Tiszta Forrás
2020. szeptember 29.   
Névnap: Mihály

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

NAPI OLVASMÁNY: 2020-09-29 ~ ~ ~ ~ Én, Dániel az éjjeli látomásban láttam, hogy egyszer csak trónokat állítottak fel, és az Ősöreg leült. Ruhája fehér volt, mint a hó, fején a haj tiszta, mint a gyapjú. Trónja lobogó lángból volt, kerekei meg izzó parázsból. Tűzfolyó eredt belőle és folyt tovább. Ezerszer ezren szolgáltak neki, és tízezerszer tízezren álltak előtte. Ítéletet tartottak és felnyitották a könyveket. ~ ~ Láttam az éjjeli látomásban, hogy íme, az ég felhőin valaki közeledik. Olyan volt, mint az Emberfia. Amikor az Ősöreghez ért, színe elé vezették. Hatalmat, méltóságot és királyságot adott neki. Minden népnek, nemzetnek és nyelvnek neki kellett szolgálnia. Hatalma örök hatalom volt, amely nem enyészik el soha, és királysága nem megy veszendőbe. (Dán 7,9-10.13-14) ~ ~ ~ ~ Ez az Isten igéje.

Jelen van

0 felhasználó
12 látogató

Látogatások

- ma: 105
- tegnap: 215
2017.10.28. 00:00 __
Hozzászólások: 1

Hurrá: Csak a keresztet veszik le, de Szent II. János Pál pápa szobra maradhat

Hurrá: Csak a keresztet veszik le, de Szent II. János Pál pápa szobra maradhat

 

 

 

 

Itt tartunk 2017-ben a "keresztény" Európában, hogy már ennek is örülnünk kell?

 

 

 

 

Eltávolítják a keresztet Szent II. János Pál szobráról Franciaországban

 

A francia Államtanács október 25-i döntésében úgy határozott, hogy a bretagne-i kisváros, Ploërmel főterén álló pápaszobort nem kell elbontani, de a tetején álló keresztet el kell távolítani. A szobor kálváriája 2015-ben kezdődött, mint arról korábban többször beszámoltunk.

Az északnyugat-franciaországi Ploërmelben található emlékmű „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel” – indokolta 2015. májusi döntését a rennes-i közigazgatási bíróság.

„Az ítéletből következően az emlékművet el kell távolítani a jelenlegi helyéről” – közölte a bíróság, amely hat hónapot adott a városnak a döntés végrehajtásához.

Bár a közösségi médiában a szobor befogadásának még magyar támogatói oldala is létrejött, a bretagne-i kisvárosnak se a jelenlegi, se az egykori polgármestere, de még a helybéliek nem számoltak azzal a lehetőséggel, hogy sor kerülne a tizenegy éve felállított szobor lebontására, elszállítására és más helyen való felállítására. A városka lakóinak tiltakozásához korábban Hervé de Charette volt francia külügyminiszter is csatlakozott.

Az emlékmű, ami Zurab Cereteli grúz származású orosz képzőművész alkotása, egyfolytában viták középpontjában áll, amióta felállították a Szent II. János Pál térre átnevezett téren.

A nantes-i közigazgatási bíróság 2015. december 15-én másodfokon hozott jogerős ítéletet, ezzel a korábbi ítéletét, amely II. János Pál pápa közterületen emelt emlékművének lebontására szólított fel, hatályon kívül helyezték. Ezt követően került az ügy a legfelsőbb jogi fórumra, az Államtanács elé. Döntésükben az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva határoztak az emlékművön található kereszt eltávolításáról és helyben hagyták a nantes-i közigazgatási bíróság azon döntését, mely alapján a szobrot nem kell elbontani.

Forrás: E-communio.ro, La Croix

Fotó: La Croix

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2017.10.31.   08:09:48   Kriszta
A nagyon haladó nyugati országok mindent megtesznek azért, hogy a keresztény értékeket partvonalra szorítsák.

„Tehát a továbbra is kvótarendszert erőltető brüsszeli irányzat nyomán korántsem rajzolódik ki holmi harmonikus társadalmi jövőkép, ellenkezőleg, a szilárd, olykor szélsőségesen vallásos identitással rendelkező migránsok súlyosan veszélyeztethetik az öreg kontinens nihilista békéjét. Eközben a nagyon haladó nyugati országok mindent megtesznek azért, hogy a keresztény értékeket partvonalra szorítsák. Nem újdonság ez, egyesek szerint 1789 óta folyamatos a trend, mások úgy látják, 1968 hozta el az igazi változást e téren. Ám abból a szempontból ez mindegy is, hogy immár a nemsemleges skandináv gyerekjátékok vagy a berlini gendervécék sem keltenek különösebb feltűnést, ahogy az iskolák faláról is régen leparancsolták a kereszteket. Sokfélék a házasságok és a családminták, a karrier és a gyarapodás került a fókuszba, s így várjuk tárt karokkal a mindezt elutasító, lenéző embertömegeket. Rá­adásul további gesztusokat is teszünk nekik. Például a franciák. Minapi hír, hogy a párizsi legfelsőbb bíróság, az Államtanács döntése szerint nem kell ugyan elbontani a Szent II. János Pál pápát ábrázoló szobrot a bretagne-i kisváros, Ploermel főteréről, de a tetején lévő keresztet igen. A hivatalos indoklás szerint az emlékmű »elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal«. Jogi beszéd, ám világos: a kereszt nem lehet feltűnő. Sántít a hasonlat, mégis ide kívánkozik: a vörös csillag ott lehet sörösdobozon és csokipapíron, az alázatot, a teljes áldozatot jelképező szimbólum azonban sértő. E jogerős döntésben megjelenik előttünk, mint cseppben a tenger, a hamis toleranciába csomagolt, istentagadó világrend ideoló­giai lényege.

Pedig a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóján, mindenszentek és halottak napja előtt érdemes számba vennünk, milyen értékeket és válaszokat adott Európának, nekünk a kereszténység kulturális, társadalmi vagy akár gazdasági téren. Bőséges a lista, óvni kell. Kellene.”


Kacsoh Dániel
Magyar Hírlap