Tiszta Forrás
2023. szeptember 25.   
Névnap: Eufrozina, Kende

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
15 látogató

Látogatások

- ma: 109
- tegnap: 127
2018.07.24. 19:50 JóB
Hozzászólások: 0

Tudat - hasadás

Tudat - hasadás

A tudathasadásról a Wikipédia a következőket írja:

tudathasadás egy pontatlan, köznapi kifejezés, melyet egyaránt használnak a skizofrénia és a disszociatív személyiségzavar (többszörös személyiség) tünetegyüttesének jelölésére.

 

A skizoféniáról pedig ezt olvashatjuk:

skizofréniaszkizofrénia vagy hasadásos elmezavar olyan kóros mentális állapot, amelyet a mentális folyamatok összeomlása, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása, rossz érzelmi alkalmazkodás, érzékcsalódások és téveszmék jellemeznek

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha azt olvassuk, hogy Kanadában a legfelsőbb bírói testület, az Alkotmánybíróság (SUPREME COURT OF CANADA)  döntött a háromszülős család bevezetéséről, az abortusz kötelező elfogadásáról, a keresztény egyetem alapításának tilalmáról, akkor az a normális olvasó érzése, hogy itt valamilyen tudathasadásos állapotnak lehetünk a szemtanúi (az erről szóló cikket ld. lent).

 

Ha azt olvassuk, hogy az osztrák alkotmánybíróság  úgy döntött, hogy a hatóságoknak el kell ismerniük a harmadik nem, az úgynevezett interszex identitás létét, akkor is hasonló érzésünk támad. E fogalom bevezetése azt jelenti, hogy lehetnek olyan személyek is, akik nem egyértelműen férfiként vagy nőként tekintenek magukra. Ausztriában ezt ezentúl anyakönyveztetni is lehet majd egy harmadik lehetőség választásával.

Németországban ezt a német alkotmánybíróság már korábban bevezette (ld. itt).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Az erről szóló cikkek:

 

Kanada: háromszülős család, az abortusz kötelező elfogadása, keresztény egyetem alapításának tilalma

Megállíthatatlannak tűnik a hagyományos értékrend felszámolása Kanadában. A közelmúltban több, a hagyományos keresztény értékrend és társadalmi berendezkedés ellen ható rendelkezés, valamint bírósági döntés született.

 

Az elmúlt hónapok híre volt, hogy 2018 nyarától csak olyan szervezetek igényelhetik a hagyományosan adható állami támogatást nyári táborok szervezésére Kanadában, amelyek elfogadják a liberális kormányzat alapelveit, köztük az abortuszhoz való „jogot”.

Ezzel a rendelkezéssel Kanada kormánya olyan, több évtizedes múlttal rendelkező keresztény szervezetek működését lehetetlenítette el, amelyeknek köszönhetően (nem keresztény) rászorulók ezrei tudtak tartalmas nyári kikapcsolódásban részesülni térítésmentesen. Az intézkedés ellen több mint 80 szervezet, köztük a Katolikus Egyház is tiltakozott – mindhiába.

A múlt héten az is nyilvánvalóvá vált, hogy nem egyedi esetről, a liberálisnak mondott értékrend egyfajta vadhajtásáról van szó: két olyan bírósági döntés is született ugyanis, amelyek a hagyományos értékrend és társadalmi berendezkedés ellen hatnak.

Június 12-én Új-Fundland és Labrador (kanadai tartomány) legfelsőbb bírósága hosszas pereskedés végén úgy határozott, hogy egy két férfi és egy nő együttélése során megfogant, majd 2017-ben megszületett gyermek jogait az szolgálja legjobban, ha a gyermeknek két apja és egy anyja kerül anyakönyvezésre. A pert a három ember azért indította még tavaly, mert a született gyermeket a hatóságok nem voltak hajlandóak két apával anyakönyvezni. A pert alacsonyabb fokon a bíróságok elutasították, többek között azért is, mert az anyakönyvi kivonatban a jogszabályok maximum két szülőnek biztosítanak helyet.

A tartományi legfelsőbb bíróság határozata szerint azonban ez biztosan meg kell, hogy változzon. Az ítélet indoklásában a bírák kifejtik, hogy az anya személye megállapítható, az apáé azonban az anya elmondása szerint nem, az azonban biztos, hogy a két férfi közül az egyik az. Mivel a bíróság tagjainak figyelmét az apasági teszt lehetősége láthatóan elkerülte, azt a döntést hozták, hogy mindkét férfi a gyermek apja lehet. Következésképpen mindketten be kell, hogy kerüljenek az anyakönyvbe.

Keresztény szervezetek felhívják a figyelmet arra, hogy ezzel a – precedensértékű – döntéssel megnyílik az út a poligámia és a kommunális együttlét legitimációja felé, illetve afelé is, hogy ilyen módon együtt élő embercsoportok gyermekeket fogadhassanak örökbe.

A helyzet abszurditását fokozza, hogy a bíró döntése jogszabályba ütköző: Kanada Büntető Törvénykönyve (293. § (1) b.) ugyanis kimondja, hogy bárki, aki poligám kapcsolatot szentesít (függetlenül attól, hogy házasságként vagy csak együttélésként), öt évig terjedő börtönnel büntetendő. A tartományi legfelsőbb bíróság ítéletével megvalósította ezt a tényállást.

Néhány nappal később, még ugyanazon a héten Kanada legfelsőbb bírósága egy másik történelmi jelentőségű ítéletet hozott, szintén hosszas pereskedést követően.

Ennek elszenvedője a Trinity Western University, egy Ontario és British Columbia tartományokban működő evangéliumi keresztény egyetem, amely jogi fakultást kívánt létrehozni. Az akkreditációt azonban a tartományi akkreditációs bizottságok megtagadták. Indokuk az volt, hogy az egyetem szabályzata olyan előírásokat tartalmaz, amelyek korlátozzák az LMBT személyek, és általában mindazok jogait, akik nem a szabályzatban megfogalmazott, bibliai alapú erkölcsi nézeteket vallják.

Trinity Egyetem

A szabályzat inkriminált része a következőket tartalmazza: „…a Biblia szerint a szexuális intimitás egy férfi és egy nő házastársi kapcsolatára szorítkozik. Isten szándéka szerint a házasság kötelékében megélt szexualitás a házastársak szeretetének örömét és új élet születését szolgálja. Ezeket az alapelveket a TWU közösség tagjai tiszteletben tartják, következésképpen törekszenek a tisztaságra gondolataikban és kapcsolataikban…”

A szabályzat kötelező érvényű, azt minden hallgatónak el kell fogadnia. A szövegből azonban világosan kiderül, hogy a hallgatóktól a szándékot várja el, vagyis azt, hogy fogadják el az abban foglaltakat, és próbáljanak a szerint élni.

De az akkreditációs bizottságoknak és a bíróságnak ez is sok volt.

A fenti döntések nem festenek túl fényes képet a Kanadában élő keresztények számára. Az mindenképpen látszik, hogy a családról, életről, szexualitásról szóló keresztény tanítás újra és újra összeakad a jelenleg uralkodó ideológiai irányzattal, akkor különösen, ha egy keresztény szervezet az elképzeléseit a közéletben is próbálja megjeleníteni.

Nagyon úgy tűnik, hogy ha ez így folytatódik, a kanadai keresztényeket saját politikai kultúrájuk fogja lassan rejtettségbe kényszeríteni.

Forrás és fotó: Puskás Balázs/S4C.News              Magyar Kurír (2018. június 18. hétfő 13:53)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ausztriában jön a férfi/nő mellé a harmadik nem

 

Az osztrák alkotmánybíróság úgy döntött pénteken, hogy a hatóságoknak el kell ismerniük a harmadik nem, az úgynevezett interszex identitás létét, írja az MTI. E fogalom bevezetésével azoknak az embereknek az életét könnyítik meg, akik nem egyértelműen férfiként vagy nőként tekintenek magukra. Ausztriában ezt ezentúl anyakönyveztetni is lehet majd egy harmadik lehetőség választásával.

Gerhart Holzinger az osztrák alkotmánybíróság elnöke  (Fotó: Florian Wieser / MTI / EPA)

 

A döntés értelmében az alkotmányt nem szükséges emiatt megváltoztatni, mert annak értelmezése megengedi, hogy alternatív nemi identitások is bejegyezhetőek legyenek.

Ítéletét a bíróság azzal az érvvel támasztotta alá, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikke garantálja az emberek identitását, egyéniségét és integritását, és ezzel "védi az eltérő nemi identitással bíró embereket attól, hogy nemüket mások határozzák meg".

A bíróság különböző kifejezéseket is javasolt a harmadik nem meghatározására - mint például "eltérő", "köztes" vagy "nyitott" -, de a döntést erről a parlamentre hagyta. Tavaly novemberben Németországban született hasonló döntés az alkotmánybíróságon.

Az osztrák alkotmánybíróság egy felső-ausztriai személy beadványára reagálva hozta ezt a határozatát. Az illetőnek nem engedték meg, hogy nemi identitásának meghatározásában a "köztes" vagy más kifejezést jegyeztessen be. Kérését az illetékes polgármester és a tartományi közigazgatási bíróság is elutasította.

A döntést vegyesen fogadták az osztrák parlamenti pártok. Harald Stefan, a kisebbik koalíciós partner, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotmányügyi szóvivője szerint az ítélet "nem csak hogy teljesen érthetetlen", hanem számos problémát is felvet, például a hadkötelezettség vagy a nyugdíjkorhatár tekintetében. A bíróság az FPÖ szóvivője szerint nem tett jó szolgálatot a köztársaságnak, s külön gondot okoz majd, hogy mit kezdjenek ezzel az ítélettel.

A döntés "fontos mérföldkő a valódi egyenlő bánásmód" tekintetében, vélekedett Mario Lindner, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyenlő bánásmód és LGBTIQ-szóvivője. Mint mondta, az interszex emberek számára ez végre biztosítja Ausztriában a láthatóságot és a státusuk elismerését.

 "Végre megérkeztünk a 21. századba" - üdvözölte az alkotmánybíróság ítéletét az ellenzéki liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt frakcióvezetője, Niki Scherak. Szerinte a politikának még további intézkedéseket is kell hoznia a nemi diszkrimináció ellen, a szülőknek például meg kellene adni a jogot, hogy születéskor milyen nemet jegyeztessenek be gyermekük számára.

Forrás: Index (2018.06.29. 20:52) RA

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás