Tiszta Forrás
2023. szeptember 23.   
Névnap: Tekla, Líviusz

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
26 látogató

Látogatások

- ma: 92
- tegnap: 116
2015.02.15. 21:45 JóB
Hozzászólások: 2

Terror és istenkáromlás

Terror és istenkáromlás

Kinek az érdeke a káoszteremtés?

Egy halálos áldozata és három sérültje van a szombat délutáni koppenhágai lövöldözésnek.

A lövöldözés egy kulturális rendezvény közelében történt, a rendezvény fő vendége az a svéd karikaturista volt, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. Hírügynökségi jelentések szerint a három sebesült rendőr, a halálos áldozatról egyelőre annyit tudunk, hogy negyvenéves dán férfi. A három rendőr sérülése nem életveszélyes. A lövéseket két férfi adta le. A dán rendőrség már a svéd hatóságok bevonásával üldözi az elkövetőket.

 

 

A szombati koppenhágai rendezvény címe “Művészet, istenkáromlás és véleményszabadság”, Lars Vilks a fő vendég volt.  

A rendezvényen részt vett a francia nagykövet is, aki a Twitteren jelezte, hogy nem sebesült meg. Francois Zimeray a támadás után drámai nyilatkozatot tett, melyben a Charlie Hebdo elleni támadáshoz hasonlította a történteket, „csak itt nem értek célt”. Elmondása szerint mikor kintről tüzet nyitottak rájuk, mindenki a földre vetette magát, majd kimenekültünk a szobából. „Zsigerből azt mondanám, hogy 50 lövés dördült, de a rendőrség szerint 200."

A francia külügy terrortámadásnak titulálta az eseményt, az elnöki hivatal pedig azt közölte, hogy a francia belügyminiszter mielőbb a helyszínre siet.

Anna Sevcsenko, a Femen aktivistája tartott éppen beszédet, mikor a lövések dördültek. „Éppen ott tartottam, hogy gyakran illúzió szólásszabadságról beszélni Európában"

 

Vilks rajzai 2007 augusztusában jelentek meg a Nerikes Alle handa című örebrói lapban, az újság egy olyan szerkesztőségi cikk illusztrálásának szánta a karikatúrákat, amely az öncenzúra ellen és a vallásszabadság mellett emelt szót.  A rajzsorozat annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport pedig halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida terrorista hálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. 2010-ben két fiatal megpróbálta felgyújtani Vilks svédországi házát. A 2007 óta szigorúan őrzik Vilkst, aki most is sértetlen maradt, a hátsó bejáraton át hagyta el az épületet. A rendezvény a lövöldözés után is folytatódott.

 

Az eseményen jelen volt a francia nagykövet is, aki néhány perce csak annyit írt Twitterén: “Még életben vagyok.”

Vilks meggyőződése

Lars Vilks svéd karikaturista szerint ő volt a célpontja annak a fegyveres támadásnak Koppenhágában, amelynek következtében egy 40 éves férfi meghalt, három rendőr megsebesült. Vilks az a karikaturista, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. Azóta testőrök vigyáznak a biztonságára. A mostani támadásban nem sebesült meg.

 

 

A karikaturista az AP amerikai hírügynökségnek szombaton késő este azt mondta, meggyőződése, hogy ő volt a merénylet célpontja. Emlékeztetett arra, hogy rajzai miatt már korábban számos fenyegetést kapott.

Arról is beszélt, hogy a támadáshoz valószínűleg a Charlie Hebdo francia hetilap szerkesztősége ellen januárban elkövetett merénylet adott ötletet. Az iszlamisták által elkövetett párizsi támadásban 12-en haltak meg, köztük több karikaturista.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egy vélemény a sok közül:

Azt gondolom, hogy a liberális gondolkodásnak is vannak határai. Ha az valakit sért meggyőződésében, vallásában, akkor azt nem teszem meg, mert tudok annyira liberálisan gondolkodni. Annyi forrongás és feszültség van a világban, hogy ezek a rajzok, azon kívül, hogy valaki nevet rajtuk kettőt, nem tudom megérteni, hogy mi célt szolgálnak.

Tudom, hogy a franciák, és ez a szatirikus lap azt mondja, hogy az a szólásszabadság és az a normális ország, ahol ezeket le lehet rajzolni, de közben ez szerintem sokkal árnyaltabb. Annyi mindenről lehet még rajzolni, amiben humorfaktor van. Az, hogy ezzel valakit vallásában, meggyőződésében sértenek, ráadásul egy sokszor radikálisan gondolkodó kisebbséget, mint az iszlám terroristák, szerintem olaj a tűzre. Hogy miért van szükség 10-12 éven keresztül hergelni ezeket az embereket, nem értem. Szerintem nem ez az igazi sajtószabadság. Nyilván ők mást gondolnak és mondanak.  Forrás:  Sebestyén Balázs

Felhasznált források:

http://hir.ma/kulfold/ok-vannak-meg-rajta-az-al-kaida-halallistajan/472806

http://mno.hu/kulfold/lovoldozes-egy-koppenhagai-zsinagoganal-1272933

http://mno.hu/kulfold/lovoldozes-volt-koppenhagaban-1272908

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#2    2015.02.20.   10:32:41   __
Borzalmasan mély pontra süllyedt már a nyugat, hogy se Istent, se embert nem tisztel. Én is láttam számos hírportálon ezeket a képeket, ami a 3 monoteista vallást gúnyolja és megbotránkoztam rajta.

Máté 18:6-7
"6 Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakába, és a tenger mélyébe vetik.
7 Jaj a világnak a botránkozások miatt! Mert szükséges, hogy botránkozások történjenek, de jaj annak az embernek, aki megbotránkoztat."
#1    2015.02.16.   07:42:28   JóB
A bűnöshöz azonban így szól az Isten: ,,Miért beszélsz te parancsolataimról, s miért veszed szádra szövetségemet?

Hiszen te gyűlölöd a fegyelmet, és hátad mögé veted szavaimat.

Ha tolvajt láttál, vele tartottál, házasságtörőkkel közösködtél. Szád gonoszságot árasztott, és nyelved csalárdságot szőtt. Leültél és testvéred ellen beszéltél, és gáncsot vetettél anyád fia elé. Így cselekedtél, s mivel én hallgattam, azt hitted, hogy olyan vagyok, mint te. Pedig perbe szállok veled és mindezt felhozom ellened.

Értsétek meg ezt ti, akik megfeledkeztek Istenről, nehogy védtelenek legyetek, amikor elragadlak titeket! Aki a dicséret áldozatát mutatja be, az tisztel engem, és aki bűntelenül jár az úton, annak mutatom meg Isten üdvösségét.’’ Zs.49. (Napi olvasmány: 2015-02-16)