küzdő Gyurcsány Ferenc vezette DK, vagy a szocialista frakció az elszakadt magyarok állampolgárságáról szóló népszavazás nemet hirdető plakátjainak sztárjával, Bangóné Borbély Ildikóval ma máshogy szavazna. Sőt! A sor az új üdvöskével, a Momentummal bővült, akiknek a választás után első dolguk volt leukránozni kárpátaljai nemzettársainkat.

Az összetartozásunkat csakis tőlük kell féltenünk. Ők azok, akik amikor csak lehetőségük van rá, nemzetközi lelkű, világproletár pénzelőik és barátaik lihegése mellett elárulják, eladják, hátba támadják, Sargentini- és Tavares-jelentésbe foglalják saját hazájukat. Akik vállaltan azon dolgoznak, hogy a feledéssel egy európai masszát gyúrjanak belőlünk. Közülük kerülnek ki most a Cseh Katalinok, akik szerint veszélyes, ha az uniót “kis darabokra” akarják szakítani. Csakhogy ezeket a kis darabokat itt, a Kárpát-medencében nemzetállamoknak, sőt nemzeteknek hívjuk, mert mindig is tudtuk, és 2010. június 4-én törvénybe is foglaltuk, hogy a nemzet az államhatárokon is átívelő egység. Nem létezik még egy nép rajtunk kívül, amely egy ilyen tragédia után mégis felállt és még összetartóbb lett. Amíg ezt nem felejtjük el, belőlünk nem lehet egy identitás nélküli démoszt gyártani. A felejtés bére az elmúlás, de a világon mindennek oka van: lehet, hogy ettől minket éppen a trianoni tragédia fog megmenteni.

 

 

Forrás:  

 

Az irás a Pesti Srácok.hu  Latte rovatban jelent meg.

2019-06-03

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás