Tiszta Forrás
2019. december 06.   
Névnap: Miklós, Csinszka

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ANGELUS ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen.

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 714
- tegnap: 1122
2018.02.28. 00:00 Pela
Hozzászólások: 1

Bezárták a Szent Sír-bazilikát

Bezárták a Szent Sír-bazilikát

 

 

 

– Az egyházak tiltakoztak a jeruzsálemi városvezetés döntései ellen

 

 

A Szent Sír-bazilikát felügyelő római katolikus, görög ortodox és örmény egyház február 25-i közös közleményében kifejezte, „aggodalommal figyelik az egyházak és a szentföldi keresztény közösség ellen folytatott módszeres kampányt, mellyel a jeruzsálemi városháza súlyosan megsérti a status quót”.

 

Katolikus részről Francesco Patton szentföldi kusztos, görög ortodox részről III. Theophilos pátriárka, örmény részről Nourhan Manougian pátriárka írta alá a közleményt, melyben bejelentik döntésüket, hogy tiltakozásul bizonytalan időre bezárják a Szent Sír-bazilikát, a Jézus kereszthalála és feltámadása helyszínét is magába foglaló épületegyüttest.

A Szent Sír és más keresztény emlékhelyek felügyeletével megbízott egyházi vezetők arról írnak, „nagy aggodalommal figyelik az egyházak és a szentföldi keresztény közösség ellen folytatott módszeres kampányt, mellyel a jeruzsálemi városháza súlyosan megsérti a status quót. Ez a szisztematikus és támadó kampány eddig nem látott léptéket ért el a közelmúltban – írják a  közleményben –, amikor a jeruzsálemi önkormányzat felháborító felszólításokat adott ki, inkasszóval és lefoglalással fenyegetett egyházi ingatlanokat és bankszámlákat a települési adókkal való állítólagos elmaradásra hivatkozva.”

 

 

A városháza mostani lépéseivel érvényben lévő megállapodásokat rúg fel, melyek az egyházak jogait és privilégiumait biztosítják, s ezzel mintha a keresztény jelenlétet kívánnák gyengíteni Jeruzsálemben – sérelmezik a főpásztorok, s rámutatnak: a helyzet legfőbb vesztesei azok a nehéz körülmények között élő családok, akik így élelem és lakhatás, gyermekeik pedig oktatás nélkül maradnak.

A keresztény egyházak vezetői felszólaltak a diszkriminatív törvényjavaslat ellen is, amely kifejezetten a szentföldi keresztény közösség és annak ingatlanjai ellen irányul, s ha törvénybe iktatják, lehetővé teszi egyházi tulajdonok kisajátítását; „ez mindannyiunkat azokra a hasonló természetű törvényekre emlékeztet, amelyeket a zsidó származású emberek ellen hoztak Európa sötét korszakaiban”.

A főpásztorok közleménye szerint a jeruzsálemi keresztény egyházak elleni mostani támadás alapvető, ab antiquo fennálló szuverenitásukat sérti, és „összetapossa a keresztény közösség és a helyi hatóságok közti kapcsolat kényes szövetét”.

Az egyházi vezetők közleményük végén felidézik, hogy a hónapok óta húzódó vitás ügyek vezettek mostani döntésükhöz, a Szent Sír-bazilika bezárásához. Hangsúlyozzák, a többi keresztény egyházzal együtt szilárdan fogják védelmezni jogaikat és tulajdonaikat, végül pedig a Szentlélek segítségét kérik: „A Szentlélek hallgassa meg imáinkat, és hozzon megoldást a Szent Város történelmi válságában.”

 

 

A bazilikát egyes források szerint 1948, a függetlenségi háború, más források szerint 1990, egy illegális házfoglalási ügy óta nem zárták be politikai okokból, a tiltakozás jeléül. A költségvetési hiánnyal és súlyos adósságokkal küszködő jeruzsálemi városháza február elején közölte, hogy hatalmas összegű (186 millió dollár) ingatlanadót kíván behajtani az egyházakon. Az arnona nevű ingatlanadóval a történelmi egyházakhoz tartozó vállalkozásokat és intézményeket akarnak sújtani; a templomokat mindez nem érintené, azonban minden más egyházi tulajdont igen. Az arnona alól eddig mentes volt minden egyházi tulajdon, akár kereskedelmi tevékenységet űztek benne, akár nem; az elmúlt évszázadokban sosem fizettek hasonló jellegű adókat a jeruzsálemi egyházak, sem az oszmán birodalom, sem a brit, sem a jordániai uralom alatt. A Haaretz izraeli lap információi szerint az anglikán egyház jeruzsálemi bankszámláit már befagyasztatta a városvezetés.

Forrás: Custodia.org; ChristianityToday.com; MTI

Fotó: Custodia.org

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2018.03.02.   07:39:56   JóB
Újra nyitva a jeruzsálemi Szent Sír-bazilika a zarándokok előtt.

http://www.magyarkurir.hu/hirek/ujra-nyitva-jeruzsalemi-szent-sir-bazilika-zarandokok-elott