Tiszta Forrás
2023. november 28.   
Névnap: Stefánia, Jakab

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
16 látogató

Látogatások

- ma: 122
- tegnap: 142
2015.02.28. 00:00 JóB
Hozzászólások: 0

Arctalan bűnözők

Arctalan bűnözők

Bróker-biznisz

 

 

 


Jobb az igazságos úton szerzett kevés, mint a nagy haszon becstelenség árán. (Péld 16.8)
Jobb a szerényekkel alázatban élni, mint a gőgösökkel zsákmányon osztozni. (Péld 16.19)
A gonoszok eltolják a mezsgyekövet, a pásztort és a nyájat megrabolják. (Jób 24.2)

Az árvától elhajtják a szamarát, s elviszik zálogba az özvegy tehenét. (Jób 24.3)
A szegény embert leszorítják az útról, mindnyájan elbújnak a föld szegényei. (Jób 24.4)
Az árváktól is elrabolják földjüket, elveszik zálogba a szegény köntösét. (Jób 24.9)

 

Hosszú sorok állnak a kisváros bankfiókja előtt. Az emberek egyre türelmetlenebbé válnak. El sem akarják hinni, hogy a fizetésük, megtakarított pénzük, az óvoda, iskola, és egyéb intézmények fenntartására a bankba betett összeg eltűnt. A bank bezárt. Csak ígéretek vannak. Pénz nincs.

 Bankárok és brókerek tucatjai számolgatják ezekben a napokban, miként lehet százmilliárdot ellopni az ügyfelektől anélkül, hogy erre bárki rájönne. Nem feltétlenül azért, hogy megismételjék a trükköt, hiszen a bűncselekmény gyanújával illetett Buda-Cash Brókerház vezetői akár rács mögé is kerülhetnek. Sokkal inkább azért, mert a szakmabelieknek is érthetetlen, miként lehetett évtizedes távlatban úgy pakolgatni az ügyfelek pénzét, hogy akár 100 milliárd forint elsíbolása senkinek se tűnjön fel. (Világgazdaság)

 

Hová lett a szegény emberek nyugdíja, a bérből, és fizetésből élő munkavállalók, közalkalmazottak bére, a hosszú évek alatt összekuporgatott forintok, az önkormányzatok, egyéni vállalkozók pénze?

Valakik ellopták, elcsalták, elsikkasztották, eltüntették.

A gyanútlan ügyfeleknek ez alapján nem volt és nem is lehetett fogódzójuk, hogy befektetéseikkor esetleg ne ezt a brókercéget részesítsék előnyben. A társaság éves mérlegbeszámolói rendre pozitív eredményt hoztak. Míg a kilencvenes évek végén az orosz válság még kis híján bedöntötte a Buda-Cash-t, és csak többszöri tőkepótlással tudták egyenesbe hozni, addig a 2008-as válság hatására csak kisebb megbicsaklás látszik a számokban, az utolsó, 2013-ra vonatkozó mérlegbeszámolóban pedig már több mint félmilliárdos eredményt hoztak ki.

Az ügyfelek felé 2013 végén bő 11 milliárdos kötelezettséget könyveltek el, de bankbetétben 12 milliárdnál is több szunnyadt, legalábbis papíron. Mindezt hitelesítette a kötelező könyvvizsgáló, aki a kétezres évek eleje óta ugyanaz, Kötcseiné Gyimesi Katalin.

Ehhez képest most az a gyanú, hogy a brókerház az elmúlt tíz évben valamennyi adatszolgáltatását meghamisította, és az ügyfelek pénzének egy jelentős részével nem tud elszámolni. A kár állítólag akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is elérheti. A brókerházhoz és a céggel azonos érdekeltségi körbe tartozó négy bankhoz felügyeleti biztost rendeltek ki, és ma már a „vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult” fizetőképesség miatt minimálisra, mindössze 60 ezer forintra korlátozták a kifizetéseket az érintett pénzintézeteknél. Nem is maradtak el a bankcsődöknél szokásos tülekedések. (Világgazdaság)

Fehérgalléros, kifogástalanul öltözött, megnyerő modorú „úriemberek”, a bróker-világ elitjei, a „market” sztárok gazdagságot, biztonságot, jó hozamot ígértek.

A gyanútlan emberek hittek a bróker elit gurujainak, és rájuk bízták féltett vagyonukat, cégük pénzét, a falu, vagy város pénzét.

Mi történt? A pénz eltűnt.

Windisch László jegybanki alelnök, az MTI-nek adott legfrissebb interjújában éppen arra utalt, hogy a takarékokból lett négy bank azzal vált a brókerbotrány részévé, hogy a Buda-Cashnek szerepe lehetett a bankok jelentős értékpapír-állományának „eltüntetésében”.

A rendőrségi nyomozásnak vélhetően eljön majd egy szakasza, amikor gyanúsítottak is képbe kerülnek. Az elmúlt évek bankár- és brókerpereiből ítélve azonban évtizedes történet, mire egy-egy ilyen gyanúból jogerős ítélet születik. (Világgazdaság)

A sírással küszködő apa meséli, hogy egyetlen lánya esküvőjére összegyűjtött pénzét szerette volna felvenni. A kisváros polgármestere aggódik, mert az óvodájában nem tudnak főzni a kicsi gyereknek, mert az arctalan bűnözők ellopták a kisgyerekek ennivalójára szükséges pénzt.

Mi lesz a sorsa ezeknek a megkárosított embereknek, vállalkozásoknak? Csak találgatni lehet. A pénzük egy kis részét megkapják az állami alapból (ami az adózóktól beszedett pénzalap). A többi elvész.

A pénz, mint minden egyéb materiális anyag nem vész el: csak ellopják. Hogy hol van most ez a több, mint 100 milliárd (!!!) forint? Csak találgatni lehet.

Aranyotokat és ezüstötöket belepte a rozsda, és ez a rozsda tanúul szolgál ellenetek, és megemészti testeteket, mint a tűz. Vagyonotokat gyarapítottátok még az utolsó napokban is. (Jak 5.3)
Nos, a bér, amelyet a földeteket learató munkásoktól levontatok, felkiált, és az aratók szava felhatolt a Seregek Urának fülébe. (Jak 5.4)
Bőségben éltetek a földön és tobzódtatok, hizlaltátok szíveteket a leölés napjára. (Jak 5.5)

És mi lesz a sorsa az arctalan gazembereknek?  Csak találgatni lehet. Lehet, hogy hosszú-hosszú pereskedés után születik valamilyen ítélet. Lehet, hogy elmarasztaló, de az is lehet, hogy nem.

Élt ott egy Zakeus nevű tehetős ember, a vámosok feje. (Lk 19.2)
Zakeus azonban odaállt az Úr elé, és így szólt: "Íme, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megcsaltam, négyannyit adok helyette." (Lk 19.8)
Jézus ezt felelte neki: "Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám fia. (Lk 19.9)
Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse azt, ami elveszett." (Lk 19.10)


Ezután a balján állókhoz is szól: Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre, amely a sátánnak és angyalainak készült. (Mt 25.41)
 

Egy azonban bizonyos: Isten ítélőszéke előtt nincs mellébeszélés. Ott igaz ítélet születik.

A.D.2015.02.28.©JóB

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás