Tiszta Forrás
2020. július 13.   
Névnap: Jenő, Henrik

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ZSOLTÁR 49 ~ ~ ~ ~ Szól az Úr, az istenek Istene, és szólítja a földet napkelettől napnyugatig. ~ ~ Felragyog Sionból ékes szépséggel az Isten. ~ ~ Jön íme, Isten, íme, jön a mi Istenünk és nem hallgat: színe előtt emésztő tűz, körülötte hatalmas förgeteg. ~ ~ Szólítja onnan felülről az eget s a földet, hogy népe fölött ítélkezzék: ˝Gyűjtsétek elém szentjeimet, akik az áldozatban szövetségre léptek velem.˝ ~ ~ Igazságát hirdetik az egek, mert Isten tart ítéletet. ~ ~ ˝Halljad én népem, hadd beszéljek, Izrael, hadd tegyek bizonyságot ellened: Én Isten, a te Istened vagyok. Nem áldozataidért perelek veled, hisz égő áldozataid folyton előttem vannak. ~ ~ Nem veszek el házadból fiatal bikákat, sem nyájaidból kecskebakokat. ~ ~ Mert enyém az erdő minden vadja, az állatok ezrei a hegyekben. ~ ~ Ismerem az ég minden madarát, és ami csak mozog a mezőn, az enyém. ~ ~ Ha éheznék, nem kellene neked szólnom, mert enyém a földkereksége, s mindaz, ami betölti. ~ ~ Eszem-e én a bikák húsát, iszom-e én a kecskebakok vérét? ~ ~ Dicséretet mutass be áldozatul Istennek, és teljesítsd fogadalmaidat a Fölségesnek; Hívj segítségül a szorongatás napján: megmentelek, és te dicsérni fogsz engem.˝ ~ ~ A bűnöshöz azonban így szól az Isten: ˝Miért beszélsz te parancsolataimról, s miért veszed szádra szövetségemet? ~ ~ Hiszen te gyűlölöd a fegyelmet, és hátad mögé veted szavaimat. ~ ~ Ha tolvajt láttál, vele tartottál, házasságtörőkkel közösködtél. ~ ~ Szád gonoszságot árasztott, és nyelved csalárdságot szőtt. ~ ~ Leültél és testvéred ellen beszéltél, és gáncsot vetettél anyád fia elé. ~ ~ Így cselekedtél, s mivel én hallgattam, azt hitted, hogy olyan vagyok, mint te. ~ ~ Pedig perbeszállok veled és mindezt felhozom ellened. ~ ~ Értsétek meg ezt ti, akik megfeledkeztek Istenről, nehogy védtelenek legyetek, amikor elragadlak titeket! ~ ~ Aki a dicséret áldozatát mutatja be, az tisztel engem, és aki bűntelenül jár az úton, annak mutatom meg Isten üdvösségét.˝ ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
16 látogató

Látogatások

- ma: 109
- tegnap: 203
2015.03.11. 10:40 JóB
Hozzászólások: 4

Panem et circenses

Panem et circenses

Az ókori római birodalom császárainak jól felfogott érdeke volt, hogy a birodalomban a tömegek elégedettek legyenek. Ennek egyik eszközeként alkalmazták az „panem et circenses” (kenyeret és cirkuszt) elvet. Cirkuszi játékokkal szórakoztatták a népet, és közben kenyeret osztottak. A cirkuszi játékok fő látványossága volt a vadállatokkal történő küzdelem. Itt főként oroszlánokat engedtek be az arénába. A keresztényüldözések korában a szenzációra éhes tömegek kielégítésére, és elrettentés céljából a kiéheztetett oroszlánok elé hitüket gyakorló embereket vetettek.

Azóta sokat változott a világ: a cirkusz ma már vértelen, az oroszlánok szelídek. A nép ma is igényli a szórakoztatást, vágyik a szenzációra (és csak zárójelben jegyzem meg, hogy vágyik a kenyérre is).

------------------------------------------

A napi sajtóban szenzációként tálalták a hírt:

 

Megszökött három oroszlán Kecskeméten az Eötvös Cirkuszból – értesült a hvg.hu. Két vadállatot rögtön befogtak, de a harmadikat nem találták. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, teherautóval mentették az embereket a parkból.

Az állatok szabadon mozogtak a szabadidőpark területén, amely mellett többek között egy lakópark, nyugdíjas otthon és szakközépiskola is található. A lap munkatársai szerint szerint platós teherautóval mentik ki a parkból az embereket. (MH/hvg.hu – 2015.03.10. 16:54 - Fotók: Szekeres Szabolcs és Terecskei István)

------------------------------------------

Délután három oroszlán szabadult el Kecskeméten, az Eötvös Vándorcirkuszból. A több hektáros szabadidőpark mellett lakópark, nyugdíjas otthon és még iskola is van, ezért az embereket teherautóval mentették.  Senki nem sérült meg, mert a vadállatokat az olasz idomároknak sikerült visszaterelni a kifutóba.


A három oroszlán kitört és három irányba elkezdett szaladni. A Híradónak nyilatkozó Seres Mihály ebrendész véletlenül tartózkodott a parkban, dolgozott, így végignézte, ahogy a három oroszlán elszabadul. (Forrás: M1 Híradó | 2015. 03. 10. 19:38:02)

----------------------------------------------

A média azonnal reagált, és a megszokott eljárás szerint a hírcsatornák egymásra licitálva közölték a szenzációs hírt. Persze nem mindenkinek jutott eszébe, hogy a híradás egyes részleteit ellenőrizze.

Mint később kiderült, a cirkusz területén összesen két oroszlán volt.

 

De ettől az apró bakitól eltekintve a hír igaz, mint azt a fényképfelvételek is bizonyítják (tanúsíthatom, hogy a felvételek eredeti környezetben készültek, és nem manipuláltak).

Az oroszlán különleges ragadozó: ha jóllakott, békés természetű, idomítható, nem jelent veszélyt a környezetére. De ha éhes, akkor kiszámíthatatlan. Felébred benne a vadászösztön, és támad. A szabadidőpark kerítése nem hogy egy oroszlánnak, de még egy jól képzett németjuhász kutyának sem akadály. Simán át tud rajta ugrani.

Itt lakom a szabadidőpark mellett. Minden nap elmegyek előtte: vagy gyalog, vagy személyautóval. A cirkuszok jönnek, mennek. Ilyen esemény még nem fordult itt elő.

De Londonban, Párizsban, Stockholmban sincsenek hozzászokva az utcán sétáló emberek a veszélyhez. Sokat változott a világ.

Cirkuszok, oroszlánok, keresztények ma is vannak. Az iszlámra hivatkozva jól kiképzett, mindenféle technikai, és anyagi eszközökkel ellátott „emberek” gyilkolják barbár módon a keresztényeket, és a velük egyet nem értő hithű muszlimokat is. Ebben a tekintetben hasonlítanak a korabeli cirkuszi oroszlánokra. De van egy lényeges különbség is: az értelmi képesség tekintetében az oroszlánok magasan felettük állnak.

A világ cirkuszaiban a szabadsághoz szokott oroszlánoknak már csak statisztaszerep jut. A napi élelem adagolásával idomítják őket. De az ősi ösztön bennük él, és időnként elszabadulnak…

 

A.D.2015.03.10.©JóB

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#4    2015.03.11.   19:58:26   Kriszta
Előzmény: #3
Köszönöm, megnyugtattál.
#3    2015.03.11.   17:07:31   JóB
A malackát kb. két órája láttam vígan legelészni. A pony is jól van, mindenki ép bőrrel megúszta az oroszlánok "fellépését".

Tegnap éppen akkor mentem haza (autóval), mikor a kék teherautó kigördült a szabadidőpark kapuján. Két rendőrautót láttam, és elég nagy volt a csődület. Azt hittem, hogy valami verekedés tört ki a cirkuszi segédmunkások között (ezek alkalmi munkások, akik segédkeznek a rakodásban, sátor állításban, stb.)

Változik a világ: ma nem a keresztényeket vetik az oroszlánok elé, hanem az oroszlánokat a keresztények elé.
#2    2015.03.11.   13:29:04   Kriszta
Remélem a harmadik képen látható malacka és a kis pony is túl élte az oroszlán támadást.
#1    2015.03.11.   10:47:01   Pela
Tegnap este mikor a híradóból értesültem a hírekről, rögtön rád gondoltam, de meg is nyugodtam, mikor mondták, hogy semmi baj nem történt. Azt viszont nem is gondoltam volna, hogy te pont a szabadidőpark közelében laksz. Istennek legyen hála, hogy nem történt baj!