Tiszta Forrás
2019. június 19.   
Névnap: Gyárfás

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

KEDVES TESTVÉREINK! ~ ~ ~ ~ A weboldalon működik egy virtuális imaközösség, melyet Szent Kristófról neveztünk el. Minden hónapban meghatározott célra ajánljuk fel imáinkat. ~ ~ II ~ ~ Június hónapban a következő szándékokra ajánljuk fel imádságainkat: > Imádkozunk a most érettségiző diákokért. > Imádkozunk a megkeresztelt, de hitüktől eltávolodott testvéreink megtéréséért. > Imádkozunk a fiatal házasokért, a családokért. > Imádkozunk az idős, beteg testvéreinkért. ~ ~ II ~ ~ Kérjük minden kedves olvasónkat, hogy csatlakozzon a felajánlott imádsághoz! ~ ~ Áldja meg az Isten az imádkozókat, és minden embernek adjon békességet! ~ ~ II ~ ~ Domine Deus, Rex caelestis, Deus Pater omnipotens, Domine Fili, unigenite Iesu Christe. Domine Deus, Agnus Dei, Filius Patris! ~ ~ Qui tollis peccata mundi, miserere nobis! ~ ~ Qui tollis peccata mundi, suscipe deprecationem nostram! ~ ~ ~ ~ Urunk és Istenünk, mennyei Király, mindenható Atyaisten; Urunk Jézus Krisztus, egyszülött Fiú, Urunk és Istenünk, Isten Báránya, az Atyának Fia! Te elveszed a világ bűneit, irgalmazz nekünk! Te elveszed a világ bűneit, hallgasd meg könyörgésünket! ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
22 látogató

Látogatások

- ma: 816
- tegnap: 1252
2015.12.12. 00:00 Pela
Hozzászólások: 0

Plébánia a frontvonalban, az ISIS szomszédságában

Plébánia a frontvonalban, az ISIS szomszédságában

 

Ghazwan Shahara plébános 2014. augusztus 6-án elmenekült az iraki al-Kos városából, de amint lehetett visszatért. Tizenöt kilométer távolságra táboroznak az Iszlám Állam katonái.

 

 

 

Al-Kos egy határvidéki plébánia, amely nem egy hétköznapi határvidéken fekszik, hanem az Iszlám Állam szomszédságában. Hatezer lakosa van a városkának, amely az Irak északi részén található Ninivei-fennsík számos keresztény településének egyike. Az 1. századtól kezdve a keresztények népesítik be ezt a területet, amely Moszul tartomány és a kurd autonóm tartomány határán fekszik, vagyis arabok és kurdok között élnek.

2014. június 9-én az Iszlám Állam Szíriából elfoglalta Moszult, ezzel gyakorlatilag eltörölte Szíria és Irak határát. Két héttel később kikiáltották a kalifátust, ezzel hivatalosan bejelentették terjeszkedésüket. A keresztényeknek három lehetőségük maradt: áttérni az iszlámra; kifizetni a védelmi adót (dzsizját), amely körülbelül 450 dollár havonta; elmenekülni. Moszulból 200 ezer keresztény menekült el a Ninivei-fennsík falvaiba. Hátrahagyott házaikat elkobozták és ráírták az ’N’ betűt, ami a nazarénus rövidítése.

Amikor 2014. augusztus 6-án az Iszlám állam katonái előretörtek a Ninivei-fennsíkon, még a hetedik században sziklára épített Szent Hormizd monostora is kiürült. Évszázadok óta először senki nem mutatott be szentmisét a káld keresztények kegyhelyén. Egy óra alatt kiürítették a várost, utolsónak a papok maradtak.


Szent Hormizd monostor

Ghazwan atya a Rete4 olasz televíziós csatornának adott interjúban elmondta, hogy semmit nem vittek magukkal, csak a hitüket. Ez a hit volt az, amely aztán visszavezette őket városukba. 

Több mint egy héttel később, Mária mennybevételének ünnepén Ghazwan visszatért városába, hogy harangozzon az ünnepre. Nem tehetett másképp – mondja. – Kétezer éve minden augusztus 15-én harangoztak a templomokban. Ő lesz az utolsó, aki elmenekül – jelenti ki. Az augusztus 6-i támadás óta mindig egy hátizsákkal lép ki a plébániáról, viszi magával a digitalizált adatokat és a plébánia pecsétjét, hiszen a várostól tizenöt kilométerre tanyáznak az ISIS fekete turbános harcosai.

Közigazgatás nem létezik a településen, a polgármester mellett a plébános véleménye az irányadó. Ők ketten úgy döntöttek, újra indítják az iskolákat, mert ez annak a jele, hogy az itt élő közösség megkezdte hétköznapi életét.

Így élnek egymás szomszédságában, az ISIS és a keresztény városka. Ők látják a fekete zászlót, az Iszlám Állam harcosai pedig a hegyen felállított, 13 méter magas keresztet. A keresztények félnek, hogy a kurdok nem sokáig tudják megvédeni őket, hiszen alig jutnak fegyverhez, míg az Iszlám Állam számtalan helyről kapja a fegyvereket. Ghazwan atya szerint csak abban bíznak, hogy a nagyhatalmak belátják, ez nem helyi konfliktus, hanem az egész világot érinti.

Forrás: Avvenire.it; Unita.tv

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás