Tiszta Forrás
2023. december 03.   
Névnap: Ferenc, Olívia

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 20
- tegnap: 131
2017.04.03. 20:10 JóB
Hozzászólások: 0

Robbantás a szentpétervári metrón

Robbantás a szentpétervári metrón

Robbanás történt egy szentpétervári  metróállomáson – jelentették hétfőn az orosz hírportálok. A sérültek között gyermekek is vannak, korábban már ismeretlen csomag miatt lezárták a metrót. 

A robbanás egy metróvagonban történt, friss egészségügyi jelentések tíz halálos áldozatról és 47 sebesültről számoltak be.

 

A földalatti robbanás után egy fel nem robbant pokolgépet találtak a szentpétervári metró harmadik állomásán hétfőn. A legfrissebb hírek szerint 14-en meghaltak és sokan megsérültek. Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz főügyész is kijelentette: terrortámadás történt. Valószínűleg házi készítésű repeszbomba robbant, sajtóhíresztelések szerint már tudják, kik és miért támadhattak.  

 

Korábban két robbanásról szóltak a hírek, amit cáfoltak, de friss információk szerint egy fel nem robbant pokolgépet is találtak egy harmadik metróállomáson, a Ploscsagy Voszsztanyija megállónál. Vlagyimir Putyin orosz elnök terrortámadásnak nevezte a robbantást, az összes sérültet evakuálták a helyszínekről. Az orosz vezetőséget már tájékoztatták az elkövetők szándékáról, és egy biztonsági kamera is felvette a támadás főszervezőjét. A hatóságok három napos gyászt rendeltek el a merénylet után.

Nincs magyar sérült 

Magyar sérültről eddig nincs tudomása a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

A Szentpétervári Főkonzulátus ügyeleti telefonszáma: külföldről: +7-812-999-0082 , helyben: 8-812-999-0082

 

19:12 - A házi készítésű bombák hatóerejének növelése érdekében sokszor használnak repeszképző anyagot, de a szentpétervári metrórobbanás esetében nem ilyen típusú bomba robbant. Egyelőre nem tudni még, hogy a metróban felrobbant bomba időzített vagy távirányítás által lett-e működésbe hozva – mondta Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész szakértő az M1-en.


19:42 – A szentpétervári metró sajtószolgálata közölte, hogy már bizonyos szakaszokon újra jár a metró, folyamatosan dolgoznak azon, hogy újra a teljes vonalon közlekedjen.

19:19 – Donald Trump, amerikai elnök is részvétét fejezte ki Oroszországnak, “szörnyű eseménynek” nyilvánítva a történteket.

18:47 - A legfrissebb hírek szerint 14-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

18:43 - A rendőrség két embert előállított a robbanással összefüggésben. A Kommerszant értesülései szerint egyikük csempészhette be a bombát a metró területére, a másik pedig hagyhatta ott a felrobbant állomáson.

18:42 - A Fontanka.ru helyi orosz hírportál közzétett egy felvételt, amelyen állítása szerint a szentpétervári metróban hétfőn elkövetett robbantásnak a rendőrség által körözött, feltételezett elkövetője látható. A szemcsés képen egy középkorú szakállas férfi látható fekete sapkában. A Fontanka szerint a férfi a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt.

18:39 - Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyinnak a szentpétervári metróban történt robbantásos merényletek áldozatai miatt. ”Az ilyen erőszakos és felfoghatatlan támadások nagy fájdalmat okoznak minden nemzet számára, ugyanakkor nem csökkentik, nem csökkenthetik közös elkötelezettségünket a terrorizmus elleni küzdelem terén” – áll a levélben.  A kormányfő biztosította az orosz elnököt Magyarország és a magyar kormány támogatásáról “ezekben a nehéz órákban”. “Honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek” – zárta levelét Orbán Viktor.

18:35 - Az oroszok virágokat és mécseseket visznek a merénylet helyszínére.

18:30 - A szentpétervári robbanáshoz hasonló, terrorgyanús esetek után a titkosszolgálatok igyekeznek összegyűjteni az összes töredékinformációt, amelyből esetleg néhány órán vagy napon belül összerakhatják, mi történt valójában, illetve kiszűrhetik az elkövetőkre utaló jeleket – mondta Horváth József titkosszolgálati szakértő. Az elemző szerint manapság az interneten viszonylag könnyen, feltűnés nélkül beszerezhetők olyan anyagok, amelyekből nagy hatóerejű, pusztító bombákat lehet összerakni, amelyek aztán egy mobiltelefonnal, illetve egyszerű időzítőszerkezetekkel is működésbe hozhatók.

18:08 – A harmadik metróállomáson, a Ploscsagy Voszsztanyija megállónál talált bombát az ismeretlen merénylő egy poroltónak álcázta – tudta meg az Interfax hírügynökség. A rögtönzött bombába 1 kilónyi robbanóanyagot tömtek, a képen szereplő tárgy állítólag ez a szerkezet:

Forrás: Twitter / Алексей Ларкин‏

Forrás: Twitter / Алексей Ларкин‏

 17:30 - A Külgazdasági és Külügyminisztérium mély megdöbbenéssel értesült a szentpétervári terrortámadásról és a leghatározottabban elítéli azt – közölte a tárca sajtófőnöke az MTI-vel. Azt írta: “felfoghatatlan és elfogadhatatlan a barbár támadás”, amelynek során a metróban békésen közlekedő, menekülni képtelen embereket gyilkoltak és sebesítettek meg. Bármivel is próbálják, a terror, az öldöklés semmivel sem igazolható – hangsúlyozta. Együtt érzünk azokkal, akik elveszítették szerettüket, a sérülteknek pedig testi és lelki felépülést kívánunk – áll a közleményben.

17:20 - Nem állította meg a metrót a robbanás után a szentpétervári földalatti szerelvényt vezető férfi, aki ezzel a döntésével rengeteg ember életét mentette meg – tudta meg az Interfax hírügynökség a vizsgálóbizottság elnökétől.

17:08 – Összesen 36 sérültet szállítottak ki a felrobbant metrószerelvényből – közölte a szentpétervári kórház igazgatóhelyettese. Az egyik súlyos sérült szállítás közben az életét vesztette, a többi sebesültet már a kórházban ápolják. Állapotukról eddig ezek a hivatalos információk érkeztek: 13 embernem súlyos az állapota, 8-an sokkos állapotban várakoznak a kórházban.

16:58 – Változtak a sebesültekről és a halálos áldozatokról szóló jelentések:  10 halottról és 47 sebesültről számolt be az egészségügyi minisztérium elnöke, Veronika Skvortsova.

16:46 – Egy biztonsági kamera állítólag lefilmezte a terrortámadás szervezőjét. A bombát az elkövető egy aktatáskában vitte fel a szerelvényre, majd otthagyta.

16:45 - Már elmúlt a terrortámadás után kialakult pánik – közölte az M1 szentpétervári tudósítója. Az orosz biztonsági szolgálat már közölte Putyin elnökkel a támadás valódi indítékát, de ezek az információk egyelőre még nem publikusak. Több nagyvárosban is megerősítették a metróhálózat biztonságát.

16:43 – Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök Vlagyimir Putyinak a szentpétervári metróban történt robbanás miatt. Áder János azt írta, a tragédia kapcsán az egész magyar nép nevében őszinte részvétét és együttérzését fejezi ki Vlagyimir Putyinnak és az Oroszországi Föderáció polgárainak. Áder János azt írta, “szívből együtt érzünk a sebesültekkel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk”.

16:25 – Vlagyimir Putyin orosz elnök is kijelentette, hogy terrortámadás történt Szentpéterváron.

16:20 - Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint Vlagyimir Putyin elnök a robbanás helyszínéhez készült volna.

 

Terrortámadás Szentpéterváron

16:12 -  Sikerült hatástalanítani a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomásnál talált robbanószerkezetet.

16:10 – Az orosz főügyész szerint terrortámadás történt Szentpéterváron.

15:42 – Csak egy robbanás történt hétfőn a szentpétervári metróban – közölte az orosz katasztrófavédelem egyik tisztségviselője az Interfax hírügynökséggel, cáfolva a két robbanásról szóló korábbi sajtóértesüléseket.

15:30 – Fel nem robbant pokolgépet találtak a szentpétervári metró egy harmadik állomásán is. A város összes metróállomását lezárták, nem csak a kék metró vonalát.

15:13 – Már mindenkit sikeresen kiszállítottak a robbanás helyszínéről – közölték a terrorellenes alakulatok, ezzel megcáfolva a korábbi feltevést, mi szerint két detonáció történt.

15:02 – A metró egész területe be van kamerázva, így a felvétek ellenőrzése után minden adatot meg fognak kapni arról, hogy kik voltak a környéken és kik menekültek el. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint amint kiderül, hogy pontosan mi történt és ki vagy kik a felelősek a robbantásért, Oroszország kőkeményen leszámol az elkövetőkkel.

14:50 – Legfrissebb értesülések szerint már 50 sérültet ápolnak – írta a Kommersant.

14:48 – Vlagyimir Putyin ma látogatott el Szentpétervárra. A vezető alapos vizsgálat indítását ígérte: “Figyelembe vesszük az összes indítékot, beleértve a terrorizmust is” – nyilatkozott.

14:46 – Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke az M1-nek elmondta: a szentpétervárihoz hasonló esetekben a mentőszolgálatok elsődleges feladata a kárhelyek felmérése, a sérülteket osztályozni kell állapotuk súlyossága szerint.

14:45 – A Reuters egyik beszámolójában a támadás egyik szemtanúja azt mondta, hogy nyolc mentőautót látott a Sennaya metróállomás közelében, és a helyi televíziós műsorban is az állomás bejárata előtti helyzet képeit mutatják.

14:42 – Vlagyimir Putyin, orosz elnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, és kijelentette, hogy a bűnüldöző szervek és különleges osztagok azon vannak, hogy minél hamarabb azonosítsák a robbanás okát, és elkapják a felelősöket.

14:39 – A kettős robbantásnak immár 9 halottja van.

14:26 – A Veterán “Alpha” egység vezetője, Sergej Goncsarov elmondása szerint a metrós robbantásokat támadásként kezelik.

14:22 – A helyszínre megérkezett a nyomozócsoport. Helyi beszámolók szerint a büntetőeljáráshoz gyűjtik az információkat.

14:21 – Már nyolc metróállomást lezártak a kék metró vonalán. A robbanások a piros gömbökkel jelölt állomásokon történtek.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Jelenleg folyik az emberek mentése, hatalmas a füst a metró körül – írta a Regnum orosz hírportál. A metró vezetősége elmondta, hogy a vagonban egy házi készítésű robbanószerkezetet találtak. Az Interfax hírügynökség is úgy tudja, hogy egy megtöltött robbanószerkezet okozta a detonációt. A másik metrómegállói robbanásról egyelőre még nem érkeztek pontos információk.

 

Власти Санкт-Петербурга подтверждают информацию о погибших. По предварительным данным, погибли пять человек, пострадали больше 50pic.twitter.com/SCEImI3fQf

— Лентач (@the_lentach) 2017. április 3.

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás