Tiszta Forrás
2023. szeptember 26.   
Névnap: Jusztina, Kozma

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

OLVASMÁNY: 2023-09-26 ~ ~ ~ ~ A babiloni fogság után Dárius király írásbeli rendelkezést adott ki a Folyón-túli országrészek vezetőinek. A rendelkezés így hangzott: ~ ~ ˝A zsidó nép vezérének és főembereinek adjatok engedélyt az építkezések elkezdésére: hadd építsék újjá templomukat ugyanazon a helyen, ahol az régen is állt! Hogy pedig a zsidó népnek ezek a vezetői megszakítás nélkül folytathassák templomuk építését, így rendelkezem: ~ ~ Az építési költségeket hiánytalanul fizessék ki a királyi kincstárból; pontosabban abból az adóból, amely a Folyón-túli országrészekből befolyik. Én, Dárius hoztam ezt a rendelkezést, és megkövetelem, hogy pontosan végre is hajtsák.˝ ~ ~ A választott nép főemberei így eredményesen folytatták tovább templomépítő munkájukat Aggeus és Zakariás prófétai szavainak értelmében. Folytatták, és be is fejezték az építkezést a választott nép Istenének parancsából, valamint Kürosz, Dárius és Artaxerxész perzsa királyok rendelete alapján. El is készültek az Isten háza építésével Dárius uralkodásának hatodik esztendejében, a tavaszkezdés hónapjának harmadik napján. ~ ~ Együtt örvendeztek a papok és a leviták. Örvendezett a számkivetésből hazatérő egész nép, amikor felszentelték az Isten templomát. A templomszentelési ünnepen több száz állatot: bikaborjút, kost és bárányt vágtak le áldozatul. Egész Izrael bűneiért pedig törzseinek száma szerint tizenkét kecskebak feláldozásával engesztelték az Istent. ~ ~ Tisztükbe állították osztályuk szerint a papokat, csoportjaik szerint a levitákat. Nekik kellett ellátniuk az Úr szolgálatát Jeruzsálemben, amint ezt Mózes törvénye előírja. ~ ~ A tavaszhónap tizennegyedik napján a Pászkát, vagyis a húsvétot is megünnepelte a számkivetésből hazatérő választott nép. Miután a papok és a leviták mind elvégezték a tisztulási szertartásokat, leölték a húsvéti bárányt a hazatértek számára, úgyszintén paptestvéreik és a maguk számára is. (Ezd 6,7-8.12b.14-20) ~ ~ ~ ~ Ez az Isten igéje.

Jelen van

0 felhasználó
18 látogató

Látogatások

- ma: 44
- tegnap: 162
2021.04.21. 17:00 beckerj
Hozzászólások: 0

Esti imádság: Magdeburgi Mechtild imája

Esti imádság: Magdeburgi Mechtild imája

Hálaadás

 

 

† Uram, Atyám, köszönöm, hogy megteremtettél. Uram, Jézus Krisztus, hálát adok neked, amiért megváltottál. Uram, Szentlélek, hálát adok neked, amiért megtisztítottál.

 

† Uram, Szent és oszthatatlan Háromság, emlékezz meg hűségedről s add meg, hogy irgalmadban haljak meg és általa megszabaduljak minden nyomorúságtól.

In manus tuas commendo spiritum meum. (Kezedbe ajánlom lelkemet.) (VI. 17.)

 

† Amikor elérkezik halálom pillanata, így mondok búcsút mindannak, amit el kell hagynom. Isten veled, szent Egyház; megköszönöm Istennek, hogy a keresztény nevet viselem, hogy megismerhettem az igaz keresztény hitet, s ha tovább élek, segíteném a szent Egyházat, amely oly sok bűntől szenved. (VI. 18.)

 

(Magdeburgi Mechtild: Az Istenség omló fényárja)

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás