Tiszta Forrás
2023. november 28.   
Névnap: Stefánia, Jakab

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
23 látogató

Látogatások

- ma: 123
- tegnap: 142
2017.10.11. 00:00 __
Hozzászólások: 1

Több mint 500 katolikus templomot számoltak fel Németországban 2000 óta

Több mint 500 katolikus templomot számoltak fel Németországban 2000 óta

 

Ötszáznál is több katolikus templomot számoltak fel Németországban az ezredforduló óta egy október 6-án ismertetett felmérés szerint.

 

Katholisch.de katolikus hírportál valamennyi egyházmegyéből kért adatokat a bezárt, eladott, vallási használatból kivont, de egyházi tulajdonban megtartott, illetve a lebontott templomok és kápolnák számának alakulásáról. Két püspökség nem tudott adatokkal szolgálni, de így is biztos, hogy legalább 500 templom működését szüntették be az ezredforduló óta paphiány, pénzhiány vagy a helyi hívőközösség felmorzsolódása miatt.

A felszámolt templomok területi eloszlása egyenlőtlen, a mainzi egyházmegyében például valamennyit sikerült megőrizni, és az ország déli részén is – ahol a legtöbb katolikus él – több püspökségben használnak minden templomot és kápolnát, amely az ezredforduló előtt is működött.

Más térségekben viszont nagymértékben csökkent a templomok száma, az ország nyugati részén fekvő esseni egyházmegyében például 188 szűnt meg, a szomszédos münsteri püspökségben pedig 79.

Az épületek többsége megmaradt, egy részüket eladták, és sok templomnak új funkciót talált az Egyház. A megszüntetett templomok nagyjából egyharmadát, 140 épületet viszont le is bontottak, ami a „horrorforgatókönyv” egy hívő számára – írta a hírportál.

A Németországban működő több mint 24 ezer katolikus templomhoz és kápolnához képest a 140 nem tűnik különösen nagy számnak, „de most még csak a folyamat kezdeténél tartunk” – nyilatkozott a portálnak Albert Gerhards, a bonni egyetem katolikus teológiai karának kutatója, aki szerint előrelátható, hogy a következő években meredeken emelkedik majd a templombontások száma, ha az Egyházban nem gondolják át a templombezárások gyakorlatát és nem törekednek erősebben az intézmények megőrzésére.

A német katolikus püspöki konferencia legutóbbi, 2016-os kimutatása szerint 23,5 millió katolikus él az országban, ami a lakosság 28,5 százaléka. Tavaly 176 ezer embert kereszteltek meg, és 162 ezren léptek ki az egyházból.

Az evangélikusok száma némileg kisebb, 21,9 millió. A vallási közösségek sorában a két nagy keresztény felekezet mellett még a muszlimoké éri el a milliós nagyságrendet, a 82 milliós országban hozzávetőleg 4-5 millió muszlim él, ez a lakosság 4,8-6 százaléka.

Forrás: MTI

Fotó: Katolisch.de

Magyar Kurír

 

Tavalyi hírek Franciaországban szintén ez ügyben:

Franciaországban keresztény templomokat bontanak le

2016. augusztus 3.

Naponta olvashatunk Németországban vagy éppenséggel Franciaországban épülő mecsetekről, muzulmán imaházakról. Ezzel egy időben naponta olvashatunk lebontásra ítélt keresztény templomokról.

Párizs 15.kerületében több tucat ember azért tiltakozott (ülve), hogy a hatóságok ne bontsák le a Szent Rita templomot. A tüntetők, civilek és politikusok többszöri felszólítás után sem voltak hajlandóak elhagyni a templomot ezért rohamrendőröket vezényeltek ki, ismétlem R O H A M R E N D Ő R Ö K E T  - a templomhoz és erőszakkal elvitték őket.

 

 

A keresztény Európa haldoklásának drámai mementójaként szolgálnak azok a képek és videók, amelyeken francia rohamrendőrök ráncigálják ki a papot és a hívőket egy templomból. Mindez egy nappal a múlt héten szélsőséges iszlamisták által meggyilkolt pap temetése után történt. A párizsi Szent Rita templomot bontásra ítélték, mert parkolót akarnak a helyére építeni. Sokan a közösségi médiában fakadtak ki a helyzet miatt.

Tizenkét rohamrendőr csapott le egy ülőtüntetésre Párizs 15. kerületében, ahol több tucat ember tiltakozott a helyi Szent Rita templom lebontása ellen - számolt be az RT.com. A tüntetők – köztük helyi tanácstagok is – nem voltak hajlandóak elhagyni a bontás megkezdésére váró templomot. Videók jelentek meg az interneten arról, hogy a rendőrség elrángatja a tüntetőket.

https://www.rt.com/news/354430-sainte-rita-church-demolition-paris/

Az egyik képen látható, ahogy a rendőrség kirángat egy papot a templomból, mert nem volt hajlandó félbehagyni a misét, amit éppen tartott.

 

 

„Körülbelül harminc ember elfoglalta az épületet, a bontás ellen tiltakoztak. A kiürítés incidens nélkül lett végrehajtva”

 – írta hivatalos közleményében a párizsi rendőrség.

Az RT tudósítója, Harry Fear a helyszínen tartózkodott és megtudta: a helyieket különösen a bontás időpontja háborított fel.

„Olyan mintha még egyszer meggyilkolnák a papot, aki a múlt héten meghalt”

 – mondta egy helyi lakos.

Múlt héten egész Európát sokkolta, hogy két szélsőséges iszlamista túszokat ejtett az észak-franciaországi Rouen egyik elővárosában, Saint-Etienne-du-Rouvray-ban, egy templomban. A 85 éves Jacques Hamel papot letérdeltették, majd átvágták a torkát.

A Szent Rita helyén parkolót terveznek építeni. A párizsiak a Twitteren is felszólaltak a bontás ellen, és hangsúlyozták annak szimbolikusságát, különösen Jacques Hamel pap múlt heti meggyilkolása után.

A jobboldali Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen a Twitteren azt írta,

„és mi lenne, ha a szalafista mecsetek, nem pedig a templomok helyére építenének parkolókat?”

„A dzsihadisták elvágták egy pap torkát. Anne Hidalgo (párizsi polgármestere) pedig segíti őket a templomok lerombolásával”

, írta az X_av_ nevű felhasználó.

Egy nappal a meggyilkolt pap szertartása után lebontanak egy templomot, hogy parkolót építsenek.... Komolyan?”

– írta egy francia blogger, Charles Baudry.

 

 

A templom hivatalosan tavaly óta zárva volt, 2015 októbere óta tervezték lebontani. A Szent Rita ennek ellenére működött, egy új katolikus egyházközséget szolgált. A France TV Info szerint hárommillió euróra lenne szükség a templom megmentésére. Az ingatlan tulajdonosa eladta, miután az egyház nem tudta fizetni a bérleti díjat. A helyi papok azt mondják, nincs hova menniük, ha lerombolják a Szent Ritát.

„Eddig a pillanatig senki sem ajánlott nekem mást. Esküvőket, keresztelőket, mindenfajta szertartást rendszeresen tartunk. Nem mehetünk egyszerűen el anélkül, hogy valaki valami mást ajánlana nekünk. Vagy akkor az utcán tartjuk a szertartásokat”

– mondta a France 3 műsorszolgáltatónak Dominique Philippe párizsi érsek.

Márciusban írtunk arról, hogy húsvét vasárnapján a Metz városában álló Saint Vincent bazilikában techno bulit tartottak. A nyolcvanas évek végére annyira megfogyatkozott a templomba járó hívők száma, hogy az Egyház az önkormányzat tulajdonába adta az épületet. Így bár megúszta, hogy úgy járjon, mint a nyugat-franciaországi Geste temploma, amit három évvel ezelőtt leromboltak, de ez azzal járt, hogy Isten házából kilakoltatták Istent.

Többedszerre is felvetődik a kérdés: hogyan akarjuk Európát megvédeni, ha saját kultúránkat, vallási értékeinket sem tiszteljük és tudjuk megóvni?

Forrás: Alfahír.hu

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2017.10.13.   09:42:14   Kriszta
Módosítva: 2017.10.13.   09:44:37-kor Kriszta által