Tiszta Forrás
2023. december 11.   
Névnap: Árpád, Árpádina

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 29
- tegnap: 199
2019.02.02. 20:30 JóB
Hozzászólások: 0

Gyerekcsíny, vagy gondatlanságból elkövetett emberölés?

Gyerekcsíny, vagy gondatlanságból elkövetett emberölés?

A Ráday utcai református kollégiumban történt tűzvész sokkolta a magyar közvéleményt. Egy 46 éves, négy gyereket nevelő családapa bennégett a tűzben.

A kollégium diákjainak sikerült kimenekülniük, de sokaknak mindene elégett. Az épületben keletkezett anyagi kár szinte felbecsülhetetlen. A bontás, és egy új kollégium felépítése többszáz milliós nagyságrendű. A vizsgázó diákok elvesztették szálláshelyüket, a tanulmányaik folytatása jelentős nehézségekkel jár.

 

Olvassuk az újabb döbbenetes hírt: a kollégiumot három fiatalkorú gyújtotta fel. Előre megfontolt szándékkal indultak el aznap este: valamit felgyújtani. A következmények végzetesek lettek.

A 15 éves és 16 éves elkövetők már nem gyerekek, legalábbis nem olyanok, akik nincsenek tisztábban azzal, hogy mit jelent, mit jelenthet a gyújtogatás.

Bevallották tettüket, mégsem kerültek előzetes letartóztatásba. Hogy miért nem? Íme, az indoklás:

A Károli Gáspár Református Egyetem budapesti, Ráday utcai kollégiumában történt tűzért felelős kamaszok büntetésének várható tartama nem indokolja a letartóztatást, ezért védekezhetnek szabadlábon- magyarázta Borbély Zoltán jogász az M1-en.

A jogász azt mondta, a rendőrség közveszély okozás miatt hallgatta ki a három fiút; és bár nem élet kioltását célozta a gyújtogatás, a közveszély okozás a veszély tekintetében szándékosnak minősül.

Ez nagyon súlyos bűncselekmény, a fiatalok heccnek gondolták a tettüket, amelynek végül egy négygyerekes családapa esett áldozatul - fűzte hozzá. (Forrás: Origó)

Ha jól értelmezem az indoklást, akkor ez azt jelenti, hogy a nyomozás befejezése előtt, a vádirat elkészülte előtt, a bírósági ítélethozatal előtt valaki már előzetes döntést hoz. Ez vélelmezi a majdani ítélet nagyságát, és ezt tényként használja fel a gyújtogatók szabadlábra helyezésére. Mert lehet az esetet meggondolatlan gyerekcsínynek minősíteni, és lehet gondatlanságból elkövetett emberölésnek is. Mert ezek a gátlástalan suhancok gyilkoltak. Az, hogy az áldozatok száma nem lett sokkal magasabb, nem rajtuk múlott.

Budapest kapcsán óhatatlanul is eszünkbe jut a karácsonyi tüntetés sorozat. Eszünkbe jut a felheccelt (sokak szerint jól fizetett) randalírozók magatartása.

Gyújtsuk fel! Mindent, amit lehet: az ország karácsonyfáját, a rászoruló gyerekeknek szánt szánkókat, s talán még az Országházat is. A hangadó, pártszínekbe bújt felbujtók még dicsekedtek is ezzel.

De eszünkbe jut a HaHa (nomen est omen!) nevű alakulat pár évvel ezelőtti felvonulása is. Ott ugyanez volt a jelszó: Gyújtsuk fel Budapestet!

 

Hogy hány ember ítéltek el jogerősen ezek miatt a (demokrácia intézményei ellen elkövetett) bűncselekmények miatt, arról nemigen lehet hallani. Jogosan háborognak a tisztességesen dolgozó, adófizető állampolgárok: az ő pénzükből fizetett, gyújtogatásra buzdító ál-politikusok bármit megtehetnek büntetlenül.

Kíváncsi lennék rá, hogy ezek a gyújtogató fiatalok hány ilyen tüntetésen gyújtogattak eddig? Hányszor kerültek összeütközésbe a törvénnyel? Járnak-e egyáltalán iskolába, és ott milyen a magatartásuk?

 

Éppen egy egyházi intézményt szemeltek ki maguknak: lehet, hogy ez véletlen, de az is lehet, hogy nem.

 

Amikor Mózes a Hórebről visszatért az Isten által kőbe vésett törvényekkel, a nép az általa készített aranyborjút imádva tobzódott. A nép elfordult Istentől, megszegte az Istennel kötött szövetséget, semmibe vette az Isten által alkotott törvényeket. Súlyos árat fizettek a bálványimádók, az istentagadók: halállal lakoltak.  Az ebben a korban érvényben levő „szemet szemért, fogat fogért” elv visszatartotta a bűnre hajlamos embereket a bűntettek elkövetésétől.

Ma már nem ezek az elvek érvényesülnek a törvényhozás és végrehajtás területén. Ha még érvényben lennének a mózesi törvények, a szándékos gyújtogatókat, a potenciális gyilkosokat a városok főterein máglyán égetnék el. Az emberi humánum új alapokra helyezte a jogalkotást, de mintha fordítva működnének az emberi életet, az emberi értékeket védeni hivatott intézmények.

Korunkban, a liberális eszméktől átitatott társadalmakban az erkölcs, a tisztesség, a becsületesség, a hazaszeretet a globalizmus szemétdombjára kerültek. A törvény érvényesítése, mindezen értékek védelme csak írott malaszt marad.

 

Hány embernek kell még meghalni, mennyi értéknek kell még elpusztulni ahhoz, hogy érvényt lehessen szerezni a törvénynek, hogy ne a bűnöző „jogait” hangsúlyozzák harsogva, hanem az áldozatok jogai érvényesüljenek.

 

Egy gondos szülő legelső intelme a cseperedő gyermekének: a tűzzel nem szabad játszani! Aki a tűzzel játszik, - akár kicsiben, akár nagyban - az előbb-utóbb magát is megégeti.

Aki tűzbe akar borítani egy várost, egy országot, vagy földrészeket, annak a tűz jut osztályrészül: a kárhozat tüze.

 

Vissza kell térni az Istennel kötött szövetséghez, vissza kell térni az isteni parancsok megtartásához, vissza kell térni a krisztusi szereteten alapuló emberi együttéléshez. Csak így lehet elkerülni az örök tüzet. Csak így lehet eljutni a minden embernek elkészített örök otthonba, Isten országába.

 

A.D.2019.02.02.©JóB

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás