Tiszta Forrás
2021. április 17.   
Névnap: Rudolf, Izidóra

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ZSOLTÁR 32 ~ ~ ~ ~ Örvendezzetek igazak, az Úrban, igaz emberekhez illik a dicséret! ~ ~ Áldjátok az Urat lanttal, zengjetek neki dalt tízhúrú hárfával! ~ ~ Daloljatok neki új éneket, ujjongó szóval ügyesen zsoltárt énekeljetek neki! ~ ~ Mert igaz az Úr igéje, és minden tette hűséggel teli. ~ ~ Az igazságot és a törvényt szereti. ~ ~ Az Úr irgalma betölti a földet. Az Úr szava alkotta az egeket, szájának lehelete minden seregüket. ~ ~ A tenger vizeit mintegy tömlőbe gyűjtötte, az örvényeket tárházakba helyezte. ~ ~ Félje az Urat az egész föld, remegjen előtte a földkerekség minden lakója! ~ ~ Mert ő szólt, és meglettek, parancsolt, és létrejöttek. ~ ~ Felforgatja az Úr a nemzetek szándékait, elveti a népek gondolatait. ~ ~ De megmarad az Úr terve mindörökre, szíve szándéka nemzedékről nemzedékre. ~ ~ Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet tulajdonául kiválasztott! ~ ~ Letekint az Úr az égből, mind látja az emberek fiait. ~ ~ Hajlékából nézi a föld megannyi lakóját. ~ ~ Egytől-egyig ő alkotta szívüket, ismeri minden tettüket. ~ ~ Nem szabadítja meg a királyt a nagy sereg, s a hőst nem menti meg nagy ereje. ~ ~ Nem nyújt neki a ló biztos segítséget, nem szabadítja meg hatalmas ereje. ~ ~ De íme, nézi az Úr szeme azokat, akik félik őt, akik remélik irgalmát, és megmenti a haláltól lelküket, s éhínség idején is táplálja őket. ~ ~ Lelkünket az Úr hordozza, ő segít meg s oltalmaz minket. ~ ~ Valóban, benne örvend a szívünk, és szent nevében reménykedünk. ~ ~ Legyen, Uram, irgalmad rajtunk, amint benned bizakodunk! ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
31 látogató

Látogatások

- ma: 283
- tegnap: 525
2015.12.12. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Plébánia a frontvonalban, az ISIS szomszédságában

Plébánia a frontvonalban, az ISIS szomszédságában

 

Ghazwan Shahara plébános 2014. augusztus 6-án elmenekült az iraki al-Kos városából, de amint lehetett visszatért. Tizenöt kilométer távolságra táboroznak az Iszlám Állam katonái.

 

 

 

Al-Kos egy határvidéki plébánia, amely nem egy hétköznapi határvidéken fekszik, hanem az Iszlám Állam szomszédságában. Hatezer lakosa van a városkának, amely az Irak északi részén található Ninivei-fennsík számos keresztény településének egyike. Az 1. századtól kezdve a keresztények népesítik be ezt a területet, amely Moszul tartomány és a kurd autonóm tartomány határán fekszik, vagyis arabok és kurdok között élnek.

2014. június 9-én az Iszlám Állam Szíriából elfoglalta Moszult, ezzel gyakorlatilag eltörölte Szíria és Irak határát. Két héttel később kikiáltották a kalifátust, ezzel hivatalosan bejelentették terjeszkedésüket. A keresztényeknek három lehetőségük maradt: áttérni az iszlámra; kifizetni a védelmi adót (dzsizját), amely körülbelül 450 dollár havonta; elmenekülni. Moszulból 200 ezer keresztény menekült el a Ninivei-fennsík falvaiba. Hátrahagyott házaikat elkobozták és ráírták az ’N’ betűt, ami a nazarénus rövidítése.

Amikor 2014. augusztus 6-án az Iszlám állam katonái előretörtek a Ninivei-fennsíkon, még a hetedik században sziklára épített Szent Hormizd monostora is kiürült. Évszázadok óta először senki nem mutatott be szentmisét a káld keresztények kegyhelyén. Egy óra alatt kiürítették a várost, utolsónak a papok maradtak.


Szent Hormizd monostor

Ghazwan atya a Rete4 olasz televíziós csatornának adott interjúban elmondta, hogy semmit nem vittek magukkal, csak a hitüket. Ez a hit volt az, amely aztán visszavezette őket városukba. 

Több mint egy héttel később, Mária mennybevételének ünnepén Ghazwan visszatért városába, hogy harangozzon az ünnepre. Nem tehetett másképp – mondja. – Kétezer éve minden augusztus 15-én harangoztak a templomokban. Ő lesz az utolsó, aki elmenekül – jelenti ki. Az augusztus 6-i támadás óta mindig egy hátizsákkal lép ki a plébániáról, viszi magával a digitalizált adatokat és a plébánia pecsétjét, hiszen a várostól tizenöt kilométerre tanyáznak az ISIS fekete turbános harcosai.

Közigazgatás nem létezik a településen, a polgármester mellett a plébános véleménye az irányadó. Ők ketten úgy döntöttek, újra indítják az iskolákat, mert ez annak a jele, hogy az itt élő közösség megkezdte hétköznapi életét.

Így élnek egymás szomszédságában, az ISIS és a keresztény városka. Ők látják a fekete zászlót, az Iszlám Állam harcosai pedig a hegyen felállított, 13 méter magas keresztet. A keresztények félnek, hogy a kurdok nem sokáig tudják megvédeni őket, hiszen alig jutnak fegyverhez, míg az Iszlám Állam számtalan helyről kapja a fegyvereket. Ghazwan atya szerint csak abban bíznak, hogy a nagyhatalmak belátják, ez nem helyi konfliktus, hanem az egész világot érinti.

Forrás: Avvenire.it; Unita.tv

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás