Tiszta Forrás
2023. október 01.   
Névnap: Malvin, Teréz

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Reggeli imádság ~ ~ ~ ~ ~ A felvirradt új nap reggelén először is hozzád emelem föl elmémet és szívemet kegyes mennyei Atyám, és leborulva köszönöm meg neked azokat az adományokat, melyekben gondviselő jóságod mindez ideig részesített. Különösen pedig hálát adok neked azért a nagy kegyelmedért, hogy az elmúlt éjjel atyai szeretettel őrködtél fölöttem, megőriztél minden bajtól, és testem lelkem épségét sértetlenül megtartottad. De midőn e jótéteményeidért alázatos lélekkel köszönetet mondok, egyszersmind új kegyelmeket is kérek tőled, jóságos Istenem. Add szent malasztodat, hogy a mai napot jámborságban, lelki tisztaságban s istenfélelemben tölthessem, és szent parancsaid megtartása által szeretetedre állandóan méltó lehessek. Jézus áldott anyja, boldogságos Szűz Mária, szent őrangyalom, Istennek minden szentei és különösen te, dicső védőszentem, fogadjatok engem ma ismét hathatós pártfogástokba, imádkozzatok érettem, s óvjátok meg testemet és lelkemet minden veszedelemtől. A mi Urunk Jézus Krisztus által. Amen. ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
21 látogató

Látogatások

- ma: 38
- tegnap: 103
2015.04.13. 16:50 JóB
Hozzászólások: 0

Nem lesz fal Cremisanban

Nem lesz fal Cremisanban

2015. április 12. vasárnap 18:10

 

Az izraeli legfelsőbb bíróság nem engedélyezte a fal megépítését a történelmi jelentőségű Cremisan-völgyben, ahol a szaléziak rendháza és borgazdasága, valamint a Segítő Szűz Mária Leányai rendháza, óvodája és iskolája áll – tájékoztat a Szaléziak.hu.

A végső döntést egy kilenc éve tartó, nagy horderejű kampány előzte meg.

 

Az Izrael és Ciszjordánia között húzódó elválasztó fal nem haladhat át a Cremisan völgyön és Beit Jala településen. Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a Honvédelmi Minisztérium kérelmét, hogy a fal nyomvonalát a Cremisan-völgyön vezessék át.

A döntést április 2-án üdvözölték a szalézi rendházban megtartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett a fenyegetett családok mellett Bethlehem polgármestere, Vera Baboun és a jeruzsálemi latin pátriárka, Fouad Twal is, aki a The Guardian riporterének elmondta: „Láthatjuk a boldogságot mindenki arcán, aki itt van. Ezt annak köszönhetjük, hogy a kampányban nem csak a helyi lakosság vett részt, hanem a vatikáni tisztviselők, a külföldi nagykövetek, és mindazok, akik a kérdést nemzetközi szinten fölvetették. Olyan ez számunkra, mint egy előrehozott feltámadás. Holnap nagypéntek lesz, de ennek ellenére mi nagyon örülünk és tudunk ünnepelni. Köszönjük Istennek mindezt.”

A válaszfal a Cremisan-völgyben nem csak 58 keresztény földműves családot érintett volna Beit Jala településen, hanem a Don Bosco Nővérek és a Don Bosco Szaléziak két nagy rendházát is. A nővérek egy óvodát és egy általános iskolát vezetnek itt 400 tanulóval. A kolostort, amelyet az elmúlt 125 évben a szalézi rend vezet, 1883-ban alapították a szaléziak egy 7. századbeli bizánci kolostor romjain. Az itt működő Cremisan-pincészet termékeit nagyra értékelik a Szentföldön túl is, az eladásból származó bevételt a szaléziak iskolák és szakképző központok fenntartására használják fel.

A rendházban járt nagycsütörtökön Samia Khanaliyah, Beit Jala palesztin városépítésze, akinek a családja már elvesztette földjét a fal miatt, és megfenyegették őket, hogy még többet fognak veszíteni. „A föld fontos az emberek számára. Nem csak azok számára, akik az olajfákból és a gazdálkodásból élnek, hanem azért, mert igen kevés itt a fás terület és ez egy fontos nyitott tér – mondta az építész. – Nem volt könnyű számunkra megvívni ezt a harcot. Engedélyeket kellett kérni és a bírósághoz fordulni Jeruzsálemben és Tel Avivban olyan nyelven, amely nem a mi nyelvünk. Az évek során sokan elvesztették a reményt, de mi soha.”


A katolikus egyház a Szentföldön évek óta küzd az érintett mezőgazdasági termelőkkel és vallásos emberekkel együtt az ellen, hogy az említett válaszfal a Cremisan-völgyön keresztül vezessen. Már két pápától is kértek segítséget, legutóbb februárban, amikor közvetlenül Ferenc pápánál járt kihallgatáson Betlehem polgármestere.

Az izraeli hatóságok szerint a fal biztonsági okokból szükséges, de a helyi lakosok szerint az igazi ok egészen más. Habár a bíróság elvetette a fal megépítését ezen a nyomvonalon, a kérdés továbbra is megoldatlan. A bírósági határozatban elrendelték, hogy a hadsereg találjon egy másik útvonalat, amely távolabb esik, és kevésbé károsítja a Cremisan-völgyben élő palesztinokat és az itteni rendházakat.

Fotó: Szaléziak.hu     Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás