Tiszta Forrás
2023. szeptember 23.   
Névnap: Tekla, Líviusz

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
28 látogató

Látogatások

- ma: 100
- tegnap: 116
2020.04.26. 12:00 JóB
Hozzászólások: 0

Vírus váltás, stílus váltás

Vírus váltás, stílus váltás

 

Valami alapjaiban változtatta meg a világunkat (de az is lehet, hogy valaki). Legalábbis ezt érzik és mondják a politikai elemzők. Ezen gondolkodnak az egyház tapasztalt, józan gondolkozású püspökei, papjai, erről beszélnek a sokat látott és megélt idős emberek, és ez aggasztja az érettségi előtt álló fiatalokat is.

Az utóbbi évtizedekben megszokhattuk a menetrendszerűen érkező, influenza jellegű világjárványokat. Az Európán kívüli kontinenseken történt tömeges megbetegedések rövid időn belül átterjedtek a többi kontinensre is, világjárványokat okozva.  

A mai globalizált világ kiváló táptalaja lehet a világjárványok létrejöttének. Az AIDS, a H1N1, a SARS vírus okozta megbetegedések a világméretű turizmus, a multinacionális kereskedelem, a legális, és illegális migráció fokozódásával futótűzként terjedhetnek az egész világon.

 

   Az 1980-as évek elején rejtélyes tüdőgyulladás-esetek és ezzel együtt régebben csak elvétve látott daganat-típusok tűntek fel az USA-ban. Ezek voltak az AIDS betegség első jelei. A járvány nagyon gyorsan terjedt, 1985-re az USA és Afrika szerte elterjedt, 1990-re pedig már az egész világot érintette.

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett, gyakorlatilag 100%-os halálozású tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent.

Kamerunból származik. Mára minden földrészen megtalálható. 1981-ben azonosították, azóta több mint 25 millió ember esett áldozatául. Napjainkban az AIDS által legsúlyosabban érintett kontinens minden szempontból Afrika.

   A mostani koronavírus-járványhoz hasonlóan 1956-ban is Kínában kezdődött az ázsiai influenzaként emlegetett és egészen 1958-ig tartó járvány. A H2N2-es vírust egy délnyugat-kínai tartományban mutatták ki először. Európában is voltak megbetegedések. Svédországban 1957 elején iskolákat kellett bezárni. Szingapúrba februárban érkezett meg, majd áprilisban Hongkongban, júniusban az Egyesült Államokban mutatták ki, ahol majdnem 70 ezren haltak meg a járványban. Akkor is elsősorban az idősekre volt veszélyes a vírus. Világszinten 1 és 4 millió között lehetett a halálos áldozatok száma.

Ettől enyhébb volt a hongkongi influenza, ami 1968-ban és 69-ben okozott megbetegedéseket világszerte.

   Jelentős fenyegetettséget jelentett az 1976-ban megjelenő sertésinfluenza, valamint az 1997-99-ben megjelenő madárinfluenza, mely állatokról terjedt át az emberre.

   2003-ban lezajlott, a SARS-CoV koronavírus okozta SARS világjárvány. A H1N1 is az influenza vírus egyik mutálódott változata, úgynevezett pandémiája. 2009 áprilisában a H1N1 egy változata halálos áldozatokkal járó megbetegedéseket okozott Mexikóban.  A kór átterjedt az USA-ba, valamint később Európába is.

 

A COVID-19, napjaink járványa 2019 decemberében ütötte fel a fejét a kínai Vuhan városban. Ez a koronavírus járvány merőbben más reakciókat váltott ki, mint azt az előző járványok esetében tapasztalhattuk. Mintha egy valódi háborús helyzetet szimuláló nemzetközi hadgyakorlat részese lenne az egész világ. Az ellenség a koronavírus. Mintha felsőbb utasításra - a járvány súlyosságára való tekintettel - hadiállapotot vezettek volna be a föld szinte minden országában. Ha összehasonlítjuk az előzőekben említett járványok kezelésének módját a jelenlegivel, gyökeres változást láthatunk.

 

Amikor egy olyan - viszonylag gyorsan terjedő - ismeretlen vírus okozta világjárvány üti fel a fejét, amely ellen nincs gyógyszer, terjedésének pontos módja és mortalitási rátája nem ismert, indokolt lehet a legmagasabb fokú védelmi intézkedések bevezetése. Hogy van-e létjogosultsága egy hadiállapotnak megfelelő szükségállapot bevezetésének, azt nyilván a hozzáértő szakemberek véleménye alapján kell eldönteni. Az emberi élet védelme minden másnál előbbre való - ennek figyelembe vételével kell dönteni az illetékeseknek a szükséges intézkedések bevezetéséről.

 

Azt gondolhatnánk, hogy ebben a válságosnak mondható helyzetben minden józanul gondolkodó politikus, közszolgálati vezető, és az átlagember is minden tőle telhetőt megtesz, hogy megóvja a saját és a rábízottak egészségét. Sajnálatos módon ez nem minden esetben valósul meg, sőt egyes esetekben ennek az ellenkezőjével szembesülhetünk.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO (World Health Organization), akinek a kompetenciájába tartozik a világjárványok kezelése, a védekezés koordinálása, a koronavírus járvány kezelésére teljesen alkalmatlannak bizonyult. Az Európa Parlament, az EU csúcsszerve képtelen érdemben intézkedni a járvány megfékezése érdekében. Az EU vezető bürokratái eddig sem az európai emberekkel törődtek: fontosabb számukra az ismeretlen, azonosíthatatlan illegális bevándorlók Európába juttatása, a nemzeti érdekeiket védő (főleg kelet-közép európai) országok állandó „regnálása”, mint az itt élők érdeke.

 

A magyar parlament ellenzéke is ellenségként viselkedik. Egyes képviselőik kormányellenes, magyarellenes kirohanásai egy köztörvényes bűnöző kocsmai arroganciájával vetekszenek. Elszomorító, hogy ezek az önmagukból kivetkőző, gátlástalan uszítók busás fizetést kapnak a tisztességesen dolgozó magyar adófizetők pénzéből. Felháborító, hogy büntetlenül gyalázhatnak bárkit a nagy nyilvánosság előtt. Ez az alpári stílus nemcsak a jó erkölcsöt sérti, hanem a vonatkozó törvényekbe is ütközik.

A vértől lucskos guillotinnal fémjelzett korszak ős-liberálisai is demokráciáról, szabadságról, egyenlőségről, testvériségről szónokoltak. E helyett bevezették a diktatúrát, a rabságot, a kirekesztést, a testvérgyilkosságot. Napjaink új-liberális (ma még talán csak verbálisan létező) terrorját is meg kellene állítani, amíg nem késő.

 

A járvány megfékezése érdekében hozott első intézkedések közé tartozott ((nyilván legfelsőbb egyházi utasításra) a templomok bezárása, a hívek kitiltása a misékről, istentiszteletekről. Való igaz, hogy a templomba járók többsége a vírus által leginkább veszélyeztetett idősebb korosztályhoz tartozik. Az ő védelmük indokolttá teheti az eddig soha nem alkalmazott, nem mindennapi lépést.

A multinacionális élelmiszerláncok nagyáruházaiban viszont szinte semmiféle védelmi intézkedést nem foganatosítottak. A 65 éven felüliek számára bevezetett időkorlátozás önmagában nem véd meg egyetlen embert sem. Nem kötelező az arcvédő maszk használata, sem az eladók, sem a vásárlók részére. Nincs lehetőség térbeli izolálásra sem. Nincs (egy-két helyet kivéve) kézfertőtlenítési lehetőség az áruházak bejáratainál. Vevő pedig van: ugyanannyi, mint „békeidőben”.

 

Ha most összevetjük a templomokra és plázákra vonatkozó korlátozásokat, akkor a különbség mondhatni „égbekiáltó”.

 

Amikor egy multinacionális gyárat, üzemet (pl. autógyár) bezárnak, majd másfél hónap múlva ismét elindul a termelés, azt a cég alig érzi meg. Legfeljebb kevesebb lesz valamennyivel az éves nyeresége. De az ott alkalmazásban lévő dolgozó jelentős anyagi veszteséget könyvelhet el. A bezárás és újraindítás ugyanazon járvány közepette történik. A zárás és nyitás időpontjában a járványügyi helyzet, és az ezzel kapcsolatos veszélyforrások szinte ugyanolyanok.

 

A politikusok, elemző közgazdászok naponta nyilatkoznak a járvány várható pénzügyi-gazdasági következményeiről. Világméretű recessziót, gazdasági világválságot prognosztizálnak. Mint a világháborúk utáni történt. De, mint minden válságnak, ennek is vannak (és lesznek) szenvedő alanyai és haszonélvezői. A nagy tömegek lesznek a vesztesek, a kis létszámú spekulánsok pedig a nyertesek, a nyomorúság vámszedői. A világbank már most kínálgatja a kölcsönöket. Természetesen a maga extrém feltételeivel. Ez a kölcsön nemcsak egy egyszerű pénzügyi hitel megállapodás: ennél sokkal több. Nemcsak a kamatos kamattal növelt tőkeösszeget kell visszafizetni, hanem a kölcsönadó feltételeit is teljesíteni kell. Olyan feltételeket, amelyeknek semmi közük nincs egy pénzügyi művelethez. Vállalni kell a teljes kiszolgáltatottságot: az úr - szolga viszonyt.

Ennek legextrémebb példája a Soros-féle örökös kamatfizetési kölcsön projekt, melyet az EU-ra akar ráeröltetni.

 

Nagy üzlet a pénz kölcsönzés, nagy üzlet a vírus elleni védőeszközök gyártása, forgalmazása, és minden valószínűség szerint világméretű üzlet lesz a vírus elleni vakcina gyártása is.

Lehet, hogy nem véletlenül beszélnek a járvány kapcsán mindenféle összeesküvés elméletről. Hogy nem véletlen a vírus megjelenése. Kína és az USA egymásra mutogat. Sűrűn emlegetik a Microsoft-mágus Bill Gates személyét is, miszerint jelentős mértékű érdekeltségei lennének a vakcina előállítás területén. Ő maga nyilatkozta évekkel ezelőtt, hogy fel kell készülni egy világméretű vírus járványra.

 

Időnként a jó öreg Orwellt is emlegetik, aki megjósolta a „Nagy Testvér” által irányított új-világrendet, az emberiség totális függőségét, a szabadság, az emberi jogok teljes elvesztését.

Budapest és a vidéki települések polgármesterei most ízelítőt kapnak: gyakorolhatják időnként a rájuk ruházott teljhatalmat. Egy személyben dönthetnek olyan dolgokról, amelyek normál esetben testületi döntést igényelnek, vagy felsőbb hatóság jogkörébe tartoznak. Ilyenkor derül ki, hogy egy-egy vezető a közösséget szolgálja, vagy önmaga hasznát tartja elsődlegesnek. Vagy hatalmát fitogtatva uralkodni akar a rábízottak felett, vagy önzetlenül szolgálja a választóit.

 

A világ már nem olyan, mint azelőtt. Hogy milyen lesz a járvány után? Nem tudjuk. Egy azonban biztos: a jó emberek jók lesznek ezután is, a gonoszok vélhetően gonoszok maradnak továbbra is. Az önzetlen, másokat szolgáló emberek önzetlenek maradnak a jövőben is, a kapzsi, haszonleső, önmaguknak élők ugyanilyenek lesznek ezután is.

 

A szolgálat és az uralkodás élesen elkülönül egymástól. A globalizáció, a pénzügyi manipulációk, az új világrend, világkormány egy nemzetek feletti uralkodó, elnyomó rendszert vizionál, melynek jeleit már most megfigyelhetjük. Ez egy totális világuralom lenne, élén a Bibliában megjövendölt Antikrisztussal.

 

A szolgálat és uralkodás tökéletes egysége az emberiség történetében eddig csak egyszer valósult meg: amikor a mindenható Isten megtestesült. Isten egyszülött Fia, Jézus Krisztus valósította meg a szolgálat és uralkodás tökéletes harmóniáját. A mindenható Úr mindenki szolgája lett. Ez az egyetlen biztos pont az emberiség történetében. Ez az egyetlen Igazság, amely az idők kezdetétől az örökkévalóságig megmarad.

 

Talán a járvány rádöbbent minket arra, hogy milyen törékenyek, milyen esendőek vagyunk, hogy az emberi kapcsolatok, a felebarát szeretete, a lelki értékek mennyire fontosak. Az igazi hősök nem a celebek, a média sztárok, a hatalmaskodók, hanem a másokat önzetlenül szolgáló, szerető szívű orvosok, ápolók, a járvány idején is segítő emberek. Az igazi érték a szeretet: az emberek szemében, és Isten szemében is. Ettől vagyunk emberek: most és a járvány után is. Ettől leszünk igaz emberek az örökkévalóságban, Isten országában is.

 

A.D.2020.04.26.©JóB

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás