Tiszta Forrás
2019. június 19.   
Névnap: Gyárfás

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

VIRGINIS MARIAE, PATRONAE HUNGARIAE, ORA PRO NOBIS! ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen. ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
39 látogató

Látogatások

- ma: 737
- tegnap: 1252
2016.11.24. 00:00 Pela
Hozzászólások: 0

Lefagyasztva várják a Feltámadást: ISTEN kísértése?

Lefagyasztva várják a Feltámadást: ISTEN kísértése?

 

 

 

Egy rákbeteg angol kamaszlány testét halála után lefagyasztották – Mit mond a morálteológus?

 

 

Paolo Benanti, a Pápai Gergely Egyetem morálteológia-tanára kommentálta a daganatos betegségben elhunyt angol lány történetét, akinek testét lefagyasztották, abban a reményben, hogy a jövőben, ha az orvostudomány már képes lesz rá, újra életre kelthetik és meggyógyíthatják.

 

Az október 17-én Londonban elhunyt tizennégy éves lány holttestét az Egyesült Államokba szállították, mert csak itt és Oroszországban vannak olyan intézmények, ahol -130 Celsius-fok alatt, folyékony nitrogénben tartósítanak emberi testeket.

Az emberi test lefagyasztása, a kriogenika vitatott eljárás, egyelőre senki nem tudja, lehetségessé válik-e valaha, hogy újra életre keltsék az így tartósított elhunytakat. A tizennégy éves lánynak a brit legfelsőbb bíróság engedélyére volt szüksége, mert elvált szülei nem értettek egyet a fagyasztás kérdésében. Végül elérte, hogy egyedül édesanyja dönthessen a sorsáról. A lány holttestének korlátlan ideig való tartósítása 13 millió forintnyi összegbe került.

Az olasz sajtóban nagy visszhangot keltett az eset. Paolo Benanti morálteológus a Famiglia Cristiana című katolikus családi hetilapban arról elmélkedett, milyen kérdéseket vet fel a hívő ember lelkiismerete számára ez a jelenség.

Benanti kifejti, hogy a kriogenika gyógyíthatatlan beteg emberek testének tartósítása – szigorúan csak a halál beállta után – abban a reményben, hogy a jövőben fel lehet éleszteni, működésbe lehet hozni életfunkcióit, vagyis bizonyos értelemben „fel lehet támasztani”, majd meggyógyítani. Működése olyan alapelveken nyugszik, amelyeknek nincs tudományos bizonyítékuk. Azt állítják, hogy a lefagyasztott ember személyisége, emlékezete ugyanaz marad, mint ami az agyműködés leállása utáni pillanatokban volt, a kriogenika roncsolás nélkül megőrzi a biológiai struktúrákat. A módszert alkalmazó cégek azt ígérik, hogy a jövőben felfedezett technológiák lehetővé teszik majd az agyműködés visszaállítását és a betegségből való gyógyulást. Benanti a balzsamozáshoz hasonlítja az eljárást, amely tulajdonképpen a test szöveteinek természetes bomlását akadályozza meg – ebben az értelemben szerinte nem vet fel etikai kérdéseket, amennyiben nem a hit iránti gyűlöletből vagy megszentségtelenítés céljából történik.

Az etikai problémák ezen túl kezdődnek. A kriogenika ugyanis nem csupán technológia, hanem életszemlélet, az élet, a halál, a meghalás kérdéséről alkotott elképzelés. A Pápai Gergely Egyetem docense hangsúlyozza, hogy az emberi életet nem lehet egyszerű mennyiségi jellemzőkkel, a szervezetünk életfunkcióit leíró értékekkel meghatározni. Az élet elsősorban az ember által megélt kapcsolatok és tapasztalatok egyedülálló összessége. A halál nem egyszerűsíthető le arra, mintha csak „kikapcsolnák” az életet. A meghalás egy folyamat, a naplementéhez hasonlítható. Az ember – mint minden élő – úton van létezésének biológiai vége felé.

A kriogenika leghomályosabb része Benanti szerint éppen ez a korlátozott látásmód az életről: nem a halál alól vonja ki az embert, hiszen a halál után alkalmazza az eljárást, hanem attól fosztja meg, hogy emberhez méltó módon haljon meg. Nem tudományos teória, hanem hiedelem. A tudomány bölcsőjében megszületett vallási forma, amely az egyén „feltámadását” hirdeti. A kultusz papjai, vagyis a kriogenika laboratórumainak orvosai nem az örök életet, hanem a jövőbeli életet hirdetik. A feltámadás a jövőben orvosok által ellenőrzött felébredést jelent számukra. Természetéből fakadóan a kriogenika nem képes megérteni az emberi lény transzcendens természetét, annak valódi beteljesedését.

Nem másodlagos kérdés a morálteológus szerint a módszer anyagi vetülete sem. A fagyasztás egy rendkívül költséges temetés: a megőrzéssel együtt 50 és 200 ezer euró közötti áron elérhető. Félő, hogy egyesek nyereségvágya van a hátterében, akik beteg emberek szenvedését, félelmeit, mély életvágyát használják ki, azokét, akik nehéz küzdelmet vívnak egy gyógyíthatatlan betegséggel.

A médiában J. S.-nek nevezett angol lány története különösen nyugtalanító az erkölcsteológus szerint. Egy szegény lánynak – akit ifjúsága virágában ér utol a betegség, aki a halál fenyegetésében él – azt ígérik, hogy újra életre keltik, ha megfizeti az árát. Az eljárásnak ez a dimenziója komoly kétségeket vet fel a törvényességével és azzal kapcsolatban, hogy mennyire nemes és tiszta ideálok alapján alkalmazzák.

Az erkölcsteológus írása végén mély szomorúságát fejezi ki az eset kapcsán, és egyben figyelmeztet felelősségünkre. Keserűség támad a szívünkben annak láttán, hogy ebben az élet törékenységét és egy szegény gyermek szenvedését feltáró történetben a társadalom egyetlen válasza az volt, hogy a kriogenika üzleti ajánlatot tett, a bíró pedig ítéletet hozott. Mekkora csend övezte ezt az elkeseredettséget, mennyien nem voltak ott a lány mellett! A történet komoly figyelmeztetés számunkra. A kriogenika kérdése nem egy olyan jövő ígérete, amelyben az orvostudomány legyőz minden betegséget, hanem egy értelmezési kulcs a jelenhez: ma – sokkal inkább, mint bármikor – az emberek lelkének szüksége van arra a Reményre, amely nem csal meg (Róm 5,5).

Forrás: Famigliacristiana.it; MTI

Fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír

 

Olvasóinknak, akik esetleg nem ismernék az előzményeket:

http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20161118/egeszseg-daganat-gyogyulas-halal-folyekony-nitrogen-fagyasztas/

És aki szeretne többet megtudni erről a hatalmas csalásról:

http://www.atv.hu/kulfold/20160507-ut-a-jovobe-200-ezer-dollarert

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás