Tiszta Forrás
2023. december 11.   
Névnap: Árpád, Árpádina

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
19 látogató

Látogatások

- ma: 21
- tegnap: 199
2015.04.27. 00:00 JóB
Hozzászólások: 0

Ki a jó Pásztor?

Ki a jó Pásztor?

Jn 10.1 -"Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem       máshonnan hatol be, az tolvaj és rabló.
Jn 10.2 -  Aki a kapun megy be, az a juhok pásztora.
Jn 10.3 -  Az őr kinyit neki, a juhok pedig megismerik a hangját. Nevükön szólítja juhait, és kivezeti őket.
Jn 10.4 -  Amikor mindegyiket kivezeti, elindul előttük, s a juhok követik, mert ismerik a hangját.
Jn 10.5 -  Idegen után nem mennek, hanem elfutnak tőle, mert az idegennek nem ismerik a hangját."
Jn 10.6 -  Ezt a példabeszédet mondta nekik Jézus, de nem értették, mit akart vele mondani.
Jn 10.7 -  Jézus folytatta: "Bizony, bizony, mondom nektek: Én vagyok a juhok számára a kapu.
Jn 10.8 -  Azok, akik előttem jöttek, tolvajok és rablók. Nem is hallgattak rájuk a juhok.
Jn 10.9 -  Én vagyok a kapu. Aki rajtam keresztül megy be, üdvözül, ki-be jár és legelőt talál.
Jn 10.10 - A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen  és bőségben legyen.
Jn 10.11 - Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja juhaiért.
Jn 10.12 - A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem sajátjai, otthagyja a juhokat és elfut,   amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket.
Jn 10.13 - A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal.
Jn 10.14 - Én vagyok a jó pásztor, ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem,
Jn 10.15 - mint ahogy az Atya ismer engem és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért.
Jn 10.16 - De más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is ide kell vezetnem.   Hallgatni fognak szavamra, s egy nyáj lesz és egy pásztor.
Jn 10.17 - Azért szeret az Atya, mert odaadom az életemet, hogy majd újra visszavegyem.
Jn 10.18 - Nem veszi el tőlem senki, magam adom oda, mert van rá hatalmam, hogy odaadjam, és van   rá hatalmam, hogy visszavegyem. Ezt a parancsot kaptam az Atyától."
Jn 10.19 - E beszéd miatt ismét szakadás támadt a zsidók között.
Jn 10.20 - Sokan közülük azt mondták: "Ördög szállta meg és megháborodott. Minek hallgatják?"
Jn 10.21 - Mások így vélekedtek: "Ez nem megszállottnak a beszéde. Vagy vissza tudja adni a gonosz   lélek a vaknak a szeme világát?"

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

János evangéliumának 10. fejezetét olvasva a címbeli kérdés kissé naivnak tűnik. Ebben az evangéliumi szakaszban egyszerű mondatokkal, tömören van megfogalmazva, hogy ki a jó Pásztor.

„Én vagyok a jó pásztor (Jn.10.11) – jelenti ki Jézus. Nem azt mondja, hogy olyan vagyok, mint egy jó pásztor, hanem kijelenti:

„Én vagyok!”. Visszacseng az ószövetségi Ige: Mózesnak mondta Isten az égő csipkebokornál:

„Én vagyok, aki vagyok!”

Misztérium ez, Isten titka. Jézus többször jelenti ki önmagáról:

Én vagyok:

  • az Út
  • az Igazság
  • az Élet
  • az Élet kenyere
  • a mennyből alászállott kenyér
  • a jó Pásztor

És kik vagyunk mi? – tehetnénk fel a kérdést. Mi vagyunk a jézusi példabeszédekben szereplő nyáj, Isten teremtett gyermekei.

A Bibliában gyakran találkozunk a pásztorral és a nyájjal. Az Ószövetség idején, és jézus korában is az állattartás volt a legfőbb megélhetési forrás. A pusztában legelő nyájat állandó veszély fenyegette: tartani lehetett a rablók támadásától, az éhes farkasok, és egyéb ragadozók megjelenésétől. A jó pásztor éjjel is kint aludt a nyájával. Ezeknek a kemény, edzett pásztorembereknek gyakran forgott veszélyben az életük, de sohasem futottak el, nem hagyták magára a nyájat.

Jézusnak a betlehemi jászolban történt születéséről legelőször a pusztában éjszakázó pásztorok értesültek. Bizonyára nem véletlenül.

János evangéliumának 10. fejezete egy nyomatékosított, határozott kijelentéssel kezdődik:

 Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, az tolvaj és rabló.(Jn 10.1) Aki a kapun megy be, az a juhok pásztora. (Jn 10.2)

A Jézust hallgatók közül sokan nem értették, vagy nem akarták érteni ezeket a kemény kijelentéseket. Jézus nyíltan beszél: itt a nyáj védelme, léte a tét. A nyáj a pásztorhoz tartozik, de tolvajok, és rablók fenik rá a fogukat.

Jézus nem hagy semmi kétséget afelől, hogy Ő a jó pásztor, aki életét is feláldozza a rábízottakért. Ő az, akinek hatalma van élet és halál fölött.

A továbbiakban azt olvashatjuk, hogy szakadás támadt a zsidók között Jézus beszéde miatt (Jn.10.19)

A rabló és tolvaj, aki nem a kapun megy be, hanem máshol hatol be, nem szívesen hallgatja, ha nyíltan leleplezik.

A jó pásztor füves legelőkre tereli, forrásvízzel itatja, és még az élete árán is megvédi a nyáját. A tolvaj, és rabló ennek éppen az ellenkezőjét teszi: kizsákmányolja, kiszipolyozza, és még az életét is elveszi annak, ami nem is az övé.

 

A „nyáj” napjainkban is kénytelen legelni. Lehet, hogy nem a füves legelőkre terelik, hanem a szikes pusztaságon vegetál.

Önjelölt pásztorokból soha nincs hiány: ígérgetnek dús füvet, árnyékot adó lombos fát, csobogó hűs forrásvizet. A Jn. 10.10 igeszakaszban Jézus nevén nevezi őket. Tolvajok és rablók, akik azért jönnek, hogy lopjanak, öljenek és pusztítsanak.

A brókerbotrányok károsultjai, a bankok által nyomorba taszított devizahitelesek a tanúi ezeknek.

A vallási köntösbe bújtatott gyűlöletszítás, a sátánista módszerekkel végrehajtott tömeges gyilkosságok, a világ szinte minden pontján kirobbantott háborús konfliktusok jelzik ennek a jézusi próféciának a beteljesülését.

Báránybőrbe bújt farkasok „bégetnek” hamisan a multimédia csatornáin. A fegyverekkel szolgáltatott „igazság” népeket, nemzeteket taszít nyomorba. Az ukránok a megmondhatói annak, hogy a „demokrácia” helyreállítása milyen következményekkel járt az ország gazdasági helyzetére, és az élet-színvonal alakulására. A színvonal a legalsó szint alá csökkent, az életnek pedig nincs értéke.

A közrend, a közbiztonság mélypontra zuhant. Nemcsak Ukrajnában, de nálunk is gátlástalanná váltak a tolvajok és rablók. A legalsó szinttől a legfelsőig. A fémtolvajok szervezett bandákba tömörülve fosztogatnak. A vasúti mozdonyok áramellátását biztosító elektromos kábelektől kezdve az utakon lévő akna fedlapig mindent lopnak. Legfelül fehérgalléros bróker-bűnözők fosztják ki az egyszerű, gyanútlan kisembereket, cégeket, önkormányzatokat.

 

Én vagyok a kapu. Aki rajtam keresztül megy be, üdvözül, ki-be jár és legelőt talál. (Jn 10.9)

Ez egyértelmű, tiszta beszéd. Jézus a jó Pásztor. Csak az üdvözül, aki ezen a kapun megy be.

Arról nem esik szó, hogy mi történik azokkal, akik nem ezt az utat választják, de a sorokból ez is világosan kiolvasható.

 

A.D.2015.04.27.©JóB

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás