Tiszta Forrás
2019. április 19.   
Névnap: Emma, Malvin

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

~ ~ ~ ~ Anima Christi, sanctifica me. ~ ~ Corpus Christi, salva me. ~ ~ Sanguis Christi, inebria me. ~ ~ Aqua lateris Christi, lava me. ~ ~ Passio Christi, conforta me. ~ ~ O bone Jesu, exaudi me. ~ ~ Intra tua vulnera absconde me. ~ ~ Ne permittas me separari a te. ~ ~ Ab hoste maligno defende me. ~ ~ In hora mortis meae voca me. ~ ~ Et iube me venire ad te, ~ ~ Ut cum Sanctis tuis laudem te. ~ ~ In saecula saeculorum. ~ ~ Amen ~ ~ / St. Ignatii orationem/ ~ ~ ~ ~ II ~ ~ ~ ~ Imádság a magyar nemzetért: ~ ~ ~ ~ Krisztus lelke, szentelj meg engem! ~ ~ Krisztus teste, üdvözíts engem! ~ ~ Krisztus vére, ihless meg engem! ~ ~ Krisztus oldalából kifolyó víz, ~ ~ moss tisztára engem! ~ ~ Krisztus kínszenvedése, erősíts meg engem! ~ ~ Ó, jóságos Jézus, hallgass meg engem! ~ ~ Szent sebeidbe rejts el engem! ~ ~ Ne engedd, hogy elszakadjak tőled! ~ ~ A gonosz ellenségtől oltalmazz engem! ~ ~ Halálom óráján hívj magadhoz engem! ~ ~ Add, hogy eljussak hozzád, ~ ~ és szentjeiddel dicsérjelek téged, ~ ~ mindörökkön-örökké. ~ ~ Ámen. ~ ~ / Szent Ignác imája/ ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
29 látogató

Látogatások

- ma: 1089
- tegnap: 818
2018.08.09. 11:10 JóB
Hozzászólások: 0

FÜLÖP ATYA A KERESZTÉNYSÉG LEGRÉGEBBI TEMPLOMAIBAN

FÜLÖP ATYA A KERESZTÉNYSÉG LEGRÉGEBBI TEMPLOMAIBAN

Fülöp atya meglátogatta az 1500 méter magasan fekvő, hatalmas sziklákra épült Maaloulát.

A kisváros egyike annak a három településnek, ahol még beszélik Jézus Krisztus nyelvét, a nyugati arám dialektust.

Itt található két monostor, melyek a legrégebbi keresztény monasztikus épületegyüttesek közé tartoznak: a Szent Tekla- és a Szent Szergiusz és Bakhusz monostor.

Mindkét szerzetesház szomorú események tanúja volt.

2013-ban kétszer is elfoglalták a várost a dzsihadisták, tizenhárom lakost meggyilkoltak, a monostorokat kifosztották. A Szent Tekla-templomot föl is gyújtották, a Szűz Mária szobrokat ledöntötték, a falon található ábrázolásokat kalapáccsal zúzták szét, a szerzetes nővéreket pedig elrabolták. Három hónap múlva tudta kiváltani őket a kormány, de még sokáig nem jöhettek vissza a monostorukba. Fülöp atya több nővérrel is találkozott, s az egyikük megbékélten beszélte el neki a megpróbáltatásaikat.

A város szélén található 3. századi Szent Szergiusz és Bakhusz monostor egy korábbi, római kori pogány szentély helyén épült. A kis görögkatolikus templom ikonosztázában a világ legrégebbi ismert ikonjai foglaltak helyet. Ezeket az ősi ikonokat, a többi ikonnal és a templom többi berendezésével együtt – beleértve a kétezer éves cédrusfa ajtaját – a dzsihadisták elrabolták, a templomot teljesen kifosztották.

Megrongálták az oltárt is, amely még a pogány szentélyből származott, tehát szintén kétezer éves kőépítmény. A világhírű és felbecsülhetetlen értékű ikonok nem kerültek elő, ám a négyszáz éves harang, a cédrusajtó, és néhány apróbb tárgy Bejrútban bukkant föl, melyeket egy jó szándékú és tehetős magánszemély megvásárolt és visszajuttatott a templomba. Egy helyi lány készségesen mesélte el a templom történetét, és Fülöp atya kérésére elimádkozta óarám nyelven a Miatyánkot, illetve ugyanezen a nyelven néhány zsoltárverset is a Sokirgalmú himnuszból (135. zsoltár). Végül különösen finom, helyi édes borral kínálta a látogatókat.

Maaloula után egy közeli városba, Seidnayába utazott Fülöp atya. Ez az egyik legismertebb búcsújáróhely Szíriában. A kis városkában húsz templom is van. Itt őrzik az első, a hagyomány szerint Szent Lukács festette Istenszülő ikont, amely előtt folyamatos lehetőség van imádkozni.

Sokan jönnek ide zarándokok, sok esetben gyermekáldást kérő édesanyák. Érdekes módon az ikon nem látható, egy díszes ezüst dobozban őrzik. Innen egy erős kaptatóval lehet fölmenni a görögkatolikusok által őrzött Szent Tamás monostorhoz. Ennek területén található a Mar Touma templom, amelynek a tetejére is ki lehet mászni a templomból nyíló remetlakon keresztül. Jelenleg nem él itt remete, az utolsó mintegy száz évvel ezelőtt lakott itt.

 

Búcsúzásul a falu legnagyobb melkita templomát is meglátogatta Fülöp atya, ahol éppen Úrszínváltozás búcsúi ünnepére készültek. A helyi cserkészek fúvós és ütős zenekara lelkesen eljátszott néhány darabot a magas rangú vendégnek.

Forrás:  Hajdúdorogi Főegyházmegye (Király András)

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás