Tiszta Forrás
2023. december 11.   
Névnap: Árpád, Árpádina

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
15 látogató

Látogatások

- ma: 19
- tegnap: 199
2016.03.22. 18:55 JóB
Hozzászólások: 0

Terror Brüsszelben - Ez már háború Európa ellen

Terror Brüsszelben - Ez már háború Európa ellen

Két robbanás is volt reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. Hivatalos közlés szerint legalább egy robbanószerkezetet öngyilkos merénylő hozott működésbe. A terminálon találtak egy harmadik pokolgépet is, amit hatástalanítottak. Nem sokkal később bomba robbant a brüsszeli metróban is. A legfrissebb hírek szerint 34-en meghaltak és több mint kétszázan megsérültek a támadássorozatban. Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget. A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára.  

 

A robbanások röviddel reggel 8 óra után történtek a repülőtér indulási oldalán, az American Airlines légitársaság irodája közelében. Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a támadás előtt.
 


Az emberek pánikba estek, azonnal rohantak kifelé a reptérről. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevernek - számolt be róla az MTVA brüsszeli tudósítója.
 
A belga főváros tűzoltóságának szóvivője szerint a merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A VRT helyi közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a terminál átvizsgálása közben egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök.

A robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek.

Robbantás a metrónál is

Nem sokkal a reptéri támadás után robbanás történt egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében.

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester kora délután arról számolt be, hogy a Maelbeek megállónál történt merénylet legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek.

A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt robbantásokat.
 

 
Kettős robbanás történt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd ezt követően robbanás történt egy brüsszeli metróállamoson is.Vannak magyar sérültek  

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden késő délután arról számolt be, hogy a reggeli brüsszeli robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil.

Elmondta még, hogy a két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A férfi az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik, feleségével kapcsolatban vannak.

A másik sérült, aki egy helyi cég alkalmazottja, a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták, felépül.

 


Megbénult a közlekedés

Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

A fővárosban leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot, lezárták az összes metróállomást.

Kiürítették és lezárták a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre irányították át.

Lezárták a főbb vasútállomásokat is a belga fővárosban. Egyelőre a Londonba közlekedő Eurostar nemzetközi expresszvonatok sem járnak.

A rendőrség lezárta a Brüsszel alatt kialakított, a forgalom gyorsítása érdekében épített valamennyi közlekedési alagutat.

Lezárták a határokat

Több sajtóorgánum szerint a terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait.

Az MTVA brüsszeli tudósítója szerint a francia határ van zárva, a holland nyitott, a németről pedig egyelőre nincs információ.
 

Belgian katonák járőröznek Brüsszelben 2016. március 22-én.  EPA/Marcel Van HoornMegerősítették a katonai jelenlétet 

Korábbi hírek alapján 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét.

A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is.

A belváros felett helikopterek köröznek, a telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.

Az IÁ vállalta magára a támadást

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként - jelentette a terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség.

Ünnepelnek a terrorszervezet hívei

Sajtóhírek szerint az Iszlám Állam áll a támadások mögött. A dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték a brüsszeli robbantásokat.

"Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe  A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai " - áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben.

Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!" - írta a milícia egy másik támogatója.

A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: "Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény."

Magyar orvos segített a metróállomásnál

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt éppen Brüsszelben tartózkodó elnöke az elsők között érkezett a Maelbeek metróállomáson megsérültek ellátására. Az belga fővárosból az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta, hogy ahol lehetett vérzést csillapított, munkáját 10-15 laikus is segítette.

Arról is beszélt, hogy nagy a metróban nagy lángja lehetett a robbanásnak , mert szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja.

 


Nagy Zoltán az MTI-nek megerősítette, hogy a Brussels Airlines Budapestről érkező repülőjárata biztonságban leszállt Brüsszelben.

A gépen ült Schiffer András, az LMP társelnöke is. Az MTI-nek elmondta: a reptérre utolsóként leszállni engedett gépek utasai nem szállhattak ki a repülőből, majd 10 óra 20 perckor egy biztonsági zónába terelték őket.

A politikus később azt nyilatkozta, hogy rendőri felvezetéssel, buszokkal szállítják el a Zaventem repülőtérről az ott rekedt utasokat.

Zaventem városába viszik őket, amely közel esik Charleroi repülőteréhez. A képviselő arra számít, hogy este hazarepülhet onnan Budapestre.

Nagy Zoltán tájékoztatást adott arról is, hogy a nagykövetség közösségi oldalán folyamatosan frissített tájékoztatást adnak az eseményekről, valamint közzétették az érintett belga hatóságok vészhelyzeti telefonszámait, amelyen érdeklődni lehet esetleges személyes érintettség okán.

Törölték a Budapestről Brüsszelbe induló járatokat

Budapest Airport Zrt. közlése szerint törölték a robbantások miatt kiürített és lezárt brüsszeli reptérre induló vagy onnan érkező keddi járatokat. A honlapon megjelent tájékoztatás szerint ez a Brussels Airlines két-két Zaventemből induló és oda tartó járatát érinti, a Wizzair gépei, amelyek a charleroi-i légikikötőt használják, továbbra is felszállnak és landolnak.

 


Félnek az emberek 

Tíz perccel a robbantás után már mindenki tudta Brüsszelben, hogy mi történt – nyilatkozta az M1-nek egy magyar nő, aki több mint 20 éve él a városban. „Én eddig nem féltem, de most megijedtem” – nyilatkozta az asszony, aki leginkább a férje miatt aggódik, aki nap mint nap jár az EU-negyedbe.

 


Terrorkészültség Magyarországon is 

A brüsszeli robbantások nyomán a kormányfő ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát - jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

Pintér Sándor elmondta: járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek.

A rendőrség ellenőrző és átengedőpontot állít fel a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál.

A terrorfokozatnak megfelelően, a belügyminiszter utasítására Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezte a Terrorelhárítási Központ állományát is.

A kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség.

Orbán: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között

Orbán Viktor megdöbbenéssel értesült a kedd reggeli brüsszeli merényletről, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A miniszterelnök Tatabányán tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva azt mondta: a terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni. Hangsúlyozta: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között.

Áder János köztársasági elnök is részvétét fejezte ki Fülöp belga királynak.
 

Összehívták a nemzetbiztonsági bizottságot

Szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.

Molnár Zsolt az MTI-nek azt mondta, az ülésen a Brüsszelben történtekről kérnek tájékoztatást, továbbá a magyarországi vonatkozásokról.
 

 
A merényletet megelőzően kettős robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret is.Biztonságban az uniós vezetés 

Biztonságba helyezték Brüsszelben az Európai Bizottság teljes személyzetét a belga fővárosban történt robbantások miatt - közölte Twitter-profilján a bizottság személyzeti vezetőjének helyettese.

A bizottság arra kérte az alkalmazottakat, hogy maradjanak otthonukban, illetve irodájukban, ahol éppen vannak.

A bizottság irodáihoz közel lévő Európai Parlament azonban zavartalanul működik tovább - közölte az EP szóvivője.

Ennek ellentmond, hogy Roberto Gualtieri, a gazdasági bizottság elnöke azt mondta: a merényletek miatt felfüggesztették az éppen folyó bizottsági meghallgatást.

Óvintézkedések Európa szerte

Megerősítették a frankfurti repülőtér védelmét, helyszíni beszámolók szerint golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek a legnagyobb német repülőtéren. A berlini Tegel repülőtéren lezárták a látogatóteraszt.
 

Német rendőrök a Frankfurt am Main nemzetközi repülőtéren  brüsszeli robbantások után 2016. március 22-én. Foró: EPA/Boris RösslerFokozták kedden a párizsi Charles de Gaulle (Roissy) repülőtér biztonságát a brüsszeli robbantások hírére. Franciaországban az eddigieken felül 1600 rendőrt vezényelnek a határok és a tömegközlekedési eszközök védelmére.
 

Francia rendőrök a párizsi Charles de Gaulle Nemzetközi Repülőtéren a brüsszeli robbantások után 2016. március 22-én. Fotó: EPA/Etienne LaurentÖsszeült a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) a brüsszeli merényletek után kialakult helyzet áttekintésére. London több repülőterén, köztük a második legnagyobb légikikötőben, Gatwicken megerősítették a rendőri jelenlétet, de forgalomkorlátozásokat nem jelentettek be. Nagy-Britanniában országszerte megerősítették a rendőri jelenlétet a lakosság megnyugtatására.
 

Egy járőröző kutyás rendőrnőhöz fordul kérdéssel egy várakozó utas a St Pancras nemzetközi vonatállomáson Londonban 2016. március 22-én, miután törölték a Csatorna-alagúton át Brüsszelbe közlekedő Eurostar járatokat a belga fővárosban órákkal korábban történt kettős robbantás miatt.(MTI/AP/Matt Dunham)Angelino Alfano olasz belügyminiszter rendkívüli sürgősséggel összehívta az olasz nemzetbiztonsági tanácsot a brüsszeli robbantásokat követően.  Az eddig is kiemelt biztonsági készültséget a legmagasabb szintre emelték a Leonardo da Vinci római nemzetközi légikikötőben, valamint a ciampinói repülőtéren is.

 


Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken is és fokozott határellenőrzést vezettek be a határokon.

A brüsszeli robbantások hírére kedden délelőtt Csehországban is azonnali hatállyal megerősítették a nemzetközi repülőterek és a prágai metró biztonságát; készültségbe helyezték a biztonsági szerveket és a rendőrséget.
 

Fegyveres járőrök a prágai Vaclav Havel Repülőtéren a brüsszeli terrortámadások után 2016. március 22-én. Fotó: EPA/Filip SingerRendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be a szlovák belügyminisztérium is, és összehívták a szlovák kormány nemzetbiztonsági tanácsát.

A tallinni külügyminisztérium azt tanácsolta az észt állampolgároknak, hogy ne utazzanak a belga fővárosba.

Megerősítik a lengyelországi repülőterek őrizetét is  a varsói hatóságok. Beata Szydlo kormányfő összehívta a kormány biztonsági központjának ülését.

Ausztriában megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket - közölte az osztrák belügyminisztérium szóvivője. Karl-Heinz Grundböck elmondta, hogy a köztereken, illetve főleg a repülőtereken és a tömegközlekedési eszközökön fokozták a rendőri jelenlétet.

Bárhol történhet támadás 

Elképzelhető, hogy több országra kiterjedő terrortámadásokról lehet szó – vélte George Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-en a merényletek után.

 


Elmondta: a repülőterek könnyű célpontok lehetnek, a reptércsarnokba bejutni ugyanis nagyon könnyű bárkinek. „A reptereket kívülről nem védik, bármikor be lehet menni a budapesti, a berlini, vagy a brüsszeli repülőtérre is” – mondta a szakértő.

Bármikor lecsaphatnak a terroristák

Fel kell készülni arra is hogyha történik valami, akkor nemcsak 2 hétig kell fokozott készültséget fenntartani, hanem folyamatosan - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

 

 

 

 

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás