Tiszta Forrás
2023. szeptember 24.   
Névnap: Gellért, Gerda

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
15 látogató

Látogatások

- ma: 23
- tegnap: 114
2022.06.25. 12:10 beckerj
Hozzászólások: 1

God save us all - Ments meg Urunk, minket!

God save us all - Ments meg Urunk, minket!

 

Vagy fordíthatnánk így is: Isten mentsen meg mindannyiunkat!

 

Az idézett szöveg az angol himnusz egyik mondata. Ennél kifejezőbb, és aktuálisabb fohászt nemigen lehetne elénekelni ma Angliában.

De egész Európában, sőt a világ minden szegletében hasonlóképpen kellene fohászkodni.

A valamikori konzervatív Anglia büszke polgárai az akkurátusan elfogyasztott napi tea mellett üldögélve döbbenettel néznek egymásra: mi történt ezzel az országgal?

 

 

 

 

Tényleg: mi történt Angliával? Mi történt Európával? Mi folyik itt?

Wass Albert kitűnő írása világítja meg leginkább ezt a mindenki számára elképzelhetetlen változást. A címe: Patkányok honfoglalása. Képzeljük csak el, hogy egy angliai vidéki kastélyt - amit az ősidőktől fogva nemesi származású tulajdonosok gondoznak - egyszer csak patkányok hada foglal el. Bizonyára sokkhatást váltana ki a minden fűszálat akkurátusan gondozó angol nemesből.

Megtörténhet-e egyáltalán egy ilyen esemény Angliában? Vagy az értékeire, alkotásaira oly büszke Európában? Pár évtizede mindenki azt a választ adta volna, hogy ez semmiképpen nem következhet be.

A mai valóság viszont elszomorító: a patkányok elfoglalták az ősi nemesek oly nagy gonddal ápolt kastélyait, kertjeit, kiűzve onnan az ősi tulajdonosokat, szemétdombra hajítva azok értékeit.

 

 

Nézem a televízióban a napi híreket: pusztító háború a szomszédunkban, ezernyi áldozattal, menekültek millióival, uszító média-propagandával, előre megírt forgatókönyv alapján szereplő színészekkel. Jól megszervezett illegális migránsáradat EU-s támogatással. Klíma katasztrófa-propaganda érdemi intézkedés nélkül. Buzi-propaganda (nevezzük nevén a dolgokat: a homo embert jelent, a szexuális pedig normális szexualitást, meleg a radiátor télen, homokos pedig a tengerpart), amely már behatolt az élet minden területére. Sokkoló hírek.

 

Nézem a televízióban az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) által szervezett Nemzetek Ligája labdarúgó tornát. A magyar-angol nem akármilyen derbinek ígérkezik. A futball őshazája köztudottan Anglia (ahogyan a teniszé is). Egy ilyen válogatottal játszani mindig élmény. De az UEFA számára mintha nem a labdarúgás, a játék lenne a legfontosabb. Meg az angolok számára sem. Az ízléstelen, szivárvány színeket imitáló UEFA zászló előírt lobogtatása mintha nem a futballról szólna. A „respect”, a „no to racism” kötelezően előírt szlogenek mintha politikai üzeneteket közvetítenének. A csúcs: az angol válogatott térdepelése az amerikai köztörvényes bűnöző emlékére.

 

 

A BLM randalírozás során Amerikában megölt néger rendőrök, fehér emberek emlékére nem térdel le senki. A hab a tortán az angol csapatkapitány buzikat éltető szivárványszínű karszalagja. Hogy mi köze ennek a focihoz? Semmi.

 

 

Nézem a televízióban az Angliában zajló WTA (női tenisz) tornákat. Az eastbourge-i füves pályás tenisztornán a versenyzők nemzetiségét szimbolizáló zászlók között ott lobog a buzik által használt szivárványszínű zászló is. A közvetítés során a kameramannak kötelezően elő van írva a zászló megmutatása. A labdaszedő gyerekek csuklóján szintén szivárványszínű szalag ékeskedik. Az LTA (Angol Tenisz Szövetség) a logóját is szivárvány színekbe öltöztette a torna tiszteletére. Sajnálom szegény teniszezőket: már itt sem a játékról szól a WTA torna, hanem a buzik propagandájáról.

 

 

Anglia a tenisz sport bölcsője (mint ahogyan a labdarúgásé is). A valamikori angol nemesek egyik legnépszerűbb sportja volt a tenisz. Wimbledon az egyik legrégebbi helyszín (és talán az egyik legnépszerűbb is), ahol minden évben tornát rendeznek. Pénzdíjban, és ranglista pontokban is a legmagasabban jegyzett rendezvény. Minden teniszező álma, hogy ide bejuthasson.

 

Egyszer csak jön a szivárványszínbe öltözött LTA (Angol Tenisz Szövetség) döntése: az orosz és fehérorosz sportolókat kizárják a wimbledoni tornáról. Hogy miért? Csak azért mert Oroszországban, vagy Belorussziában születtek. Igaz, hogy évtizedek óta nagy részük Monte Carlóban él, de ez mit sem számít. Ezek a sportolók elfelejtettek szólni a születésük előtt az édesanyjuknak, hogy ugyan vándoroljon már ki Angliába, Amerikába, vagy Nyugat-európába, mert előbb-utóbb baj lesz.

A világméretű felháborodásra való tekintettel a nemzetközi tenisz szövetség „okos” elöljárói kitalálták, hogy a tornán ne osszanak senkinek ranglista pontokat. Ez azt jelenti, hogy az élvonalbeli teniszezők jelentősen visszaesnek a világranglistán (függetlenül attól, hogy játszanak-e Wimbledonban, vagy sem). Ugyanaz a koreográfia, mint az olajembargó esetén: a kedvezményezettek legalább olyan hátrányba kerülnek, mint a kizártak. Kit is szolgálnak az „okosok”?

 

God save us all!

Talán vissza kellene térni a gyökerekhez. Ha Isten nincs velünk, akkor a gonosz lélek, a Sátán hatol be mindenhová. Ennek vagyunk most a tanúi: nemcsak Angliában, hanem Európa és a világ szinte minden részében.

Az ember képtelen felvenni a harcot a gonosszal, mert nem egy súlycsoportba tartoznak. Csak és kizárólag Isten segítségével vagyunk képesek ellenállni a Sátánnak.

A nemzeti himnuszokban nem véletlenül szerepel az Istenhez való fohászkodás:

„God save us all!”  vagy

„Isten, áldd meg a magyart!”

De számtalan nép fohászában megtalálható ez.

 

Ne legyenek kétségeink: az Evangéliumban a végidőkre vonatkozó próféciák szóról-szóra beteljesednek. A mai korban tanúi lehetünk ennek. Bármennyire is nehéz egy Istenben hívő ember sorsa, ellen kell mondani a gonosznak, és minden cselvetésének. mint ahogyan azt a keresztségi fogadalmunkban megígértük. Bármennyire is katasztrofálisnak tűnik a világ és az emberiség helyzete, Isten a világ ura. Aki vele tart, az az Ő országának a várományosa. Aki ellene mond, az a gonosz lélek rabságába kerül - örökre.

 

„God save us all - Ments meg Urunk, minket!”

Angliában is, Magyarországon is, egész Európában és az egész világon! Aki hittel így imádkozik, annak nincs félnivalója. Oda kerül, ahová mindig is tartozott: Isten örökké tartó országába!

 

A.D.2022.06.25.©JóB

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2022.07.10.   22:39:34   beckerj
Megjegyzés:

A wimbledoni női tenisztornát a jelenleg kazah színekben versenyző orosz nemzetiségű Jelena Andrejevna Ribakina (született: Moszkva, 1999. június 17.) nyerte.
Lehetne ezt a sors iróniájának is nevezni, de nevezzük inkább a normalitás győzelmének.

Ugyanitt a férfi tornát a szerb Novák Djokovic nyerte. A győzelem utáni interjúban a családját említette elsőként (szép felesége és két szép gyermeke van).

Ez az igazi győzelem: a wimbledoni teniszpályán is, és a labdarúgó pályán is (a magyar-angol Nemzetek Ligája mérkőzésen).

Látható volt, ahogyan keresztet vet Djokovic edzője a meccs kritikus pillanataiban.

Si Deus nobiscum, quis contra nos? (Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?)