Tiszta Forrás
2023. szeptember 27.   
Névnap: Adalbert, Vince

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
19 látogató

Látogatások

- ma: 16
- tegnap: 161
2015.10.14. 19:20 JóB
Hozzászólások: 0

Nagyvárosok hullámsírban?

Nagyvárosok hullámsírban?

New Orleans, New York és Miami: hullámsír lesz a vesztük?

Sok szó esik manapság a klímaváltozásról, az un. globális felmelegedésről. Ennek fő okozója a túlzott károsanyag kibocsájtás okozta „üvegház” hatás – vélik a témát kutató szakemberek. Ennek a jelenségnek vannak egészen pontosan mérhető hatásai: az utóbbi 50 évben az északi sarki jégtakaróból Anglia területének a háromszorosa olvadt el. A jéghegy olvadás emeli a tengerszint magasságot, de számos egyéb negatív hatása is van.

A Föld átlaghőmérséklete folyamatosan növekszik, ezáltal prognosztizálni lehet a jövőre vonatkozó történéseket, és modellezni tudják a hőmérsékletváltozás hatásait. A világ gazdaságát uraló elit nem veszi komolyan a tudósok figyelmeztetéseit, a káros folyamatok megállításához szükséges intézkedések elmaradnak, mert a profitszerzés mindent felülír. Ez a jelenség, - miként az „újkori népvándorlás” is – alapvetően veszélyezteti a Földön élő emberiség létfeltételeit.  /JóB – a szerkesztő megjegyzése/

 

 

Bárhogyan harcoljanak is az éghajlatváltozás ellen, több más amerikai várost el fog nyelni az óceán egy tanulmány szerint. New York is veszélyben van.

"Számos városunk jövője a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó döntésünktől függ, de számításaink szerint úgy tűnik, hogy némelyek számára már túl késő" - magyarázta Ben Strauss, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány fő szerzője.

 

"Nehéz elképzelni, hogyan tudnánk hosszabb távon megvédeni a floridai Miamit" - mondta Ben Strauss, a Climate Central amerikai civil szervezet tengerek szintjével foglalkozó részlegének alelnöke.

Előrejelzés Boston városra

A kutatók szerint a délkeleti szövetségi államban, Floridában található a víz által veszélyeztetett legtöbb amerikai nagyváros. A tudósok a veszélyeztetett amerikai térségekre összpontosítottak, ahol jelenleg legalább 20 millió ember él, 40 százalékuk Floridában. Ben Strauss szerint a mészköves talajra épült Miamit a tenger vízszintjének emelkedésétől a gátak nem tudnák megvédeni.

 

A tanulmány szerint Florida után Kalifornia, Louisiana és New York állam forog a legnagyobb veszélyben. A zenéjéről és konyhaművészetéről ismert New Orleans máris süllyedőben van. Sokkal rosszabbak a kilátásai, mint Miamié - vélte Strauss.

 

A kutató szerint 4,9-9,9 méterrel emelkedik a tengerek szintje, ha 2100-ig semmi előrelépés sem történik a fosszilis energiahordozók fogyasztásának csökkentése ügyében. A vízszintnövekedés várható időpontját Strauss nem tudta előre jelezni.

 

New York városa szintén veszélyben van, a legrosszabb forgatókönyvek szerint a megaváros 2085 után már nem lesz lakható - vélik a kutatók.

 

A Climate Central honlapján elhelyezett kalkulátor segítségével nyomon követhető az általános felmelegedésnek az amerikai parti városokra gyakorolt hatása. A hónap végére várhatóan elkészül a világ városainak kalkulátora is.

San Francisco most - és a tengerszint emelkedés után

Egy határozott döntéssel azonban, amellyel 2050-re az 1950-hez közeli szintre lehetne csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, változtatni lehetne a dolgokon. A tanulmány szerzői kétfajta forgatókönyvet vázoltak fel. Az egyik szerint a szén-dioxid-kibocsátás nem változik, és továbbra is hozzájárul az Antarktisz gleccsereinek olvadásához (a folyamat egyes tudósok szerint máris visszafordíthatatlan). A másik szerint radikális fordulat következne be, amelynek nyomán a világ 2020-ban érné el a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát.

 

Ez utóbbi forgatókönyv radikálisabb annál, amelyet a tervek szerint az EU ismertet a novemberi-decemberi párizsi klímakonferencián: 50 százalékos csökkentést irányoz elő 2050-re az 1990-es szinthez képest, valamint a "szénsemlegesség" bevezetését 2100-ig.

 

Forrás:   (az eredeti cikk érdekes animált képeket tartalmaz - a linkekre kattintva érdemes megnézni)

Képek: 

http://www.mediatar.ma.hu/tart/mediatar/11108

Cikk:      http://www.ma.hu/vilagvege/263369/New_Orleans_New_York_es_Miami_hullamsir_lesz_a_vesztuk

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás