Tiszta Forrás
2023. szeptember 30.   
Névnap: Jeromos

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 60
- tegnap: 144
2021.07.13. 22:40 JóB
Hozzászólások: 0

EB 2020 (21) - Térdeléses bohóckodás és szivárványos potyagólok

EB 2020 (21) - Térdeléses bohóckodás és szivárványos potyagólok

A vasárnap véget ért labdarúgó Európa-bajnokságon több labdarúgó a játék helyett a politikával foglalkozott.

Mindennek pedig csúfos bukás lett a következménye.

Neuer, Wijnaldum és Mbappé is soha nem látott kudarccal zárta a tornát.

Mindnyájukban közös, hogy játék helyett politizálni próbáltak, de erre nagyon sokan nem voltak vevők. 

 

 

 

A 2020-ról 2021-re halasztott labdarúgó Európa-bajnokság számos aspektusból maradhat emlékezetes a sport követői számára. Elég csak a dán Christian Eriksen drámai szívrohamára és szerencsés újraélesztésére gondolni, esetleg a magyarok világverő szurkolására és helytállására a halálcsoportban. Vagy az olaszok megérdemelt győzelmére. 

Azonban a pozitív élmények mellett néhány negatívum is beárnyékolta a kontinensviadalt. Emlékezhetünk, mekkora botrányt kavart a magyar válogatott németek elleni csoportmeccse, pontosabban a stadiont szivárványszínekkel kivilágítani óhajtó lobbi (sikertelen) tevékenykedése. 

De emellett is számos baloldali politikai jelenet zajlott le azon a zöld gyepen, ahova ez elméletben (és a szabályok szerint) nem való. A tavaly megjelent, erőszakos szélsőbaloldali BLM-mozgalomhoz köthető térdelésnek számos válogatott vetette alá magát, de előkerültek az LMBTQ-lobbit támogató csapatkapitányi karszalagok, szivárványos hirdetések.

 

Neuer és Wijnaldum csapatuk legrosszabb játékosa lett

Mindezek mellett az Eb egyik legfontosabb tanulsága volt, hogy azok a focisták, akik a játék helyett a politikával foglalkoztak, azok csúfosan megbuktak. Manuel Neuer, a német válogatott (egyébként világklasszis) kapusa a védései helyett azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szivárványos karszalagot viselt.

Manuel Neuer a védés helyett inkább politizált - Forrás: AFP/Kai Pfaffenbach
 

Neuer csapata végül csúfosan kiesett, ő pedig a torna talán legrosszabb kapusa lett, összesen hét gólt kapott.

A hollandok csapatkapitánya, Georginio Wijnaldum már korábban jelezte, hogy szivárványszínű karszalagban lép pályára. A budapesti Hollandia-Csehország meccs előtt pedig azzal fenyegetőzött, hogyha bármilyen rasszista bekiabálást hall (miért is hallana?), lemegy a pályáról. 

 
Wijnaldum is inkább a politikával foglalkozott - Forrás: AFP/Peter Dejong
 

A csehek végül két góllal nyertek, a hollandok kapura sem lőttek. Wijnaldum a leggyengébb holland lett a meccsen, miatta kapták a második gólt is. 

Botrány a franciáknál 

Ezekhez képest is nagyon érdekes Kylian Mbappé esete. A francia csatár sokat cirkuszolt azért, hogy visszakerüljön a válogatottba a hozzá közel álló Karim Benzema. Benzema 2015-ben előzetes letartóztatásba került, amiért válogatottbeli csapattársát, Mathieu Valbuenát egy szexvideóval megzsarolta. Deschamps az ügy kirobbanásakor meghatározatlan ideig mindkét játékost távol tartotta a válogatottól. Ítélet azóta sem született, Benzemát jelenleg zsarolási bűnrészességgel vádolják, az ügy egyelőre még nyitottan áll a versailles-i ügyészség előtt.

 
A francia Kylian Mbappé, miután kihagyta a tizenegyest, és így Franciaország a sokkal gyengébb Svájctól kikapott - Forrás: MTI/EPA/AFP/Daniel Mihailescu

Kettejük kapcsolata akkor siklott félre, amikor Benzema egy év távollét után, nem sokkal a 2016-os Európa-bajnokság előtt azzal vádolta meg Deschamps-t, hogy a be nem válogatással a szövetségi kapitány „engedett Franciaország rasszista részének”. Később úgy tűnt, a vita személyes síkra terelődött, Deschamps concarneau-i házára graffitisek a „rasszista"-feliratot firkálták fel, ami több elmondás alapján is felkavarta a francia szövetségi kapitányt.  Deschamps ugyan sosem jelentette ki, hogy soha többet nem hívná be Benzemát a válogatottba, a sorok között viszont azt lehetett kiolvasni: az ajtók bezárultak. 

Annál is inkább, mert tagadhatatlan focitehetsége ellenére Benzema - az antiszemita, izraeli játékosokkal kezet sem fogó, inkább gyáván a cipőjét kötögető Salah mellett - az egyik legellenszenvesebb focista. Ez nyugodtan kijelenthető: túl azon, hogy saját társát megzsarolta, azzal is lebukott, hogy egy kislánynak a saját péniszéről küldözgetett fotókat. De lebukott egy kiskorú prostituálttal is, és kiderült, hogy 300 ezer eurót adott Lyon épülő, szalafista (szélsőséges muszlim terroristákat támogató) mecsetének. És mindig, mindent megúszott, hiszen a Real Madridban játszik, ráadásul általában jól.

 

Mbappé mindenesetre sikeresen mozgolódott, Benzemát visszavették. De úgy tűnik, az egész ügybe annyi energiát tett, hogy a Svájc elleni nyolcaddöntőben már nem tudott eléggé koncentrálni a 11-es rúgásra, így pedig Franciaország kiesett. Mbappé a világ legdrágább játékosa, de egyetlen gólt sem rúgott négy meccsén.

Anglia bukása

Végül pedig érdemes megemlíteni, hogy Angliában feketegyűlölő botrány alakult ki, miután a három elrontott 11-est színes bőrű játékosok hagyták ki, Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka. Az elvesztett döntő miatti kesergésbe hamar rasszista kommentek keveredtek, - tegyük hozzá, hogy gyalázatosan - majomnak hívták a három focistát. Az ügyben a rendőrség nyomozást indított. 

 

 
Marcus Rashford is sorsdöntő pillanatban hibázott - Forrás: AFP/Paul Ellis

Könnyen lehet, hogy azért sem tudtak koncentrálni, mivel az angol válogatott szurkolóinak nem tetszett, hogy a mérkőzések előtt térdre kényszerítették a válogatott játékosokat, és a színes bőrű focisták nem tudták függetleníteni magukat ettől a jelenségtől. Főleg attól, hogy a nézők ezt kifütyülték, mert nem tetszett nekik az erőszakos érzékenyítés. Kiderült ismét: a sportba teljesen kontraproduktív politikát keverni, az angol szurkolók pedig bizonyították, hogy a térdeléses terrortól nem normálisabbak lettek, hanem még a korábbiaknál is rasszistábbak.

Forrás: 2021.07.13. 19:40 

------------------------------------------------------------------------

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Volner: A sportnak a sportteljesítményről kell szólni, nem a szélsőliberális identitáspolitikáról

 

 

 

 

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás