Tiszta Forrás
2020. április 01.   
Névnap: Hugó, Agád

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ANGELUS ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen. ○ ○ ○ Szent Isten, szent erős Isten, szent halhatatlan Isten, irgalmazz nekünk! ○ ○ ○ Éhínségtől, járványtól, tűzvésztől és háborútól ments meg, Uram, minket! ○ ○ ○

Jelen van

0 felhasználó
8 látogató

Látogatások

- ma: 113
- tegnap: 231
2019.11.17. 00:35 JóB
Hozzászólások: 0

Ferenc pápa prédikációja a bálványimádásról 2018. 08. 04 - én

Ferenc pápa prédikációja a bálványimádásról  2018. 08. 04 - én

Ellenben a ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van.” (Mt.5,37)

 

Ferenc pápa katekézise az igaz Isten imádásáról és a bálványimádásról 2018. augusztus 4.-én hangzott el a Vatikánban.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ne borulj le a bálványok előtt! – kéri az Isten az emberektől. Márpedig a bálványok rituális kultuszt igényelnek, imádást követelnek. Mint régen, ma is áldozatot kérnek. Éppen ezért van szükség arra, hogy megszabaduljunk tőlük. Fogjuk meg tehát és dobjuk ki őket az ablakon! – írja a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa a nagy hőségre való tekintettel a VI. Pál aulában tartotta meg az általános kihallgatást és katekézisében a Tízparancsolat első kérésével foglalkozott: „Rajtam kívül ne legyen más istened!” (Kiv 20,3). A ma nagyon is időszerű parancsolat megtiltja bármiféle bálvány vagy istenképmás készítését. Ez az emberi hajlam nem kímél sem hívőt, sem hitetlent. Éppen ezért kell feltenni a kérdést: Ki az én Istenem? A szeretet Szentháromság egy Istene, vagy pedig az én képem, a személyes sikerem képe? – kérdezte Ferenc pápa. A bálványimádás ugyanis nemcsak a pogányság hamis kultuszához kapcsolódik, hanem állandón megkísérti a hitet is, mert ahogy a katekizmus tanítja, valójában „azt isteníti, ami nem Isten”.

De mi is a bálványisten személyes síkon? – kérdezett tovább Ferenc pápa. Az, ami az életem középpontjában áll, amitől mindaz függ, amit teszek és amit gondolok. Éppen ezért kell figyelni arra, hogy mi is az életem középpontja.

A Szentatya példaként hivatkozott egy Buenos-Airesi-i tapasztalatára, amikor egyik parkban vagy ötven tarokk-kártyás jövendőmondót látott és emberek ültek le hozzájuk. Ahelyett, hogy Istent imádták volna, aki a jövő gondviselő Ura, kártyajósokhoz fordultak, ami pedig egy modern bálványimádás.

A Tízparancsolatból kiolvashatók a bálványimádás különféle fázisai: „Ne készíts magadnak faragott képet és semmiféle képmást, ne imádd ezeket és ne szolgálj nekik!” (Kiv 20,4-5).

A bálvány szó, görögül eidolon, a látni igéből ered és olyasféle látomást jelent, amihez az ember görcsösen, szinte megszállottan ragaszkodik. A bálvány valójában önmagunk kivetítése tárgyakba vagy tervekbe, mai szóval projektekbe. Ilyenek a mai reklámok. Nem látom az autót valóságosan vagy a mobiltelefont vagy egyéb más felkínált bálványt, de a látvány-bálvány leköt és foglalkoztat és minden áron szeretném elérni és megszerezni.

Ne borulj le a bálványok előtt! – kéri az Isten az emberektől. Márpedig a bálványok rituális kultuszt igényelnek, imádást követelnek.

Mint régen, ma is áldozatot kérnek. Egykor ez gyermekáldozattal járt, ma a karrier miatt a gyermekekről való lemondás áldozatát mutatják be. A hiúság oltárán, ami a tükör, a szépség kéri ki a maga áldozatát. Aztán a hírnév kedvéért önmagunk ártatlanságát és hitelességét áldozzuk fel. A pénz meglopja  az életünket, az élvezet magányba sodor, a gazdasági struktúrák pedig emberéleteket áldoznak fel, mind nagyobb haszon kedvéért. Elég csak a dolgozók elbocsátására gondolni, akik aztán munkanélkülivé válnak. Ezt teszi a pénz bálványa.

Végül pedig a bálványok kikérik a szolgálatunkat, míg végül rabszolgájukká tesznek bennünket. Boldogságot ígérnek, de nem adják meg, életet kínálnak, de valójában elveszik azt. Isten ellenben nem kéri az életet, hanem odaajándékozza azt. Az igaz Isten nem ígér sikereket, ellenben megtanít szeretni. Isten nem kéri el gyermekeinket, ellenben odaadja nekünk saját egyszülött fiát. A bálványok jövőt ígérnek, de elveszik a jelent, míg az Isten a konkrét hétköznapi valóságban tanít és így vezet a jövő felé.

 Isten megfogható konkrét valósága áll szemben a bálványok szétfolyó állagával.

Éppen ezért az igazi szeretet összeférhetetlen a bálványimádással. Mert a bálványok, vagyis a tárgyakhoz való ragaszkodásunk végül is a szülők, a gyermekek, a jegyesek, a család, vagyis a legszentebb dolgok megtagadását kérik tőlünk. Véssük jól a szívünkbe: a bálványok ellopják a szeretetet, vakká tesznek a szeretetre! Éppen ezért van szükség arra, hogy megszabaduljunk tőlük. Fogjuk meg tehát és dobjuk ki őket az ablakon! – kérte végül szerdai katekézisében Ferenc pápa.

Forrás: Keresztény Élet Portál / Vatikáni Rádió

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ld. még:      „Pachamama” vagy Jézus Krisztus

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás