Tiszta Forrás
2021. április 17.   
Névnap: Rudolf, Izidóra

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

OLVASMÁNY: 2021-04-17 ~ ~ ~ ~ Azokban a napokban, amikor a tanítványok száma már megnövekedett, zúgolódás támadt a görögök közt a zsidók ellen, hogy a mindennapi alamizsnaosztáskor az ő özvegyeiket háttérbe szorítják. ~ ~ Ezért a Tizenkettő összehívta a tanítványokat, és így szóltak hozzájuk: ˝Nem volna rendjén, hogy elhanyagoljuk Isten igéjét, s az asztal szolgálatát lássuk el. Szemeljetek hát ki magatok közül, testvérek, hét jó hírben álló, Lélekkel eltelt bölcs férfit, akiket megbízhatunk ezzel a feladattal. Mi pedig majd az imádságnak és az ige szolgálatának szenteljük magunkat.˝~ ~ Tetszett a javaslat az egész közösségnek, és kiválasztották Istvánt, ezt a hittel és Szentlélekkel eltelt férfit, aztán Fülöpöt és Prohóruszt, Nikánort és Timont, Parmenászt és Miklóst, az antióchiai prozelitát. Az apostolok elé állították őket, azok pedig imádkoztak felettük, és rájuk tették kezüket.~ ~ És az Isten igéje tovább terjedt, úgyhogy a tanítványok száma igen megnőtt Jeruzsálemben. Még a papok közül is tömegesen hódoltak meg a hitnek. (ApCsel 6,1-7) ~ ~ ~ ~ Ez az Isten igéje.

Jelen van

0 felhasználó
21 látogató

Látogatások

- ma: 239
- tegnap: 525
2016.03.22. 18:55 JóB
Hozzászólások: 0

Terror Brüsszelben - Ez már háború Európa ellen

Terror Brüsszelben - Ez már háború Európa ellen

Két robbanás is volt reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. Hivatalos közlés szerint legalább egy robbanószerkezetet öngyilkos merénylő hozott működésbe. A terminálon találtak egy harmadik pokolgépet is, amit hatástalanítottak. Nem sokkal később bomba robbant a brüsszeli metróban is. A legfrissebb hírek szerint 34-en meghaltak és több mint kétszázan megsérültek a támadássorozatban. Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget. A merényletsorozatot az Iszlám Állam vállalta magára.  

 

A robbanások röviddel reggel 8 óra után történtek a repülőtér indulási oldalán, az American Airlines légitársaság irodája közelében. Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a támadás előtt.
 


Az emberek pánikba estek, azonnal rohantak kifelé a reptérről. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevernek - számolt be róla az MTVA brüsszeli tudósítója.
 
A belga főváros tűzoltóságának szóvivője szerint a merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A VRT helyi közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a terminál átvizsgálása közben egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök.

A robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek.

Robbantás a metrónál is

Nem sokkal a reptéri támadás után robbanás történt egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében.

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester kora délután arról számolt be, hogy a Maelbeek megállónál történt merénylet legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek.

A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt robbantásokat.
 

 
Kettős robbanás történt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd ezt követően robbanás történt egy brüsszeli metróállamoson is.Vannak magyar sérültek  

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden késő délután arról számolt be, hogy a reggeli brüsszeli robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil.

Elmondta még, hogy a két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A férfi az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik, feleségével kapcsolatban vannak.

A másik sérült, aki egy helyi cég alkalmazottja, a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták, felépül.

 


Megbénult a közlekedés

Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

A fővárosban leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot, lezárták az összes metróállomást.

Kiürítették és lezárták a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre irányították át.

Lezárták a főbb vasútállomásokat is a belga fővárosban. Egyelőre a Londonba közlekedő Eurostar nemzetközi expresszvonatok sem járnak.

A rendőrség lezárta a Brüsszel alatt kialakított, a forgalom gyorsítása érdekében épített valamennyi közlekedési alagutat.

Lezárták a határokat

Több sajtóorgánum szerint a terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait.

Az MTVA brüsszeli tudósítója szerint a francia határ van zárva, a holland nyitott, a németről pedig egyelőre nincs információ.
 

Belgian katonák járőröznek Brüsszelben 2016. március 22-én.  EPA/Marcel Van HoornMegerősítették a katonai jelenlétet 

Korábbi hírek alapján 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét.

A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is.

A belváros felett helikopterek köröznek, a telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.

Az IÁ vállalta magára a támadást

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtójaként - jelentette a terrorista szervezethez közelálló Aamák hírügynökség.

Ünnepelnek a terrorszervezet hívei

Sajtóhírek szerint az Iszlám Állam áll a támadások mögött. A dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték a brüsszeli robbantásokat.

"Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe  A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai " - áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben.

Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!" - írta a milícia egy másik támogatója.

A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: "Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény."

Magyar orvos segített a metróállomásnál

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt éppen Brüsszelben tartózkodó elnöke az elsők között érkezett a Maelbeek metróállomáson megsérültek ellátására. Az belga fővárosból az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta, hogy ahol lehetett vérzést csillapított, munkáját 10-15 laikus is segítette.

Arról is beszélt, hogy nagy a metróban nagy lángja lehetett a robbanásnak , mert szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja.

 


Nagy Zoltán az MTI-nek megerősítette, hogy a Brussels Airlines Budapestről érkező repülőjárata biztonságban leszállt Brüsszelben.

A gépen ült Schiffer András, az LMP társelnöke is. Az MTI-nek elmondta: a reptérre utolsóként leszállni engedett gépek utasai nem szállhattak ki a repülőből, majd 10 óra 20 perckor egy biztonsági zónába terelték őket.

A politikus később azt nyilatkozta, hogy rendőri felvezetéssel, buszokkal szállítják el a Zaventem repülőtérről az ott rekedt utasokat.

Zaventem városába viszik őket, amely közel esik Charleroi repülőteréhez. A képviselő arra számít, hogy este hazarepülhet onnan Budapestre.

Nagy Zoltán tájékoztatást adott arról is, hogy a nagykövetség közösségi oldalán folyamatosan frissített tájékoztatást adnak az eseményekről, valamint közzétették az érintett belga hatóságok vészhelyzeti telefonszámait, amelyen érdeklődni lehet esetleges személyes érintettség okán.

Törölték a Budapestről Brüsszelbe induló járatokat

Budapest Airport Zrt. közlése szerint törölték a robbantások miatt kiürített és lezárt brüsszeli reptérre induló vagy onnan érkező keddi járatokat. A honlapon megjelent tájékoztatás szerint ez a Brussels Airlines két-két Zaventemből induló és oda tartó járatát érinti, a Wizzair gépei, amelyek a charleroi-i légikikötőt használják, továbbra is felszállnak és landolnak.

 


Félnek az emberek 

Tíz perccel a robbantás után már mindenki tudta Brüsszelben, hogy mi történt – nyilatkozta az M1-nek egy magyar nő, aki több mint 20 éve él a városban. „Én eddig nem féltem, de most megijedtem” – nyilatkozta az asszony, aki leginkább a férje miatt aggódik, aki nap mint nap jár az EU-negyedbe.

 


Terrorkészültség Magyarországon is 

A brüsszeli robbantások nyomán a kormányfő ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát - jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

Pintér Sándor elmondta: járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek.

A rendőrség ellenőrző és átengedőpontot állít fel a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál.

A terrorfokozatnak megfelelően, a belügyminiszter utasítására Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezte a Terrorelhárítási Központ állományát is.

A kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség.

Orbán: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között

Orbán Viktor megdöbbenéssel értesült a kedd reggeli brüsszeli merényletről, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A miniszterelnök Tatabányán tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva azt mondta: a terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni. Hangsúlyozta: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között.

Áder János köztársasági elnök is részvétét fejezte ki Fülöp belga királynak.
 

Összehívták a nemzetbiztonsági bizottságot

Szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.

Molnár Zsolt az MTI-nek azt mondta, az ülésen a Brüsszelben történtekről kérnek tájékoztatást, továbbá a magyarországi vonatkozásokról.
 

 
A merényletet megelőzően kettős robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret is.Biztonságban az uniós vezetés 

Biztonságba helyezték Brüsszelben az Európai Bizottság teljes személyzetét a belga fővárosban történt robbantások miatt - közölte Twitter-profilján a bizottság személyzeti vezetőjének helyettese.

A bizottság arra kérte az alkalmazottakat, hogy maradjanak otthonukban, illetve irodájukban, ahol éppen vannak.

A bizottság irodáihoz közel lévő Európai Parlament azonban zavartalanul működik tovább - közölte az EP szóvivője.

Ennek ellentmond, hogy Roberto Gualtieri, a gazdasági bizottság elnöke azt mondta: a merényletek miatt felfüggesztették az éppen folyó bizottsági meghallgatást.

Óvintézkedések Európa szerte

Megerősítették a frankfurti repülőtér védelmét, helyszíni beszámolók szerint golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek a legnagyobb német repülőtéren. A berlini Tegel repülőtéren lezárták a látogatóteraszt.
 

Német rendőrök a Frankfurt am Main nemzetközi repülőtéren  brüsszeli robbantások után 2016. március 22-én. Foró: EPA/Boris RösslerFokozták kedden a párizsi Charles de Gaulle (Roissy) repülőtér biztonságát a brüsszeli robbantások hírére. Franciaországban az eddigieken felül 1600 rendőrt vezényelnek a határok és a tömegközlekedési eszközök védelmére.
 

Francia rendőrök a párizsi Charles de Gaulle Nemzetközi Repülőtéren a brüsszeli robbantások után 2016. március 22-én. Fotó: EPA/Etienne LaurentÖsszeült a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) a brüsszeli merényletek után kialakult helyzet áttekintésére. London több repülőterén, köztük a második legnagyobb légikikötőben, Gatwicken megerősítették a rendőri jelenlétet, de forgalomkorlátozásokat nem jelentettek be. Nagy-Britanniában országszerte megerősítették a rendőri jelenlétet a lakosság megnyugtatására.
 

Egy járőröző kutyás rendőrnőhöz fordul kérdéssel egy várakozó utas a St Pancras nemzetközi vonatállomáson Londonban 2016. március 22-én, miután törölték a Csatorna-alagúton át Brüsszelbe közlekedő Eurostar járatokat a belga fővárosban órákkal korábban történt kettős robbantás miatt.(MTI/AP/Matt Dunham)Angelino Alfano olasz belügyminiszter rendkívüli sürgősséggel összehívta az olasz nemzetbiztonsági tanácsot a brüsszeli robbantásokat követően.  Az eddig is kiemelt biztonsági készültséget a legmagasabb szintre emelték a Leonardo da Vinci római nemzetközi légikikötőben, valamint a ciampinói repülőtéren is.

 


Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken is és fokozott határellenőrzést vezettek be a határokon.

A brüsszeli robbantások hírére kedden délelőtt Csehországban is azonnali hatállyal megerősítették a nemzetközi repülőterek és a prágai metró biztonságát; készültségbe helyezték a biztonsági szerveket és a rendőrséget.
 

Fegyveres járőrök a prágai Vaclav Havel Repülőtéren a brüsszeli terrortámadások után 2016. március 22-én. Fotó: EPA/Filip SingerRendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be a szlovák belügyminisztérium is, és összehívták a szlovák kormány nemzetbiztonsági tanácsát.

A tallinni külügyminisztérium azt tanácsolta az észt állampolgároknak, hogy ne utazzanak a belga fővárosba.

Megerősítik a lengyelországi repülőterek őrizetét is  a varsói hatóságok. Beata Szydlo kormányfő összehívta a kormány biztonsági központjának ülését.

Ausztriában megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket - közölte az osztrák belügyminisztérium szóvivője. Karl-Heinz Grundböck elmondta, hogy a köztereken, illetve főleg a repülőtereken és a tömegközlekedési eszközökön fokozták a rendőri jelenlétet.

Bárhol történhet támadás 

Elképzelhető, hogy több országra kiterjedő terrortámadásokról lehet szó – vélte George Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-en a merényletek után.

 


Elmondta: a repülőterek könnyű célpontok lehetnek, a reptércsarnokba bejutni ugyanis nagyon könnyű bárkinek. „A reptereket kívülről nem védik, bármikor be lehet menni a budapesti, a berlini, vagy a brüsszeli repülőtérre is” – mondta a szakértő.

Bármikor lecsaphatnak a terroristák

Fel kell készülni arra is hogyha történik valami, akkor nemcsak 2 hétig kell fokozott készültséget fenntartani, hanem folyamatosan - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

 

 

 

 

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás