Tiszta Forrás
2023. december 03.   
Névnap: Ferenc, Olívia

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
27 látogató

Látogatások

- ma: 92
- tegnap: 131
2022.02.12. 00:00 JóB
Hozzászólások: 0

2022.02.12. szombat

2022.02.12. szombat

 

 

 

A politikai szakadást vallási elkülönülés követi: az új király az elszakadt országban aranyborjakat készíttet.


 

 

 

 

 

 

1Kir 12,26-32;13,33-34

Amikor Jeroboám, a két részre szakadt ország északi részének királya látta, hogy a nép továbbra is a jeruzsálemi templomba jár, azt gondolta magában:
˝Ha ez a nép feljár Jeruzsálembe, az Úr templomába, hogy ott áldozatot mutasson be, még visszaszáll a királyság Dávid házára. E nép szíve könnyen ura, Roboám, Júda királya felé fordul, és akkor engem megölnek, ők pedig visszatérnek Roboámhoz, Júda királyához.˝ Elhatározta tehát, hogy két aranyborjút készíttet. A népnek azt mondta: ˝Nehéz nektek fölmenni Jeruzsálembe. Nézd, Izrael, itt van a te Istened, aki kihozott téged Egyiptom földjéről!˝ Az egyik aranyborjút Bételben állíttatta fel, a másikat pedig Dánban. A dolog bűnné fajult, mert a nép egész Dánig (az ország északi határáig) az egyiket vagy a másikat imádta.
A magaslatokon szentélyeket épített. Papokat rendelt a köznépből, akik nem voltak Lévi törzséből valók.
A nyolcadik hónap tizenötödik napján ünnepet rendezett, mely hasonló volt ahhoz, amelyet Júdában szoktak tartani. Sőt Bételben azt is megtette, hogy maga is felment az oltárhoz, hogy áldozatot mutasson be az aranyborjaknak, amelyeket ő készíttetett. Aztán Bételben beiktatta az általa létesített magaslatok szentélyeinek papjait is.
Jeroboám (bár prófétai figyelmeztetést is kapott), nem tért meg gonosz útjáról, sőt továbbra is a köznépből rendelt papokat a magaslati szentélyek szolgálatára. Akinek csak eszébe jutott, felavattatta magát, és pap lehetett a magaslatokon.
Ez volt az oka, hogy Jeroboám családja büntetést vont magára. Megsemmisült, és eltűnt a föld színéről.

 

 

 

Zs 105,6-7a.19-20.21-22

Vétkeztünk, amint atyáink is vétkeztek, * igaztalanul cselekedtünk, gonoszat tettünk. Atyáink Egyiptom földjén * nem értették meg csodáidat.

Hóreb hegyénél aranyborjút öntöttek, * és leborultak a faragott bálvány előtt. Fölcserélték a dicsőséges Istent * a füvet legelő borjú képével.

Elfeledték Istent, ki megmentette őket, * aki nagy jeleket művelt Egyiptomban, Kám földjén csodákat, * félelmetes dolgokat a Vörös-tengeren.

Emlékezzél meg, Uram, rólunk, * hiszen népedhez te jóságos vagy.

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás