Tiszta Forrás
2022. december 04.   
Névnap: Borbála, Barbara

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Napi intelem: • • • Keresd fel gyakran az istenfélő embert, akiről tudod, hogy megtartja a törvényt, akinek a szíve szíved szerint való, aki, ha megbotlasz, fáradozik érted. (Sirák fia könyve: 37.12) • • •

Jelen van

0 felhasználó
31 látogató

Látogatások

- ma: 71
- tegnap: 277
2019.05.30. 08:00 JóB
Hozzászólások: 2

Összeütközött két hajó a fővárosban, a Dunán

Összeütközött két hajó a fővárosban, a Dunán

Heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a fővárosban, a Dunán a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, őket kihűléses tünetekkel vitték kórházba.

 

 

Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. 16 ember eltűnt. Nagy erőkkel folyik a mentés a Duna teljes magyarországi szakaszán, amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak.  (Frissítések a cikk végén!)

A Hableány nevű turistahajó egy nagy méretű szállodahajóval ütközött szerdán este a Parlament közelében, a szakadó esőben. A nagy hajó elsodorta és maga alá gyűrte a kisebbet. A turistahajó gyorsan elsüllyedt.

A roncsot a Margit híd pillérétől három méterre, a Duna mélyén találták meg.

Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni. A hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú magyar személyzet tartózkodott.  Eddig 19 embert sikerült kiemelni a vízből, közülük heten meghaltak. Volt olyan áldozat, akit több kilométerre a baleset helyszínétől, az M0-s déli hídjánál találtak meg. Hét embert vittek kórházba kihűléses tünetekkel. A kimentettek közül több embert újra kellett éleszteni.  

A rendőrök és a tűzoltók mellett katonák is részt vesznek a kutatásbanFOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO

16 embert még keresnek.

A teljes magyarországi szakaszon kutatnak

A hatóságok a Duna teljes magyarországi szakaszára elrendelték a kutatást, műszerekkel és búvárokkal keresik az eltűnteket. A mentésbe a rendőrök és a tűzoltók mellett katonák is bekapcsolódtak.

 
Tűzoltók és rendőrök a Müpa előtti pontonon a Parlament közelében ütközés miatt felborult és elsüllyedt Hableány rendezvényhajó utasai után kutatvaFORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Arról egyelőre nincs információ, hogy az áldozatok, az eltűntek vagy a kimentettek között vannak-e a személyzet magyar tagjai.

A mentést nehezítette a szakadó eső, az erős szél, a sötétség, a víz alacsony hőmérséklete, továbbá az, hogy a Duna árad, és a folyónak erős a sodrása. A budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint. Jelenleg 5 méter körüli a vízállás. A víz 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

17 mentőautó érkezett a helyszínreFORRÁS: AFP/GERGELY BESENYEI

Kihűlés, sokk

Zacher Gábor toxikológus az M1 csatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy a kihűlés komoly fenyegetést jelent, és a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

Helyszínen a belügyminiszter

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint a keresés elhúzódó folyamat lesz.

A helyszínre érkezett szerda éjjel Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is.

Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját. A rendőrség csütörtök délelőttre ígért részletes tájékoztatást a balesetről.

 

Az áldozatok azonosítását a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársai segítik.

A dél-koreai követség munkatársai a rendőrség egyik képviselőjével egyeztetnekFORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Kormányszintű operatív csoport alakult

A külügyminiszterrel az élen, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök az ország turistáit ért magyarországi vízi balesettel kapcsolatban. Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyenek meg minden lehetséges intézkedést a balesetet szenvedett dél-koreai turisták megsegítésére.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatalvezetőjétől. A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb

18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán. Ez a hajó volt a szerda esti baleset másik résztvevőjeFORRÁS: MTI/LAKATOS PÉTER
Sérülés a Viking Sigyn szállodahajónFORRÁS: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Műszaki hibáról nem tudnak

A Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály azt mondta, rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogya hajót folyamatosan szervizelték,műszaki hibáról nem tudnak. A Panorama Deck Kft. „minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében”. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik – tette hozzá. 

Korábbi felvétel a Hableány rendezvényhajórólFORRÁS: MTI/MIHÁDÁK ZOLTÁN

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a cég flottájának 2003 óta.

http://www.hajoregiszter.hu/hajoadatlap/hableany_/1355

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hable%C3%A1ny_(haj%C3%B3)

Forrás:  MTI/ORIGÓ

.......................................................................................

Frissítés:

Zárt helyiségben vizsgálják a Hableányt

https://www.origo.hu/itthon/20190611-zart-helyisegben-vizsgaljak-a-hableanyt-csepel.html

 

Kiengedték az óvadék kifizetése után a Viking Sigyn kapitányát

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/06/12/kifizette-az-ovadekot-szabadlabon-vedekezhet-a-viking-sigyn-kapitanya

 

Videó készült a Viking kapitányáról, amikor belerohant a Hableányba

https://www.origo.hu/itthon/20190705-video-keszult-a-viking-kapitanyarol-az-utkozes-pillanataban.html

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#2    2019.06.10.   21:26:25   Kriszta
#1    2019.05.31.   20:09:05   Kriszta
Szörnyű tragédia.
Részvétem a hozzátartozóknak és köszönet az összes mentésben résztvevőnek !