Tiszta Forrás
2021. szeptember 27.   
Névnap: Adalbert, Vince

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ANGELUS ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen. ○ ○ ○ Szent Isten, szent erős Isten, szent halhatatlan Isten, irgalmazz nekünk! ○ ○ ○ Éhínségtől, járványtól, tűzvésztől és háborútól ments meg, Uram, minket! ○ ○ ○

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 79
- tegnap: 167
2015.02.13. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Irakban keresztényekkel kereskedik az Iszlám Állam

Irakban keresztényekkel kereskedik az Iszlám Állam
2015. február 11.

 

Irakban keresztényekkel kereskedik az Iszlám Állam, hogy pénzhez jusson – mondta Karin Maria Fenbert, a Kirche in Not segélyszervezet ügyvezetője a Vatikáni Rádióban iraki útját követően. Beszámolt a Kirkukba tervezett keresztény településről és a menekülttáborokban éleződő konfliktushelyzetről.

 

 

 

A Kirche in Not segélyszervezet hosszú ideje aktívan jelen van Irakban – mondta Fenbert. Egyik legfontosabb törekvésük, hogy ne szűnjön meg teljesen a keresztény jelenlét az Eufrátesz és a Tigris övezte területen. A segélyszervezet vezetője Irakba látogatott, hogy megismerje az Iszlám Állam támadása elől menekülő keresztények helyzetét.

Erbílben tavaly október óta javult a helyzet: az emberek feje felett tető van, akik pedig a sátrakban maradtak, maguk döntöttek így, hiszen ezek a lakhelyek is jó minőségűek. A lakhatás feltételei tehát javultak, nem úgy az emberek lelkiállapota. Teljesen szertefoszlott a menekültek reménye, hogy visszatérhetnek otthonaikba. Az elmúlt ősszel még azt gondolták, az Iszlám Állam nem fogja tudna tartani magát. Mára elveszett a remény, és a többség Irak elhagyásában gondolkodik, még azon az áron is, ha szétszakadnak családok.

A menekülttáborokban egyre nagyobb feszültség érezhető, főként szociális téren. A kiélezett helyzetet az ott szolgáló papok sem tudják kezelni, nincsenek is erre felkészítve, a körülmények a táborok mérete miatt is átláthatatlanok.

Van például egy menekülttábor, ahol jelenleg több ezer embert helyeztek el – számolt be tapasztalatairól Fenbert. – Ezek az emberek hónapok óta mindent az egyháztól kapnak: élelmet, ruhát, áramot, vizet. Fennáll a veszélye, hogy hozzászoknak ehhez a függéshez, s kialakul az emberekben az a tudat, hogy „nektek kell ellátni minket, mi magunk nem vagyunk képesek erre”.

A tábori konfliktushelyzettel és a „nem tehetek semmit” magatartással szemben csak egy dolog segít: az embereket támogatni kell, hogy újra önállóak legyenek. A családapáknak állást kell találni. Erbílben erre az építőipar, Kirkukban az olajipar és az egyházi fenntartású biztonsági szolgálat ad lehetőséget. Reménysugár egy iskola felépítése, melyet a Kirche in Not kezdeményezett. Így legalább a gyerekek számára biztosítani tudják a mindennapos tevékenységet.

Az Irak északi részén fekvő Kirkuk érseke, Yousif Thomas Mirkis a segélyszervezet ügyvezetőjének elmondta: úgy mentette meg keresztények életét, hogy a szó konkrét értelmében megvásárolta őket. Az Iszlám Állam ugyanis azzal jut pénzhez, hogy emberekkel kereskedik, elad keresztényeket és jazidiket, főként nőket és gyerekeket. Az érsek eddig hatvan embert „vett meg”, az üzlet megkötésében muszlimok segítették, akik ezzel életüket kockáztatták. Azoknak a muszlimoknak, akik az Iszlám Állam által ellenőrzött területen keresztényeknek segítenek, számolniuk kell a megtorlással.

Kirkukban július óta 400 ezerre emelkedett a menekültek száma, akik három nagy hullámban érkeztek ide. Elsőként Szíriából, az Iszlám Állam megalakulását követően menekültek ide a keresztények. Júniustól, amikor Moszul az Iszlám Állam fennhatósága alá került, újabb hullám érkezett, majd augusztusban, a Ninivei-fennsík elfoglalása idején következett a harmadik menekültáradat. Jelenleg keresztények, muszlimok és jazidik vannak a menekültek között. A Kirche in Not adatai szerint köztük a keresztények vannak a legkevesebben, számuk 40 ezer körüli. Az egyház minden menekültet válogatás nélkül segít. Táborokat a templomok körül is létesítettek. Egy asszír templom közelében történt január 30-án egy öngyilkos merénylet, s ugyanekkor indult az Iszlám Állam átfogó támadása a város ellen. A menekültek megrémültek, hogy az Iszlám Állam beveszi a várost, de a támadás nem járt sikerrel. Mirkis érsek szerint a város biztonságban van annak ellenére, hogy mindössze tizenkét kilométerre van az Iszlám Állam egyik ellenőrző pontjától, és olajkincse miatt vonzó a terroristák számára.

Mirkis érsek célja, hogy önálló települést építsen a keresztények számára, ebben a Kirche in Not is támogatni fogja akkor, ha dokumentumokkal igazolja, hogy az egyház tulajdonában van az érintett terület. A segélyszervezet vezetője elmondta, egy ilyen település pasztorális célokat is szolgál, s elősegíti, hogy a keresztények Irakban maradjanak.

A Kirche in Not elsősorban a gyerekeknek akar perspektívát adni Irakban. Teszi ezt iskolák építésével, számukra összeállított élelmiszer- és ajándékcsomagokkal.

Október óta nagyon megváltozott az emberek gondolkodása. Ma már nem él bennük a meggyőződés, hogy valaha vissza tudnak térni elhagyott otthonaikba. Ezért ki akarnak vándorolni, vízumért folyamodnak, vagy hosszabb tartózkodásra rendezkednek be a táborokban. Nagyon fontos abban segítséget nyújtani, hogy értelmes jövőt láthassanak maguk előtt – mondta az ügyvezető.

Irakban a keresztények száma 200 ezer körül van, de ez a szám szinte naponta csökken. A családok minden lehetőséget megragadnak, hogy külföldre menjenek. Ausztráliában például már 50 ezer fős iraki közösség él, Detroitban pedig 250 ezer fő. Mindenki azonban nem utazhat el, s valószínűleg nem is akar. A legképzettebbek, leggazdagabbak már régen elhagyták az országot, a kivándorlás már 2003-ban megkezdődött.

Fotó: Kirche in Not, Katolisches.de

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás