Tiszta Forrás
2023. szeptember 27.   
Névnap: Adalbert, Vince

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Minden kedves olvasónknak – határainkon belül, és határainkon túl – nyugodalmas jó éjszakát kívánunk! ~ ~ ~ ~ I ~ ~ ~ Isten, áldd meg a magyart, ~ ~ ~ Jó kedvvel, bőséggel, ~ ~ ~ Nyújts feléje védő kart, ~ ~ ~ Ha küzd ellenséggel; ~ ~ ~ Bal sors akit régen tép, ~ ~ ~ Hozz rá víg esztendőt, ~ ~ ~ Megbűnhődte már e nép ~ ~ ~ A múltat s jövendőt! /Magyar Himnusz/

Jelen van

0 felhasználó
17 látogató

Látogatások

- ma: 6
- tegnap: 161
2021.06.27. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Katolikus templomokat gyújtottak fel Kanadában őslakosok lakta területen

Katolikus templomokat gyújtottak fel Kanadában őslakosok lakta területen
 
 
 
 
 
 
Ez nem az első eset a térségben.
 

kép illusztráció

 

Újabb két katolikus templom vált a tűz martalékává Kanada nyugati részén, Brit Columbia tartományban, egy olyan körzetben, ahol többségében őslakosok élnek.

 

Nem az első eset

A tűzesetek Vancouvertől bő 300 kilométerre keletre történtek, Upper és Lower Similkameen településeken. A rendőrség közlése szerint a Szent Annáról elnevezett és a Chopaka-templomot is felgyújtották szombat hajnalban. Egyelőre vizsgálják, hogy van-e összefüggés a mostani két eset és egy egy héttel ezelőtti hasonló bűncselekmény között, amikor két másik templomot gyújtottak föl innen 50 kilométerre.

Néhány hete 215 indián gyermek földi maradványait találták meg a közelben egy olyan telken, ahol évtizedekkel korábban katolikus bentlakásos iskola működött őslakos gyerekek számára. A héten újabb hasonló esetre derült fény, egy Saskatchewan tartomány székhelyétől, Regina városától 140 kilométerre keletre található bentlakásos iskola területén legalább hatszáz, egyes források szerint hozzávetőleg 750 jelöletlen sírt találtak. Mindkét eset óriási megrázkódtatást keltett az országban.

Régi traumák kerültek a felszínre

A katolikus egyház 1831-től egészen a közelmúltig, 1996-ig működtetett bentlakásos iskolákat Kanadában. Ez idő alatt összesen nagyjából 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától. Nagyon sokan közülük nyomorúságos körülmények között tengődtek, bántalmazták, szexuálisan kihasználták őket, és nagyon sokan alultápláltak voltak. A jelenlegi ismeretek szerint legalább 3200 gyermek vesztette életét az egyházi bentlakásos intézményekben, a többségük tuberkulózisban.

Justin Trudeau kanadai kormányfő bocsánatot kért az elődök erőszakos asszimilációs politikájáért, amelyet károsnak nevezett. A miniszterelnök személyesen arra kérte Ferenc pápát, hogy utazzon Kanadába, és kérjen bocsánatot a katolikus egyháznak az ügyben játszott szerepéért. Hangsúlyozta neki, hogy nemcsak a bocsánatkérés lenne fontos, hanem az is, hogy az Kanadában történjen meg, közvetlenül a kanadai őslakosok előtt. A pápa a közelmúltban fájdalmának adott hangot a kanadai katolikus iskolákban az őslakosok ellen elkövetett bűnök miatt, de az egyház nevében egyelőre nem kért bocsánatot.

 Forrás: (MTI)

 

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás