Tiszta Forrás
2023. szeptember 25.   
Névnap: Eufrozina, Kende

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

~ ~ ♡ ~ ~ KEDVES GYEREKEK! ~ ~ ♡ ~ ~ Ma este a nagy német meseíró Grimm testvérek meséjét láthatjátok. A mese címe: A halász meg a felesége. ~ ♡ ~ ˝Jön már az ismerős százlábú, deres ősz.~ ~ Sepreget, kotorász, meg-megáll, lombot ráz, kruplit ás, szüretel… ~ ~ Sóhajtoz nagyokat, s harapja , kurtírja a hosszú napokat.˝ /Kányádi Sándor: Jön az ősz/ ~ ♡ ~ Álmodjatok szépeket, jó éjszakát gyerekek! ~ ♡ ~

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 115
- tegnap: 127
2023.09.05. 22:15 JóB
Hozzászólások: 0

NAPELEM - a Nap ellen, vagy a nép ellen ?

NAPELEM - a Nap ellen, vagy a nép ellen ?

Furcsa világban élünk. Mintha minden a feje tetejére állt volna (vagy szándékosan állították). Válság van mindenütt: klímaválság, energiaválság, gazdasági válság, politikai válság, értékválság és még sorolhatnám tovább.

De vajon ki, vagy kik vannak válságban?

Mert minden válságnak vannak szenvedő alanyai, és bizony vannak haszonélvezői is. Akik minden válságból vesztesen kerülnek ki, azokat nevezik „nép”-nek. Nevezhetjük még érthetőbben pórnépnek is. A kispénzű, bérből és fizetésből élő dolgozók, a nyugdíjasok nagy többsége, az egzisztenciájukat megteremteni vágyó fiatalok, a betegek, az elesettek.

 

 

És kik a haszonélvezők? Elsősorban azok, akik létrehozzák ezeket a válságokat. A globális nagytőkések, a nem létező háttérhatalom törvények feletti szupergazdagjai, és persze ezek kiszolgálói. A gazdasági, politikai hatalom birtokosai, a privát (ill. privatizált) szolgáltató és egyéb cégek mérhetetlenül gazdag tulajdonosai. Akik persze megfelelő politikai hátszéllel is rendelkeznek. Ez a szél lehet tengerentúli eredetű, vagy európai passzátszél, de lehet akár hazai szellő is. A lényeg az, hogy mindig fújjon.

 

Akkor térjünk a lényegre! Háború van, klímaválság van. A napi politika boszorkánykonyhájában már régen kifőzték a köznépnek szánt menüt. Nem kell az orosz gáz, nem kell az orosz olaj (csak az ukrán gabona), a fosszilis tüzelőanyagokat is el kell felejteni, az atomot meg csak a bombákban lehet „hasznosítani”.

A lecke fel van adva Európa kormányainak. Megújuló energiaforrások kellenek, minél hamarabb (hátha ez megfordítja majd az orosz-ukrán háború menetét is). Nosza rajta, lehet agyalni a megoldáson!

 

És lám-lám, a megoldás karnyújtásnyi közelségbe került. Süt a Nap, egyre melegebb van: a technika egyre fejlettebb, már robotok gyártanak szinte minden tömegcikket. Rájöttek (már régen), hogy a Nap energiáját kellene hasznosítani. Lehetne például szennyezésmentesen áramot előállítani. És hogy lenne a legolcsóbb, netán ingyen? Hát úgy, hogy a lakosság (a bevezetőben említett „nép”) megépíti a napelemes rendszert a saját pénzéből. Megtermeli az áramot, és a felesleget pedig megveszi az állam (ill. az állam által üzemeltetett áramszolgáltató cég). Ösztönözni kell a lakosságot, hogy minél több áramtermelő napelemet telepítsen. Így mindenki jól jár(na)! Meg is történt az ösztönzés (leginkább szóban) és a szorgalmas magyar nép a megtakarított pénzéből megépítette az áhított klímabarát napelemes rendszerét.

Minden szépen indult, mint a mesében. A támogatás, a lakosság életszínvonalának megtartása, a fenntartható fejlődés szem előtt tartása, meg sok egyéb szempont maximálisan érvényesült. Így volt ez (az idősebbeknek még van fogalmuk róla) a népi demokrácia virágkorában is. A munkás, a paraszt mindenek előtt. Övék a hatalom, az ő érdekük érvényesül. De Moszkva, a „szovjet elvtársak”, és Rákosi pajtás összebeszéltek a munkás meg a paraszt háta mögött, és amit az öntudatos munkás és paraszt megtermelt, azt gátlástalanul ellopták. A „mese” és a valóság között már akkor óriási különbség volt.

 

De térjünk vissza napjain valóságába. A mesébe illő napelemes projekt működött egy ideig, mígnem egyik napról a másikra (mintha összebeszéltek volna) leállították. Mert még túlterhelné a hálózatot.

Aztán (mintha megint összebeszéltek volna - talán Brüsszellel) kitalálták, hogy nem jó ez az adok-kapok éves szaldós elszámolás. Pedig ez sem teljesen tiszta és korrekt üzlet! A napelem tulajdonos által a szaldón felül termelt villamos energiát az MVM (Magyar Villamosipari Művek) megveszi kb. 5 (azaz öt) Ft/kWh áron. Amit megvett, azt eladja a szomszédomnak, és nekem is, ha nem termel a napelem kb. 70 (azaz hetven) Ft/kwh áron. Tehát 14-szeres áron.

Ami meglehetősen hasonlít a népi demokrácia korabeli állam-lakosság közötti üzlethez (ezt nevezték népi nyelven „padlás söprésnek”).

De ez az évi szaldós elszámolás is szúrja valakiknek a szemét. Még többet kellene elvenni: legyen havi elszámolás. A lakos termelje csak az energiát, mi majd elvesszük tőle (Brüsszel is ezt mondja /régen Moszkva mondta/).

A szegény embert még az ág is húzza! A nyugdíjas (ha régebben, még a Covid-járvány előtt került nyugállományba) a nyugdíjba menetelekor szerényen meg tudott élni. Mára a nyugdíjának a reálértéke a felére csökkent. Ha a megtakarított pénzéből telepített egy napelemet a saját lakásának az ellátására, most döbbenten tapasztalja, hogy bizony csúnyán becsapták. Hogy kik? A brüsszeli bürokratákról már régóta köztudott, hogy magyar-és emberellenesek. Az MVM megacég meg egy magánhadseregre hasonlít , aki azt tesz, amit akar (meg azt vesz el, amit akar).

 

Az igazság odaát van! - tartja a mondás.

Aki emberben bízik, az előbb-utóbb csalódni fog. A mai világ egy hazugság-tenger, milliárdok fuldokolnak benne. Akiknek nincsenek luxus jahtjaik, műtrágya gyáraik, médiabirodalmuk, akiknek a bankszámláját nem gazdagítják a  külföldről utalt dollármilliók, akik nem adnak „tanácsot” senkinek havi többszázezer forintért.

Akiknek talán csak a házuk tetején egy szerény napelemre futotta. Pedig ők vannak többségben.

 

A.D.2023.09.05.©JóB

 

Utóirat:

Tekintettel a tömeges felháborodásra, az Energiaügyi Minisztérium finomított a szabályozáson. Az eddigi telepítésekre 10 évig marad az évi szaldó elszámolás, de az ezután telepítendő (ha lesz egyáltalán telepítő!) napelemes rendszerek havi szaldós, ill. bruttó elszámolási rendszerbe kerülnek. Ennyi tehát a változás.

Az energia mamut-cégek profitéhsége marad csak változatlan.

 

Pedig meg kellene fontolniuk az örök igazságot:

„Amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd nektek is!”(Mt 7,2)

 

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás