Tiszta Forrás
2018. december 10.   
Névnap: Judit, Loretta

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Kedves Olvasóink! ~ ~ ♡ ♡ ~ ~ Ma este 20:00 órai kezdettel Dr. Barsi Balázs OMF atya 2018. december 9-én (Advent 2. vasárnapján) elhangzott prédikációját láthatják a weboldalon. ~ ~ ~ ~ Isten áldja meg Barsi atyát, adjon neki erőt, egészséget, hogy még hosszú ideig szolgálhasson közöttünk! ~ ~ ♡ ♡ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
16 látogató

Látogatások

- ma: 598
- tegnap: 827
2015.03.17. 14:25 JóB
Hozzászólások: 1

Nincs emberem...

Nincs emberem...

… nagyon sok beteg feküdt: vakok, sánták és bénák.

Volt ott egy harmincnyolc éve beteg ember is.

Jézus látta, ahogy ott feküdt, és megtudta, hogy már régóta beteg.

Megszólította: „Akarsz-e meggyógyulni?” A beteg azt felelte: „Uram! Nincs emberem … (Jn 5,1-16)

 

Olvassuk a napi Evangéliumot.  Jeruzsálem egyik kapuja közelében, a Bethesda fürdő oszlopai között betegségektől gyötört emberek fekszenek. Várják, hogy felkavarodjon a víz, és ettől a gyógyhatású víztől meggyógyuljanak.

Kik is ezek a szerencsétlenek, ezek a sánták, bénák, akik még arra sem képesek önmaguktól, hogy a vízbe menjenek. Segítségre van szükségük ahhoz is, hogy elérjék a fürdő vizét. Fekszenek nyomorúságos ágyaikon, és reménykednek.

Ők a Jézus korabeli mozgássérültek, hajléktalanok, a társadalom perifériájára szorul szerencsétlenek. Könyöradományokból tengetik életüket, kegyelemkenyéren élnek. Az oda betérő, jó érzésű emberek segítik időnként ezeket a nyomorúságos körülmények között élőket.

Van-e számukra remény, hogy valaha is kikerülnek ebből a megalázó élethelyzetből. Talán a gyógyhatású víz segíthet egy-két betegen, de ehhez el kellene jutni oda, de segítség nélkül ez sem megy. Talán az isteni csodában bíznak, mert az akkori felfogás szerint ezek bűnös emberek, és bűneik büntetéseként viselik nyomorúságukat.

Talán a legszerencsétlenebb beteget szólítja meg Jézus. Azt az embert, aki már 38 éve béna, és nincs senki, aki segíteni tudna neki.

Jézus kérdésére szomorúan válaszol: hogyan is gyógyulhatnék meg, mikor nincs egyetlen ember sem, aki elsegítsen a fürdő vizéig.

 

Ma is vannak, akik a városok főterein ülnek, vagy álldogálnak céltalanul. Nincs otthonuk, nincs munkájuk, nincs jövedelmük. Nincs emberük, aki segíteni tudna.

Időnként elkergetik őket, ha túl közel merészkednek egy-egy üzlethez, vagy egyéb épülethez. Megjelenésükkel rontják az üzlet forgalmát. Vigaszt leggyakrabban  az alkoholban lelnek. Ilyenkor elfelejtik, hogy hová jutottak, elfelejtik sanyarú sorsukat, kilátástalan helyzetüket.

Lehet, hogy egy szépreményű, jövőt építeni akaró élet reményében írták alá a mindig full-mosolyú banktisztviselő asztalánál a deviza hitelszerződést, aminek ez lett a vége.

Lehet, hogy a minden hájjal megkent bróker-bűnöző sikkasztotta el minden megtakarított pénzüket.

Lehet, hogy a multinacionális vállalat lökte ki őket az utcára, mert a gyárát egy nagyobb profittal kecsegtető országba helyezi át, profitját megtetézve a dolgozó ki nem fizetett munkabérével.

„Aki szegény, az a legszegényebb…”- írta József Attila. Aki fázósságát odaadja a télnek, mert nincs mivel fűteni.

Az Egyház, a különféle segélyszervezetek és állami intézmények próbálnak enyhíteni az egyre nagyobb számú elesett emberen. A probléma ott van, hogy a mélypontra zuhant hajléktalan, alkoholtól beszűkült tudatú utcai kéregető nem megy be sem a hivatalba, sem a segélyszervezethez.

 

S. Szabolcs K. város központjában üldögél a műanyag zsákban tárolt „vagyonával”. Mellette üres, vagy félig telt sörös, és borosüvegek. Harmincegynéhány éves fiatalember, jó kinézetű, mondhatni jobb sorsra érdemes. Segélyt nem kap, mert elmondása szerint nincs lakcíme, és nem tudják a segély hová küldeni. Nehéz eset: ha lenne állandó lakcíme, talán nem lenne itt.

Ha valaki megfogná a kezét, és elvezetné egy olyan helyre, ahol gyógyulni lehet a reménytelenségből, alkoholfüggőségből, megváltozhatna az élete. De nincs embere…

Milliárdok tűnnek el nyomtalanul dörzsölt bűnözők kezei között. Nekik van emberük: agyafúrt ügyvédek, a pénzügyi, politikai „elit” prominens személyiségei, kigyúrt izmú testőrök, megvesztegethető hivatalnokok.

Jézus ma is itt van közöttünk. Nem a fehérgalléros, hatalom-, és pénzéhes managerek világában, hanem a szegények, betegek, elesettek gyógyítója, vigasztalója.

A szombaton is gyógyító Jézust üldöző, gőgtől elvakult, gyűlölködő mai farizeusok ugyanazt kapják „jutalmul”, mint a bethesdai béna meggyógyításakor. Maguk mondják ki az ítéletet önmaguk felett. Az alázatos, névtelen sorsüldözöttek pedig az isteni kegyelem kedvezményezettjeiként elnyerik az örök boldogságot a mennyek országában.

 

A.D.2015.03.17.©JóB

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2015.03.17.   18:35:49   Kriszta
"A szombaton is gyógyító Jézust üldöző, gőgtől elvakult, gyűlölködő mai farizeusok ugyanazt kapják „jutalmul”, mint a bethesdai béna meggyógyításakor. Maguk mondják ki az ítéletet önmaguk felett. Az alázatos, névtelen sorsüldözöttek pedig az isteni kegyelem kedvezményezettjeiként elnyerik az örök boldogságot a mennyek országában." (JoB)

Imádkozzunk, hogy így legyen.