Tiszta Forrás
2023. november 28.   
Névnap: Stefánia, Jakab

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
15 látogató

Látogatások

- ma: 109
- tegnap: 142
2015.07.16. 19:10 JóB
Hozzászólások: 0

A klímaváltozás és a rabszolgaság

A klímaváltozás és a rabszolgaság

A klímaváltozás és a rabszolgaság problémaköréről tartanak konferenciát a Vatikánban

2015. július 16. csütörtök 10:03

Július 21-én és 22-én a világ minden részéről érkeznek polgármesterek, kormányzók, ENSZ-képviselők a Vatikánba, hogy vitát folytassanak a klímaváltozás, a fenntartható fejlődés, az erkölcsi és társadalmi szegénység témáiról – tudósít a Vatikáni Rádió.

 

Az ülést a Pápai Tudományos és a Pápai Társadalomtudományi Akadémia szervezi. A kezdeményezést július 15-én, szerdán mutatták be a Szentszék sajtótermében.

Olyan nagy sikere van a programnak, hogy helyszínt kellett változtatni a nagyszámú érdeklődő miatt. „A modern rabszolgaság és a klímaváltozás – Jólét, népek és a bolygó” címet viselő tanácskozáson jelen lesznek többek között kis települések polgármesterei, például Lampedusáról, de Kalifornia kormányzója, dél-amerikai és afrikai, ázsiai, valamint európai nagyvárosok és fővárosok elöljárói is. A konferencia gondolata a püspökök és a rendőrség képviselői közötti néhány találkozót követően született meg. Javaslatukra hívták össze a kormányzókat és a polgármestereket, mert saját településeiken fel tudják hívni a lakosság figyelmét az életstílus változtatására a termelés és a fogyasztás terén.

Két sürgető témát párosítottak össze a tanácskozásra Ferenc pápa Laudato si' kezdetű enciklikája ihletése nyomán: az emberi tevékenység által kiváltott klímaváltozást és a rabszolgaság új formáit, mivel e kettő szorosan összefügg egymással.

A klímaváltozás problémáját először a Pápai Tudományos Akadémia vetette fel Crutzen és Molina, két Nobel-díjas tudós csoportja kezdeményezésére 25 évvel ezelőtt. Marcelo Sánchez Sorondo érsek, a konferencia sajtóbemutatóján megjegyezte: „amikor azt állítják, hogy mi követjük azt, amit az ENSZ kijelöl, éppen ellenkezőleg, az ENSZ követi azt, amit a Pápai Tudományos Akadémia megfogalmazott negyed évszázada.”

Az emberi viselkedés következtében kialakult klímaváltozást súlyosbítja a relativizmus kultúrája, amely arra ösztönzi az embereket, hogy használjanak ki másokat egészen addig, hogy rabszolgává alacsonyítsák le őket. Ismert a súlyos helyzet, miszerint 30 millió ember él a rabszolgaság körülményei között. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) is elismerte, hogy az emberkereskedők bevételeinek 80%-a, amely éves szinten eléri a 150 milliárd dollárt, a prostitúcióból származik. Úgy tekintjük tehát, hogy a prostitúció a rabszolgaság egy új formája.

A vatikáni tanácskozás célja, hogy a résztvevők írjanak alá egy nyilatkozatot, amelyben elkötelezik magukat a rabszolgaság új formái elleni küzdelemben, és hogy bevonják ezt a harcot az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló új jelentésébe, mint fő célkitűzést. Az ENSZ-dokumentumot szeptemberben hagyják majd jóvá – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Sorondo érsek.

 

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás