Tiszta Forrás
2022. november 30.   
Névnap: András, Andor

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

~ ~ ~ ~ Esti ima: Urunk, fölséges Isten, egyedül te vagy halhatatlan és fényességed alkonyt nem ismer. A mi napunkra éjszaka borul. Maradj velünk irgalmas szeretettel! Eléd emelem az elmúlt napot, amit csak tettem: a jót is, a rosszat is. A jót neked köszönöm, a rosszat bánni akarom előtted. Fogadj el és ismerj magadénak! Atyám, a szívem vádol engem, de te nagyobb vagy a szívemnél. Nem mentegetőzöm: te mindent tudsz és megbocsátasz nekem, mert Jézus meghalt értem. Áldd meg az egész emberiséget és vezesd Országodba! Viseld gondját minden szükségében népünknek, hazánknak! Légy távollévő testvéreink oltalmazója, a megholtaknak pedig adj örök nyugodalmat Krisztus, a mi Urunk által. Ámen. ~ ~ ~ ~ Ezzel a szép esti imával kívánok a főszerkesztő és szerkesztő társaim nevében is minden kedves olvasónknak nyugodalmas jó éjszakát! ~ ~ ~ ~ (Krisztina) ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
47 látogató

Látogatások

- ma: 227
- tegnap: 239
2015.01.23. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Bibliákat foglalt le a hatóság Malajziában

Bibliákat foglalt le a hatóság Malajziában
2015. január 23. péntek

 

Malajziában tilos maláj nyelven nyomtatott keresztény kiadványban Allahként hivatkozni Istenre: a szövetségi bíróság január 21-én elutasította a katolikus egyház felülvizsgálati kérelmét. A hatóság bibliákat és vallási témája könyveket foglal le – tájékoztat a Vatikáni Rádió német szerkesztősége.

 

 

2007 óta folyó jogi csatározás végére tett pontot Malajziában a szövetségi bíróság döntése, miszerint katolikusok nem használhatják az Allah szót, vagyis: tilos maláj nyelven nyomtatott keresztény kiadványban Allahként hivatkozni Istenre. Ez a konfliktus a vallásszabadság próbaköve, és annak határait feszegeti. A muszlim csoportok örülnek, a keresztények csalódottak.

Az összeütközés alapja az, hogy a malájok, ahogy számos arab ország keresztény kisebbségei, az Allah szóval illetik Istent.

Az ügyet a Herald katolikus egyházi lap rombantotta ki – mondta el a Vatikáni Rádió német szerkesztőségének Bernardo Cervellera atya, az AsiaNews főszerkesztője.

A Dél-Ázsiát jól ismerő főszerkesztő szerint a bíróság döntését borítékolni lehetett, mert a hatóságok, a rendőrség és a kormány is, többször hangot adtak nemtetszésüknek, hogy katolikusok Allahként nevezik meg Istent. A legfőbb probléma pedig az – mutatott rá Cervellera –, hogy elkezdték lefoglalni azokat a vallási könyveket és a bibliákat, melyekben szerepel az Allah név.

Valójában Malajzia keresztényei már azelőtt is Allahként szólították meg Istent, mielőtt az első muszlimok keletre, Malajziába települtek volna – mondta a főszerkesztő.

A keresztények számára nincs reménysugár, hogy változtatnak a döntésen. Cervellera atya szerint a Mohamed-karikatúrák megjelenése nagy feszültséget váltott ki a muszlim világban, és a maláj kormány nem akar semmi olyat tenni, ami kiválthatja az iszlám közösség nemtetszését, és esetleg további erőszakhoz vezethet.

A keresztények számára nincs más lehetőség, mint elfogadni az ítéletet, akkor is, ha teljességgel igazságtalan, és ignorálja a történelmet. A Maláj-félsziget békéje érdekében nincs más megoldás – hangsúlyozta Cervellera, és hozzátette, az utóbbi évek olyan döntései, melyek elismerték a keresztények részéről Allah nevének használatát, azonnal kiváltották az iszlám csoportok ellenállását: keresztények és templomok megtámadásával válaszoltak. Így az erőszaktól való félelem nem alaptalan.

A bíróság véleménye szerint az, hogy keresztények Allahként beszélnek Istenről, összezavarja a muszlimokat, akik minden eszközzel meg akarják akadályozni az esetleges áttérést. Azzal azonban, hogy a keresztények nem használhatják az Allah megnevezést, egyik oldalra kerülnek a keresztények, a másikra a muszlimok, s nem lesz lehetséges közöttük a párbeszéd.

Malajzia demográfiája összetett. A többséget adó malájok mellett számos más etnikum él az országban. Mára a közel 29 milliós lakosság többsége (53%) iszlám vallású és csupán 6–9% keresztény. Az népesség 17%-a buddhista, 12% kínai népi vallások követője, 7% pedig hindu.

Fotó: Faz.de, Katholisches.de

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás