Tiszta Forrás
2019. június 19.   
Névnap: Gyárfás

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

VIRGINIS MARIAE, PATRONAE HUNGARIAE, ORA PRO NOBIS! ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen. ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
31 látogató

Látogatások

- ma: 749
- tegnap: 1252
2017.04.27. 00:00 Pela
Hozzászólások: 0

„A kopt egyház vértanú egyház”

„A kopt egyház vértanú egyház”

 

 

 

– Anba Gabriel kopt ortodox püspök előadása a Sapientián

 

 

 

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság meghívására „A keleti kereszténység Európában” címmel tartott előadást Anba Gabriel, Ausztria és Svájc német nyelvű kopt ortodox közösségeinek püspöke április 26-án, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében.

 

 

Az előadáson Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntőt. Rámutatott: mindannyian látjuk és tapasztaljuk, hogy folyamatossá váltak a koptok elleni támadások. 2016 decemberében a kairói Szent Péter-templomban elkövetett merényletnek huszonkilenc áldozata volt. Idén februárban a Sínai-félsziget északi részén, El-Arís környékén állandósultak a keresztények elleni halálos kimenetelű támadások. A közösség tagjait védelmük érdekében végül ki kellett telepíteni. Április 9-én, virágvasárnap a Kairótól északra fekvő Tanta városban, néhány órával később Alexandriában érte súlyos támadás a koptokat. A merényletekben negyvenheten vesztették életüket, és száznál is több volt a sebesültek száma. A világ nyolcvan országában mintegy kétszázmillió keresztény szenvedi el az üldöztetés valamilyen formáját. 2016 júliusában szentmise közben, gyülekezete szeme láttára végezték ki muszlim szélsőségesek a nyolcvanöt éves Jacques Hamel atyát a franciaországi Saint-Étienne-du-Rouvray templomában.

A keleti és afrikai keresztény közösségek vezetői szerint számos esetben azért követnek el ellenük támadásokat, mert a nyugati világgal azonosítják őket, és épp ezért érthető, hogy a keleti közösségek Európától, illetve a fejlett világtól várják a segítséget. Török Tamás helyettes államtitkár elmondta: a keleti egyházak hazánkba meghívott vezetői a súlyos helyzet kialakulásának okai közt említették az arab tavasz elhibázottságát, a radikális iszlám erősödését és terjedését, kárhoztatták a nyersolaj árának lenyomásáért folytatott elvtelen harcot, illetve sürgették a fegyverkereskedelem leállítását. Erkölcsi kötelességünk, hogy a valóságos folyamatok feltárásával hozzájáruljunk a közömbösség megtöréséhez és kifejezzük szolidaritásunkat: Magyarország nem feledkezik meg a háború és a válságok által sújtott térségek lakóinak problémáiról.

 

 

Anba Gabriel kopt ortodox püspök előadása kezdetén külön köszönetét fejezte ki, hogy a 2016 decemberi kairói támadás két súlyos sérültjét a Honvéd Kórházban ápolják, mely kifejezte az ország elkötelezettségét az üldözött keresztények megsegítésével kapcsolatban. Magyarország részéről ez Krisztus szeretetének jele – mondta.

Előadásában bemutatta a kopt egyház történetét. A kopt szó eredete a fáraók idejére vezethető vissza, azt jelenti: Isten háza. A hagyomány szerint a fáraókat is így nevezték, ezért a koptok a fáraók leszármazottjainak tartják magukat. A Krisztus utáni első században Szent Márk hatására Egyiptom keresztény lett, az országban alapította meg a világ első keresztény hittudományi akadémiáját is. Egyiptom keresztény ország volt egészen a 7. századig, az arab hódításig. A 10. századra a kopt keresztények aránya a népesség ötven százalékára csökkent. Ma Egyiptom lakosságának körülbelül tizenöt százaléka, vagyis tizennégy millió ember keresztény. Szerte a világban pedig további egymillió kopt él.

A kopt egyház vértanú egyház – folytatta Anba Gabriel püspök – már a kezdetek, azaz kétezer esztendeje. Szent Márk is vértanúhalált halt. Az oszmán hódítás után a kopt közösség nagyon meggyengült. Ahhoz, hogy életben maradjon úgynevezett vasárnapi iskolákat szerveztek, ahol a fiatalokat szerzetesek tanították.

 

 

Annak ellenére, hogy a történelem során számtalan megpróbáltatás érte a kopt egyházat, ma is sok női és férfi kolostor található Egyiptomban, egy-egy házban sokszor több száz szerzetes is él. Az egyiptomi keresztények ellen elkövetett terrortámadásokat szélsőségesek hajtják végre. Reményt keltő azonban Abdel Fattáh esz-Szíszi kormányának a kopt keresztényekhez való viszonya: mivel minden egyiptomi vezetőjének tartja magát, e szerint is irányítja országát. Ennek ellenére több kopt keresztény elhagyja hazáját – tette hozzá Anba Gabriel püspök. Hozzátette: ennek sokszor kulturális és gazdasági oka van, amit csak erősít az üldözéstől, terrortól való félelem.

Fotó: Bókay László

Bókay László/Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás