Tiszta Forrás
2023. december 03.   
Névnap: Ferenc, Olívia

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ZSOLTÁR 79 ~ ~ ~ ~ Figyelj ránk, Izrael pásztora, aki Józsefet nyájként vezérled! ~ ~ Aki a kerubok felett trónolsz, ragyogj fel Efraim, Benjamin és Manassze előtt! ~ ~ Ébreszd fel hatalmadat és jöjj, szabadíts meg minket! ~ ~ Isten, állíts helyre minket, ragyogtasd fel arcodat és szabadok leszünk! ~ ~ Uram, seregek Istene, meddig haragszol még néped könyörgése ellenére? ~ ~ Könnyek kenyerével etetsz minket és bőséggel adod nekünk italul a könnyet. ~ ~ Civódás tárgyává tettél szomszédaink előtt, s ellenségeink gúnyolnak minket. ~ ~ Seregek Istene, állíts helyre minket, ragyogtasd fel arcodat és szabadok leszünk! ~ ~ Egyiptomból hoztad ki e szőlőtőt, nemzeteket űztél el és elültetted őt. ~ ~ Utat egyengettél előtte, elültetted gyökereit, s betöltötte a földet. ~ ~ Árnyéka elborította a hegyeket, vesszői az Isten cédrusfáit. ~ ~ Kiterjesztette indáit a tengerig, hajtásait a folyamig. ~ ~ Miért rontottad le kerítését, hogy szaggassák mind, akik elmennek mellette? ~ ~ Pusztítja az erdei vadkan és lelegeli a mezei vad. ~ ~ Seregek Istene, fordulj vissza hozzánk! ~ ~ Tekints le az égből, hogy meglásd és meglátogasd e szőlőt! ~ ~ Oltalmazd, amit jobbod ültetett, s az emberfiát, akit magadnak naggyá neveltél. ~ ~ Tűzzel égették feldúlták, vesszenek el arcod feddésétől! ~ ~ Legyen kezed jobbodnak férfián, az emberfián, akit magadnak naggyá neveltél. ~ ~ Nem távozunk el tőled, te éltetsz minket és mi segítségül hívjuk nevedet. ~ ~ Uram, seregek Istene, állíts helyre minket, ragyogtasd fel arcodat és szabadok leszünk. ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
19 látogató

Látogatások

- ma: 84
- tegnap: 131
2015.03.17. 14:25 JóB
Hozzászólások: 1

Nincs emberem...

Nincs emberem...

… nagyon sok beteg feküdt: vakok, sánták és bénák.

Volt ott egy harmincnyolc éve beteg ember is.

Jézus látta, ahogy ott feküdt, és megtudta, hogy már régóta beteg.

Megszólította: „Akarsz-e meggyógyulni?” A beteg azt felelte: „Uram! Nincs emberem … (Jn 5,1-16)

 

Olvassuk a napi Evangéliumot.  Jeruzsálem egyik kapuja közelében, a Bethesda fürdő oszlopai között betegségektől gyötört emberek fekszenek. Várják, hogy felkavarodjon a víz, és ettől a gyógyhatású víztől meggyógyuljanak.

Kik is ezek a szerencsétlenek, ezek a sánták, bénák, akik még arra sem képesek önmaguktól, hogy a vízbe menjenek. Segítségre van szükségük ahhoz is, hogy elérjék a fürdő vizét. Fekszenek nyomorúságos ágyaikon, és reménykednek.

Ők a Jézus korabeli mozgássérültek, hajléktalanok, a társadalom perifériájára szorul szerencsétlenek. Könyöradományokból tengetik életüket, kegyelemkenyéren élnek. Az oda betérő, jó érzésű emberek segítik időnként ezeket a nyomorúságos körülmények között élőket.

Van-e számukra remény, hogy valaha is kikerülnek ebből a megalázó élethelyzetből. Talán a gyógyhatású víz segíthet egy-két betegen, de ehhez el kellene jutni oda, de segítség nélkül ez sem megy. Talán az isteni csodában bíznak, mert az akkori felfogás szerint ezek bűnös emberek, és bűneik büntetéseként viselik nyomorúságukat.

Talán a legszerencsétlenebb beteget szólítja meg Jézus. Azt az embert, aki már 38 éve béna, és nincs senki, aki segíteni tudna neki.

Jézus kérdésére szomorúan válaszol: hogyan is gyógyulhatnék meg, mikor nincs egyetlen ember sem, aki elsegítsen a fürdő vizéig.

 

Ma is vannak, akik a városok főterein ülnek, vagy álldogálnak céltalanul. Nincs otthonuk, nincs munkájuk, nincs jövedelmük. Nincs emberük, aki segíteni tudna.

Időnként elkergetik őket, ha túl közel merészkednek egy-egy üzlethez, vagy egyéb épülethez. Megjelenésükkel rontják az üzlet forgalmát. Vigaszt leggyakrabban  az alkoholban lelnek. Ilyenkor elfelejtik, hogy hová jutottak, elfelejtik sanyarú sorsukat, kilátástalan helyzetüket.

Lehet, hogy egy szépreményű, jövőt építeni akaró élet reményében írták alá a mindig full-mosolyú banktisztviselő asztalánál a deviza hitelszerződést, aminek ez lett a vége.

Lehet, hogy a minden hájjal megkent bróker-bűnöző sikkasztotta el minden megtakarított pénzüket.

Lehet, hogy a multinacionális vállalat lökte ki őket az utcára, mert a gyárát egy nagyobb profittal kecsegtető országba helyezi át, profitját megtetézve a dolgozó ki nem fizetett munkabérével.

„Aki szegény, az a legszegényebb…”- írta József Attila. Aki fázósságát odaadja a télnek, mert nincs mivel fűteni.

Az Egyház, a különféle segélyszervezetek és állami intézmények próbálnak enyhíteni az egyre nagyobb számú elesett emberen. A probléma ott van, hogy a mélypontra zuhant hajléktalan, alkoholtól beszűkült tudatú utcai kéregető nem megy be sem a hivatalba, sem a segélyszervezethez.

 

S. Szabolcs K. város központjában üldögél a műanyag zsákban tárolt „vagyonával”. Mellette üres, vagy félig telt sörös, és borosüvegek. Harmincegynéhány éves fiatalember, jó kinézetű, mondhatni jobb sorsra érdemes. Segélyt nem kap, mert elmondása szerint nincs lakcíme, és nem tudják a segély hová küldeni. Nehéz eset: ha lenne állandó lakcíme, talán nem lenne itt.

Ha valaki megfogná a kezét, és elvezetné egy olyan helyre, ahol gyógyulni lehet a reménytelenségből, alkoholfüggőségből, megváltozhatna az élete. De nincs embere…

Milliárdok tűnnek el nyomtalanul dörzsölt bűnözők kezei között. Nekik van emberük: agyafúrt ügyvédek, a pénzügyi, politikai „elit” prominens személyiségei, kigyúrt izmú testőrök, megvesztegethető hivatalnokok.

Jézus ma is itt van közöttünk. Nem a fehérgalléros, hatalom-, és pénzéhes managerek világában, hanem a szegények, betegek, elesettek gyógyítója, vigasztalója.

A szombaton is gyógyító Jézust üldöző, gőgtől elvakult, gyűlölködő mai farizeusok ugyanazt kapják „jutalmul”, mint a bethesdai béna meggyógyításakor. Maguk mondják ki az ítéletet önmaguk felett. Az alázatos, névtelen sorsüldözöttek pedig az isteni kegyelem kedvezményezettjeiként elnyerik az örök boldogságot a mennyek országában.

 

A.D.2015.03.17.©JóB

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2015.03.17.   18:35:49   Kriszta
"A szombaton is gyógyító Jézust üldöző, gőgtől elvakult, gyűlölködő mai farizeusok ugyanazt kapják „jutalmul”, mint a bethesdai béna meggyógyításakor. Maguk mondják ki az ítéletet önmaguk felett. Az alázatos, névtelen sorsüldözöttek pedig az isteni kegyelem kedvezményezettjeiként elnyerik az örök boldogságot a mennyek országában." (JoB)

Imádkozzunk, hogy így legyen.