Tiszta Forrás
2020. április 05.   
Névnap: Vince, Irén

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ZSOLTÁR 21 ~ ~ ~ ~ Istenem, Istenem, miért hagytál el engem? ~ ~ Távol van szabadulásomtól hangos jajveszékelésem. ~ ~ Én Istenem, kiáltok nappal, de te nem hallgatsz meg, és éjjel is, de nyugtot nem találok. ~ ~ Pedig te szent vagy és Izrael dicsérete között laksz. ~ ~ Benned bíztak atyáink, bíztak, és te megszabadítottad őket. ~ ~ Hozzád kiáltottak és megszabadultak, benned bíztak és meg nem szégyenültek. ~ ~ Én azonban féreg vagyok, nem ember, embereknek gyalázata, népnek utálata. ~ ~ Aki csak lát, mind gúnyt űz belőlem, félrehúzza ajkát, fejét csóválgatja: ˝Az Úrban bízott, mentse meg őt, szabadítsa meg, ha kedvét leli benne.˝ ~ ~ Hiszen te vagy, aki kihoztál engem anyám méhéből, te vagy reménységem anyám emlője óta. ~ ~ Rád voltam utalva anyám ölétől, anyám méhétől fogva te vagy az Istenem. ~ ~ Ne légy távol tőlem, mert közel a nyomorúság, és nincs, aki segítséget nyújtana. ~ ~ Körülvett engem sok tulok, Básán bikái körülfogtak engem. ~ ~ Kitátották felém szájukat, mint ragadozó és ordító oroszlán. ~ ~ Szétfolytam, miként a víz, minden csontom kificamodott, szívem, mint a viasz, megolvadt bensőmben. ~ ~ Ajkam, mint a cserép, kiszáradt, nyelvem ínyemhez tapadt, lesújtottál a halál porába. ~ ~ Körülvett engem nagy sereg kutya, a gonoszok zsinatja körülfogott engem. ~ ~ Átlyuggatták kezemet és lábamat, megszámlálhattam minden csontomat. ~ ~ Néznek rám, bámulnak engem, elosztották maguk között ruháimat, és köntösömre sorsot vetettek. ~ ~ De te, Uram, ne légy távol tőlem, én erősségem siess segítségemre! ~ ~ Szabadítsd meg lelkemet a kardtól, egyetlenemet a kutyák karmából! ~ ~ Ments meg az oroszlán torkából, engem, a megalázottat, a bölény szarvától! ~ ~ Hadd hirdessem testvéreimnek nevedet, a gyülekezetben hadd dicsérjelek: Ti, akik félitek az Urat, dicsérjétek őt, Jákob minden utóda, magasztaljátok őt! ~ ~ Félje őt Izrael minden utóda, mert ő nem veti meg és nem nézi le a szegény nyomorúságát, nem fordítja el tőle tekintetét, és meghallgatja, amikor hozzá kiált. ~ ~ Rólad szól dicséretem a nagy gyülekezetben; amit fogadtam, teljesítem azok előtt, akik félik őt. ~ ~ Jóllakásig esznek majd a szegények, akik keresik az Urat, dicsérik majd őt: ˝Éledjen fel szívük mindörökre!˝ ~ ~ Észbe kap és megtér az Úrhoz a föld minden határa, és leborul színe előtt a nemzetek valamennyi családja. ~ ~ Mert az Úré a királyi hatalom, és ő uralkodik a nemzeteken. ~ ~ Csak őt imádják mind, akik a földben alszanak; leborulnak előtte mindazok, akik a porba leszállnak. ~ ~ Neki él majd a lelkem, Neki szolgálnak majd utódaim. ~ ~ Az Úrról beszélnek az eljövendő nemzedéknek, az ő igazságát fogják hirdetni a születendő népnek: ˝Így cselekedett az Úr!˝ ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
24 látogató

Látogatások

- ma: 87
- tegnap: 344
2016.04.13. 19:35 JóB
Hozzászólások: 0

Ferenc pápa - keresztényüldözés napjainkban

Ferenc pápa - keresztényüldözés napjainkban

Ferenc pápa:  Kétféle keresztényüldözés van a világban

A szerkesztő megjegyzése:

Szentatyánk, Ferenc pápa szokásos reggeli szentmiséjén elhangzottak torzításmentesen jelennek meg a médiában.  A pápa korunk legégetőbb problémájára mutatott rá: ma ugyanúgy üldözik a keresztényeket, mint Jézus korában a római birodalom isteni címet igénylő császárai. Az Evangéliumban megjövendölt Antikrisztus féktelen gyűlölete tombol szerte a világban. Ennek vagyunk tanúi, és szenvedő alanyai. Választás előtt áll az emberiség: vagy Krisztust szolgálja, és akkor eljut az örök életre, vagy az Antikrisztus szolgájává válik, és az örök kárhozat lesz az osztályrésze.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Az üldöztetés az egyház mindennapi kenyere – mondta a pápa április 12-én, kedden a Szent Márta-ház kápolnájában tartott reggeli szentmise homíliájában.

 

Ami Szent István első vértanúval, aztán az aprószentekkel megtörtént, az ma is folytatódik megannyi keresztény halálával, akiket a Krisztusba vetett hitük miatt ölnek meg.

Létezik ugyanis vérszomjas keresztényüldözés: például amikor vadállatok tépték szét a keresztényeket a nézőtéren helyet foglalók örömére, vagy amikor a szentmise után, a kivonuláskor felrobbantott bombával röpítették a levegőbe őket.

Van azonban „fehér kesztyűs” üldöztetés is, mely a kultúra álarca mögé rejtőzik, és a társadalom egyik szegletébe szorítja vissza az embert, egészen odáig menően, hogy elveszik a munkáját, ha nem alkalmazkodik a törvényekhez, melyek a Teremtő Isten ellenébe mennek – hangsúlyozta homíliájában a Szentatya.

 

A pápa a napi szentleckéből indult ki elmélkedésében, mely István diakónus vértanúságának története az Apostolok cselekedeteiből.

Az üldöztetés, én úgy mondanám, az egyház mindennapi kenyere. Jézus mondta ezt. Amikor turistaként Rómába megyünk, és ellátogatunk a Colosseumba, akkor gondoljunk a vértanúkra, akiket oroszlánok öltek meg. Ám nemcsak azok a vértanúk, akiket ott öltek meg, hanem a hétköznapi emberek is. Napjainkban is, húsvétkor, éppen három hete… Azok a keresztények, akik a húsvétot ünnepelték Pakisztánban, azért szenvedtek vértanúhalált, mert a föltámadt Krisztust ünnepelték. Így halad tovább az egyház története a vértanúival – állapította meg Ferenc pápa.

 

 

István diakónus vértanúsága véres keresztényüldözést váltott ki Jeruzsálemben, ahogyan ma is vannak olyanok, akik ma nem vallhatják meg szabadon a hitüket Krisztusban. Van azonban egy másik üldöztetés is, melyről nem beszélnek annyit: ez a kultúra, a modernség, a haladás álruhájába öltözött üldöztetés. Ezt az üldöztetést nevezem én ironikusan „jól nevelt” üldöztetésnek – emelte ki a pápa. – Ez akkor történik, amikor egy embert nem a keresztény hite miatt üldöznek, hanem azért, mert Isten Fiának az értékeit akarja képviselni.

 

 

A gyermekeiben szenved üldöztetést a Teremtő Isten! Nap mint nap láthatjuk, hogy a hatalmasok törvényeket hoznak, melyek arra köteleznek, hogy ezen az úton menjünk, és ha egy nemzet nem követi ezeket a modern, „művelt” törvényeket, vagy legalábbis nem akarja belevenni az alkotmányába, akkor megvádolják, és „jól nevelten” üldözik. Ez az üldöztetés elveszi az ember szabadságát és a lelkiismereti ellenvetés lehetőségét is – mutatott rá a Szentatya.

 

Olyan üldöztetés éri a világot, mely elveszi a szabadságot, pedig Isten szabadságot adott nekünk arra, hogy tanúságot tegyünk az Atyáról, aki teremtett és Krisztusban megváltott minket.

És ennek az üldöztetésnek van egy feje. A keresztényüldözés feje „jól nevelt”, Jézus meg is nevezte: az e világ fejedelme.

Amikor a hatalmasok olyan viselkedésre akarnak kényszeríteni, olyan törvényeket hoznak, amelyek ellentétesek Isten Fiának méltóságával, akkor üldözik Isten gyermekeit és a Teremtő Isten ellenébe mennek.

Ez a nagy aposztázia, a nagy hitehagyás! A keresztények élete együtt jár ezzel a kétféle üldöztetéssel. Az Úr megígérte nekünk, hogy nem hagy el minket. Ügyeljetek, legyetek figyelmesek! Ne ejtsen rabul a világ szelleme! Haladjatok előre, én veletek vagyok – zárta bátorító szavakkal kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmisén.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás