Tiszta Forrás
2023. szeptember 23.   
Névnap: Tekla, Líviusz

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
33 látogató

Látogatások

- ma: 96
- tegnap: 116
2016.08.09. 16:40 JóB
Hozzászólások: 0

Római Riport egy apostoli konstitúcióról

Római Riport egy  apostoli konstitúcióról

Az alábbi riport a Vatikán hivatalos hírei között hangzott el. A Római Riportok vatikáni hírmagazin 2016. augusztus 7-i műsorában esett szó a Ferenc pápa által „Isten arcának keresése” címmel a szemlélődő női szerzetesrendekről kiadott konstitúcióról.

https://www.youtube.com/watch?v=5DGqV0Hp7X4

 

A hírműsorban elhangzottakat változtatás nélkül közöljük:

 

 

A hivatalos szöveg világosan kimondja, hogy ha egy kolostor hivatáskrízisben van, akkor ne próbálkozzon azzal, hogy más országból toboroz jelölteket csak a folytonosság végett.

José Rodriguez Carballó, a Megszentelt Élet Intézményeinek Kongregációja titkára nyilatkozott a kiadott apostoli konstitúcióról:

„Ez nem azt jelenti, hogy becsukjuk az ajtót az idegenek előtt, hanem azt, hogy imában megfontoljuk az eseteket. Ha egy kolostor más kontinensről importál hivatásokat, akkor rá kell kérdezni: miért teszem? Hogy fenntartsam a szóban forgó intézményt? Mert ez nem evangéliumi indoklás!

És ha az apáca egy másik kontinensre megy, akkor kérdezze meg, miért teszi. Ez a két kérdés sok mindent tisztázni tud, de legtöbbször nem teszik fel őket.”

A Ferenc pápa által jegyzett szöveg még azt is kéri az elöljáróktól, hogy közösségeikben teremtsék meg a szabadság és felelősség örömteli környezetét, hogy a tagok bátran ki tudják fejezni érzéseiket, gondolataikat.

José Rodriguez Carballó szerint a cél az, hogy a különféle kolostorok szövetségekre lépjenek, és együttműködjenek a hivatások gondozásában, és abban a döntésben, hogy melyik kolostort zárják be szükség esetén.

Emellett a közösség tagjai tanulmányi idejük alatt akár más kolostorban is tartózkodhatnak. Így átalakulhat egy-egy kolostor belső rendje, és képesek lesznek a számukra legmegfelelőbbet választani.

„Az, hogy minden kolostor maga döntse el, hogy milyen belső szabályok szerint akar élni, még nagyobb felelősséget ad a közösség kezébe, és ez a bizalomnak is egy nagy gesztusa.”

Ez a most kiadott szabályzat ezzel már életbe is lépett, és a Vatikán arra kéri a kolostorokat, hogy tegyék naprakésszé belső szabályzatukat ezen új szabályozás értelmében.

Ma mintegy 43.500 szemlélődő szerzetes él a világ mintegy 4.000 kolostorában. Ennek több, mint fele Európában, főként Spanyolországban és Olaszországban él.

--------------------------------------------------------

A szerkesztő megjegyzése:

az elhangzottak a migránsválsággal kapcsolatos vatikáni álláspont fényében döbbenetesek, és hátborzongatóak. A nagy szerzetesrendek alapító atyái (Assisi Szent Ferenc, Szent Ágoston, Szent Benedek) akik a Krisztustól kapott küldetésük tudatában, az Evangélium tanítása szerint állították össze a rendjükre vonatkozó regulákat, most forognak a sírjukban.

A szerzeteskolostorok bezárása, a jelöltek kizárása, az apácák röghöz kötése, a krisztusi missziós parancs nyílt megtagadása („Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében. Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek” Mt28,19-20.), az egyház,- és keresztényellenes francia forradalom liberális eszméinek (szabadság-egyenlőség-testvériség) kolostorokba csempészése valóban egy új korszak kezdetét jelenti.

A.D.2016.08.09 JóB

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás