Tiszta Forrás
2023. november 28.   
Névnap: Stefánia, Jakab

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
21 látogató

Látogatások

- ma: 123
- tegnap: 142
2015.10.17. 00:00 __
Hozzászólások: 1

Leromboltak egy középkori templomot Franciaországban

Leromboltak egy középkori templomot Franciaországban

 

 

Egyre többekhez jut el annak híre, hogy 2013-ban leromboltak egy XII. századi eredetű gótikus templomot Franciaországban.

 

 

Az „európai értékekre” oly érzékeny „művelt Nyugat” tiltakozását azonban mintha nem hallottuk volna, pedig az abbeville-i középkori szentély elpusztítása nemcsak a legalapvetőbb műemlékvédelmi elvekkel, hanem a valódi európaisággal is szembemegy. Igaz, a neoliberális ideológia ma már deklaráltan elhatárolódik keresztény gyökereitől, elég ha csak az Európai Unió Alapjogi Chartájára gondolunk.

 

abbeville3

Abbeville temploma lerombolás közben

A gótikus templomépítészetet a középkori Európa legnagyobb kulturális teljesítményei közé sorolhatjuk. A később egyoldalúan és szándékosan „sötétnek” kikiáltott évszázadok pompás katedrálisai több emberöltőn át épültek, így egy-egy mester jellemzően nem is élhette meg művének befejezését. Nem ritkán több évszázad telt el az alapok kijelölésétől a boltozat bordáit felülről összekapcsoló zárókő behelyezéséig. Az általában díszesre faragott zárókő szinte misztikus szerepe abban állt, hogy a nagy mű utolsó építőelemeként behelyezve derült ki, jól számoltak-e az évszázadokkal ezelőtt élt mesterek. Egyetlen milliméter eltérés az alapoknál végzetes hibának bizonyulhatott a későbbiekben, a katedrális befejezésekor. Az alkotókat a hosszú építkezés minden korszakában egy közös eszme kapcsolta össze: valami hatalmasat szentelni az istenségnek.

 

Állt....nincs többé.....

2013. április 15.-ének nagyon sötét napként kell bevonulnia a Keresztény Európa történelmébe. Egy franciaországi kisvárosban ezen a napon „költségmegtakarítás” címén leromboltak egy XII. századból származó templomot – a hívek és a városvédők tiltakozása ellenére. Az Amiens közelében található Abbeville Szent Jakab-templomát 1482-ben és 1737-ben átépítették, végső alakját pedig 1868-1876 közötti, neogótikus stílusjegyek szerinti újjáépítése során nyerte. Abbeville temploma sértetlenül vészelte át a második világháborút, 2005-ben azonban viharkár érte, mire az épület pusztulásnak indult. 2008-ban a hatalomra került baloldali városvezetés – mondván, hogy a helyreállításhoz szükséges pénzt előteremteni nem tudja – a templom ledöntése mellett érvelt. A civil ellenállással és a keresztények jogaival mit sem törődve, a képviselőtestület a polgármester javaslatára 2013 februárjában meghozta a döntést. A katedrális-méretű középkori templom „takarékosság jegyében” történt lerombolása végül több, mint százmillió forintnyi euróba került… (Azt természetesen nem közölték előre, hogy egy templomot sokkal költségesebb lebontani, mint állni hagyni, vagy akár apránként helyrehozni.)

 

abbeville1

A templomtorony felrobbantásának pillanata

 

ABBEVILLE-SAINT-JACQUES-FACADE-OUEST

A rombolás kemény figyelmeztetés számunkra

Minden normális emberben megfogalmazódik a kérdés: hogy történhetett meg mindez? Kevesen tudják, hogy Franciaországban a templomok, rendházak, kápolnák túlnyomó részét az 1789-es nagy francia forradalom idején államosították. Szerencsére, ma már egyre kevésbé kell magyarázni, mit adott valójában a „francia forradalom” a világnak: a „szabadság, egyenlőség, testvériség” hamis propagandajelszava alatt tradícióellenes vérengzés és kegyetlenkedés zajlott. Ez a pusztító terror a XX. században teljesedett ki igazán, amikor a belőle kifejlődött diktatúrák százmilliókat küldtek tömegsírokba.

Franciaország (és a Nyugat legnagyobb része) azóta is rabja ennek a romboló ideológiának. Az 1789-es lincselések mintegy folytatásaként 1903-1905 között Franciaországból kiűzték a szerzetesrendeket, vagyonukat államosították. Az apácák a mai napig nem hordhatják rendi egyenruhájukat, az egyházi iskolák működésükhöz egyáltalán nem vagy csak alig kaphatnak állami támogatást, holott éppúgy közfeladatot látnak el, mint az állami oktatási intézmények. Miközben az európai főáramú média „toleranciát” és „befogadást” parancsol az idegen kultúrák és népek irányába, a hagyományos európai értékeken nap mint nap átgázol, mit sem törődve a keresztények „érzékenységével.” Abbeville esetében nem lehet kétségünk afelől, hogy ha ez nem keresztény templom lett volna, már csak műemléki értékére tekintettel védelmet kellett volna élveznie a bontócsákányokkal szemben.

 

abbeville4

A rossz állapotú (?) templom lerombolása előtt

Abeville középkori eredetű katolikus templomának a lerombolása nemcsak önmagában nagyon szomorú, hanem egyben veszélyes precedenst is teremt a templomoktól való „megszabadulás” e korábban elképzelhetetlen módjára. Emiatt nem érdektelen számunkra, ami ebben a francia kisvárosban történt. Az elmúlt évben kis híján a Délvidéken is beindult ez a folyamat, miután a nagybecskereki püspökség önként hozott döntést néhány, kevéssé frekventált temploma lebontásáról. Ezt a tragédiát egyelőre (anyagi eszközökkel) sikerült elkerülni, ám kérdéses, meddig képes a magyar társadalom a világban zajló folyamatoknak ellenállni.

Amit évszázadok küzdelme és verítékes munkája, tudása és hite létrehozott, azt akár egyetlen szempillantás alatt semmivé lehet tenni. Ezt a programot valósítja meg immáron világszinten a globalizáció, amely az értékek letarolásával – a profit érdekében – manipulálható fogyasztói tömegekké akarja alacsonyítani az emberi társadalmakat. Közös érdekünk, hogy ennek a folyamatnak – akár éppen értékeink védelmezésével – ellenálljunk.

2015. szeptember 15.

Hetzmann Róbert
Magyar Patrióták Közössége

Forrás: http://www.magyarpatriotak.hu/leromboltak-egy-kozepkori-templomot-franciaorszagban/

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2015.10.17.   15:28:42   JóB
Egy rövid részlet a Strategic Studies Group tanulmányából:

A római katolikus templomokon kívül néhány protestáns templomot is mecsetté alakítottak Németországban, ahol a muzulmán lakosok száma a ’80-as évektől mostanáig 50 ezerről több mint 4 millióra ugrott.

Becslések szerint Németországban összesen több mint 400 római katolikus és a százat meghaladó protestáns templomot zártak be 2000 óta. Másik 700 római katolikus templom bezárását tervezik a következő néhány évben.

Ezzel szemben jelenleg több mint 200 mecset (közülük több mint 40 megamecset), 2600 muszlim imacsarnok és végtelen számú nem hivatalos mecset található Németországban, és újabb 128 mecset áll építés alatt, közölte a Zentralinstitut Islam Archiv (Iszlám Központi Intézet Archívuma), ami egy német székhelyű muszlim szervezet.

A szomszédos Franciaországban is több mecset épül, mint római katolikus templom, és nagyobb a gyakorló muzulmánok száma, mint a gyakorló katolikusoké.

Közel 150 új mecsetet építenek jelenleg Franciaországban, ahol Európa legnagyobb muszlim közössége található.

A franciaországi mecsetek száma az elmúlt 10 évben a duplájára nőtt: több mint 2000 mecsetről számolt be egy kutatásról beszámoló riport: „Mecsetépítés: Az iszlám kormányzás Franciaországban és Hollandiában”. A Párizsi Nagymecset rektora, Dalil Boubakeur a franciaországi mecsetek számának megduplázását szorgalmazta, tehát véleménye szerint 4000 mecsetre lenne szükség, hogy az egyre növekvő igényeket kielégítsék.

Forrás: Gatestone Intitute, Soeren Kern

Soeren Kern a madridi székhelyű Stratégiai Tanulmányok Csoport (Strategic Studies Group) Atlanti-óceánon túli Kapcsolatok (Transatlantic Relations) tudományos főmunkatársa.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Kérdések:
• Vajon a muzulmán országok is ilyen toleránsak az ott élő (élt) keresztényekkel?
• Európa mai vezetőinek is vannak (lesznek) gyerekei, unokái: ők mit szólnak majd a muszlim uralomhoz?
• Európa iszlamizálása kinek áll érdekében?