Tiszta Forrás
2022. december 08.   
Névnap: Mária, Emőke

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

KEDVES TESTVÉREINK! ~~~~ A weboldalon működik egy virtuális imaközösség, melyet Szent Kristófról neveztünk el. Minden hónapban meghatározott célra ajánljuk fel imáinkat. ~~ II ~~ November hónapban imáinkat az üldözést szenvedő keresztényekért, az idegen elnyomás alatt élő magyar testvéreinkért, az egyházhoz még hűséges papokért és hívekért, és a világunkban dúló háborúk áldozataiért ajánljuk fel. ~~ II ~~ Kérjük minden kedves olvasónkat, hogy csatlakozzon a felajánlott imádsághoz! ~~ Áldja meg az Isten az imádkozókat, és minden embernek adjon békességet! ~~~~ Domine Deus, Rex caelestis, Deus Pater omnipotens, Domine Fili, unigenite Iesu Christe. Domine Deus, Agnus Dei, Filius Patris! ~~ Qui tollis peccata mundi, miserere nobis! ~~ Qui tollis peccata mundi, suscipe deprecationem nostram! ~~~~ Urunk és Istenünk, mennyei Király, mindenható Atyaisten; Urunk Jézus Krisztus, egyszülött Fiú, Urunk és Istenünk, Isten Báránya, az Atyának Fia! Te elveszed a világ bűneit, irgalmazz nekünk! Te elveszed a világ bűneit, hallgasd meg könyörgésünket! ~~~~

Jelen van

0 felhasználó
24 látogató

Látogatások

- ma: 88
- tegnap: 130
2015.04.13. 16:50 JóB
Hozzászólások: 0

Nem lesz fal Cremisanban

Nem lesz fal Cremisanban

2015. április 12. vasárnap 18:10

 

Az izraeli legfelsőbb bíróság nem engedélyezte a fal megépítését a történelmi jelentőségű Cremisan-völgyben, ahol a szaléziak rendháza és borgazdasága, valamint a Segítő Szűz Mária Leányai rendháza, óvodája és iskolája áll – tájékoztat a Szaléziak.hu.

A végső döntést egy kilenc éve tartó, nagy horderejű kampány előzte meg.

 

Az Izrael és Ciszjordánia között húzódó elválasztó fal nem haladhat át a Cremisan völgyön és Beit Jala településen. Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a Honvédelmi Minisztérium kérelmét, hogy a fal nyomvonalát a Cremisan-völgyön vezessék át.

A döntést április 2-án üdvözölték a szalézi rendházban megtartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett a fenyegetett családok mellett Bethlehem polgármestere, Vera Baboun és a jeruzsálemi latin pátriárka, Fouad Twal is, aki a The Guardian riporterének elmondta: „Láthatjuk a boldogságot mindenki arcán, aki itt van. Ezt annak köszönhetjük, hogy a kampányban nem csak a helyi lakosság vett részt, hanem a vatikáni tisztviselők, a külföldi nagykövetek, és mindazok, akik a kérdést nemzetközi szinten fölvetették. Olyan ez számunkra, mint egy előrehozott feltámadás. Holnap nagypéntek lesz, de ennek ellenére mi nagyon örülünk és tudunk ünnepelni. Köszönjük Istennek mindezt.”

A válaszfal a Cremisan-völgyben nem csak 58 keresztény földműves családot érintett volna Beit Jala településen, hanem a Don Bosco Nővérek és a Don Bosco Szaléziak két nagy rendházát is. A nővérek egy óvodát és egy általános iskolát vezetnek itt 400 tanulóval. A kolostort, amelyet az elmúlt 125 évben a szalézi rend vezet, 1883-ban alapították a szaléziak egy 7. századbeli bizánci kolostor romjain. Az itt működő Cremisan-pincészet termékeit nagyra értékelik a Szentföldön túl is, az eladásból származó bevételt a szaléziak iskolák és szakképző központok fenntartására használják fel.

A rendházban járt nagycsütörtökön Samia Khanaliyah, Beit Jala palesztin városépítésze, akinek a családja már elvesztette földjét a fal miatt, és megfenyegették őket, hogy még többet fognak veszíteni. „A föld fontos az emberek számára. Nem csak azok számára, akik az olajfákból és a gazdálkodásból élnek, hanem azért, mert igen kevés itt a fás terület és ez egy fontos nyitott tér – mondta az építész. – Nem volt könnyű számunkra megvívni ezt a harcot. Engedélyeket kellett kérni és a bírósághoz fordulni Jeruzsálemben és Tel Avivban olyan nyelven, amely nem a mi nyelvünk. Az évek során sokan elvesztették a reményt, de mi soha.”


A katolikus egyház a Szentföldön évek óta küzd az érintett mezőgazdasági termelőkkel és vallásos emberekkel együtt az ellen, hogy az említett válaszfal a Cremisan-völgyön keresztül vezessen. Már két pápától is kértek segítséget, legutóbb februárban, amikor közvetlenül Ferenc pápánál járt kihallgatáson Betlehem polgármestere.

Az izraeli hatóságok szerint a fal biztonsági okokból szükséges, de a helyi lakosok szerint az igazi ok egészen más. Habár a bíróság elvetette a fal megépítését ezen a nyomvonalon, a kérdés továbbra is megoldatlan. A bírósági határozatban elrendelték, hogy a hadsereg találjon egy másik útvonalat, amely távolabb esik, és kevésbé károsítja a Cremisan-völgyben élő palesztinokat és az itteni rendházakat.

Fotó: Szaléziak.hu     Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás