Tiszta Forrás
2023. december 10.   
Névnap: Judit, Loretta

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
26 látogató

Látogatások

- ma: 26
- tegnap: 148
2018.02.28. 00:00 __
Hozzászólások: 1

Bezárták a Szent Sír-bazilikát

Bezárták a Szent Sír-bazilikát

 

 

 

– Az egyházak tiltakoztak a jeruzsálemi városvezetés döntései ellen

 

 

A Szent Sír-bazilikát felügyelő római katolikus, görög ortodox és örmény egyház február 25-i közös közleményében kifejezte, „aggodalommal figyelik az egyházak és a szentföldi keresztény közösség ellen folytatott módszeres kampányt, mellyel a jeruzsálemi városháza súlyosan megsérti a status quót”.

 

Katolikus részről Francesco Patton szentföldi kusztos, görög ortodox részről III. Theophilos pátriárka, örmény részről Nourhan Manougian pátriárka írta alá a közleményt, melyben bejelentik döntésüket, hogy tiltakozásul bizonytalan időre bezárják a Szent Sír-bazilikát, a Jézus kereszthalála és feltámadása helyszínét is magába foglaló épületegyüttest.

A Szent Sír és más keresztény emlékhelyek felügyeletével megbízott egyházi vezetők arról írnak, „nagy aggodalommal figyelik az egyházak és a szentföldi keresztény közösség ellen folytatott módszeres kampányt, mellyel a jeruzsálemi városháza súlyosan megsérti a status quót. Ez a szisztematikus és támadó kampány eddig nem látott léptéket ért el a közelmúltban – írják a  közleményben –, amikor a jeruzsálemi önkormányzat felháborító felszólításokat adott ki, inkasszóval és lefoglalással fenyegetett egyházi ingatlanokat és bankszámlákat a települési adókkal való állítólagos elmaradásra hivatkozva.”

 

 

A városháza mostani lépéseivel érvényben lévő megállapodásokat rúg fel, melyek az egyházak jogait és privilégiumait biztosítják, s ezzel mintha a keresztény jelenlétet kívánnák gyengíteni Jeruzsálemben – sérelmezik a főpásztorok, s rámutatnak: a helyzet legfőbb vesztesei azok a nehéz körülmények között élő családok, akik így élelem és lakhatás, gyermekeik pedig oktatás nélkül maradnak.

A keresztény egyházak vezetői felszólaltak a diszkriminatív törvényjavaslat ellen is, amely kifejezetten a szentföldi keresztény közösség és annak ingatlanjai ellen irányul, s ha törvénybe iktatják, lehetővé teszi egyházi tulajdonok kisajátítását; „ez mindannyiunkat azokra a hasonló természetű törvényekre emlékeztet, amelyeket a zsidó származású emberek ellen hoztak Európa sötét korszakaiban”.

A főpásztorok közleménye szerint a jeruzsálemi keresztény egyházak elleni mostani támadás alapvető, ab antiquo fennálló szuverenitásukat sérti, és „összetapossa a keresztény közösség és a helyi hatóságok közti kapcsolat kényes szövetét”.

Az egyházi vezetők közleményük végén felidézik, hogy a hónapok óta húzódó vitás ügyek vezettek mostani döntésükhöz, a Szent Sír-bazilika bezárásához. Hangsúlyozzák, a többi keresztény egyházzal együtt szilárdan fogják védelmezni jogaikat és tulajdonaikat, végül pedig a Szentlélek segítségét kérik: „A Szentlélek hallgassa meg imáinkat, és hozzon megoldást a Szent Város történelmi válságában.”

 

 

A bazilikát egyes források szerint 1948, a függetlenségi háború, más források szerint 1990, egy illegális házfoglalási ügy óta nem zárták be politikai okokból, a tiltakozás jeléül. A költségvetési hiánnyal és súlyos adósságokkal küszködő jeruzsálemi városháza február elején közölte, hogy hatalmas összegű (186 millió dollár) ingatlanadót kíván behajtani az egyházakon. Az arnona nevű ingatlanadóval a történelmi egyházakhoz tartozó vállalkozásokat és intézményeket akarnak sújtani; a templomokat mindez nem érintené, azonban minden más egyházi tulajdont igen. Az arnona alól eddig mentes volt minden egyházi tulajdon, akár kereskedelmi tevékenységet űztek benne, akár nem; az elmúlt évszázadokban sosem fizettek hasonló jellegű adókat a jeruzsálemi egyházak, sem az oszmán birodalom, sem a brit, sem a jordániai uralom alatt. A Haaretz izraeli lap információi szerint az anglikán egyház jeruzsálemi bankszámláit már befagyasztatta a városvezetés.

Forrás: Custodia.org; ChristianityToday.com; MTI

Fotó: Custodia.org

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2018.03.02.   07:39:56   JóB
Újra nyitva a jeruzsálemi Szent Sír-bazilika a zarándokok előtt.

http://www.magyarkurir.hu/hirek/ujra-nyitva-jeruzsalemi-szent-sir-bazilika-zarandokok-elott