Tiszta Forrás
2023. szeptember 27.   
Névnap: Adalbert, Vince

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
17 látogató

Látogatások

- ma: 71
- tegnap: 161
2015.03.11. 10:40 JóB
Hozzászólások: 4

Panem et circenses

Panem et circenses

Az ókori római birodalom császárainak jól felfogott érdeke volt, hogy a birodalomban a tömegek elégedettek legyenek. Ennek egyik eszközeként alkalmazták az „panem et circenses” (kenyeret és cirkuszt) elvet. Cirkuszi játékokkal szórakoztatták a népet, és közben kenyeret osztottak. A cirkuszi játékok fő látványossága volt a vadállatokkal történő küzdelem. Itt főként oroszlánokat engedtek be az arénába. A keresztényüldözések korában a szenzációra éhes tömegek kielégítésére, és elrettentés céljából a kiéheztetett oroszlánok elé hitüket gyakorló embereket vetettek.

Azóta sokat változott a világ: a cirkusz ma már vértelen, az oroszlánok szelídek. A nép ma is igényli a szórakoztatást, vágyik a szenzációra (és csak zárójelben jegyzem meg, hogy vágyik a kenyérre is).

------------------------------------------

A napi sajtóban szenzációként tálalták a hírt:

 

Megszökött három oroszlán Kecskeméten az Eötvös Cirkuszból – értesült a hvg.hu. Két vadállatot rögtön befogtak, de a harmadikat nem találták. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, teherautóval mentették az embereket a parkból.

Az állatok szabadon mozogtak a szabadidőpark területén, amely mellett többek között egy lakópark, nyugdíjas otthon és szakközépiskola is található. A lap munkatársai szerint szerint platós teherautóval mentik ki a parkból az embereket. (MH/hvg.hu – 2015.03.10. 16:54 - Fotók: Szekeres Szabolcs és Terecskei István)

------------------------------------------

Délután három oroszlán szabadult el Kecskeméten, az Eötvös Vándorcirkuszból. A több hektáros szabadidőpark mellett lakópark, nyugdíjas otthon és még iskola is van, ezért az embereket teherautóval mentették.  Senki nem sérült meg, mert a vadállatokat az olasz idomároknak sikerült visszaterelni a kifutóba.


A három oroszlán kitört és három irányba elkezdett szaladni. A Híradónak nyilatkozó Seres Mihály ebrendész véletlenül tartózkodott a parkban, dolgozott, így végignézte, ahogy a három oroszlán elszabadul. (Forrás: M1 Híradó | 2015. 03. 10. 19:38:02)

----------------------------------------------

A média azonnal reagált, és a megszokott eljárás szerint a hírcsatornák egymásra licitálva közölték a szenzációs hírt. Persze nem mindenkinek jutott eszébe, hogy a híradás egyes részleteit ellenőrizze.

Mint később kiderült, a cirkusz területén összesen két oroszlán volt.

 

De ettől az apró bakitól eltekintve a hír igaz, mint azt a fényképfelvételek is bizonyítják (tanúsíthatom, hogy a felvételek eredeti környezetben készültek, és nem manipuláltak).

Az oroszlán különleges ragadozó: ha jóllakott, békés természetű, idomítható, nem jelent veszélyt a környezetére. De ha éhes, akkor kiszámíthatatlan. Felébred benne a vadászösztön, és támad. A szabadidőpark kerítése nem hogy egy oroszlánnak, de még egy jól képzett németjuhász kutyának sem akadály. Simán át tud rajta ugrani.

Itt lakom a szabadidőpark mellett. Minden nap elmegyek előtte: vagy gyalog, vagy személyautóval. A cirkuszok jönnek, mennek. Ilyen esemény még nem fordult itt elő.

De Londonban, Párizsban, Stockholmban sincsenek hozzászokva az utcán sétáló emberek a veszélyhez. Sokat változott a világ.

Cirkuszok, oroszlánok, keresztények ma is vannak. Az iszlámra hivatkozva jól kiképzett, mindenféle technikai, és anyagi eszközökkel ellátott „emberek” gyilkolják barbár módon a keresztényeket, és a velük egyet nem értő hithű muszlimokat is. Ebben a tekintetben hasonlítanak a korabeli cirkuszi oroszlánokra. De van egy lényeges különbség is: az értelmi képesség tekintetében az oroszlánok magasan felettük állnak.

A világ cirkuszaiban a szabadsághoz szokott oroszlánoknak már csak statisztaszerep jut. A napi élelem adagolásával idomítják őket. De az ősi ösztön bennük él, és időnként elszabadulnak…

 

A.D.2015.03.10.©JóB

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#4    2015.03.11.   19:58:26   Kriszta
Előzmény: #3
Köszönöm, megnyugtattál.
#3    2015.03.11.   17:07:31   JóB
A malackát kb. két órája láttam vígan legelészni. A pony is jól van, mindenki ép bőrrel megúszta az oroszlánok "fellépését".

Tegnap éppen akkor mentem haza (autóval), mikor a kék teherautó kigördült a szabadidőpark kapuján. Két rendőrautót láttam, és elég nagy volt a csődület. Azt hittem, hogy valami verekedés tört ki a cirkuszi segédmunkások között (ezek alkalmi munkások, akik segédkeznek a rakodásban, sátor állításban, stb.)

Változik a világ: ma nem a keresztényeket vetik az oroszlánok elé, hanem az oroszlánokat a keresztények elé.
#2    2015.03.11.   13:29:04   Kriszta
Remélem a harmadik képen látható malacka és a kis pony is túl élte az oroszlán támadást.
#1    2015.03.11.   10:47:01   __
Tegnap este mikor a híradóból értesültem a hírekről, rögtön rád gondoltam, de meg is nyugodtam, mikor mondták, hogy semmi baj nem történt. Azt viszont nem is gondoltam volna, hogy te pont a szabadidőpark közelében laksz. Istennek legyen hála, hogy nem történt baj!